Skip to content

Elä kuten opetat

7.5.2019 8.30

Hyvinvointi ja terveys
Väkevästi yhdessäIUHPEKansainvälinen toimintaHyvinvointi ja terveysHyvinvointitalous

Kansainvälinen terveyden edistämisen järjestö IUHPE (International Union for Health Promotion and Education) järjesti kolmen vuoden välein pidettävän konferenssinsa ja yleiskokouksensa huhtikuun alussa Rotoruassa Uudessa-Seelannissa.

Paikka konferenssille oli oivallinen. Maan hallitus ja pääministeri Jacinda Ardern ovat vahvasti hyvinvointitalouden asialla. Edistyksellisen politiikan lisäksi Ardernin esiintyminen ja vahvat puheenvuorot Christchurchin ampumisten jälkeen olivat tuoneet hallitukselle lisäpisteitä, ja konferenssissa kuultiinkin toistuvasti harvinaislaatuisia kehuja istuvalle hallitukselle ja johdolle.

Maan valtionvarainministeriön puheenvuorot ja budjetin suunnittelu lähtevät ahtaan ekonometrian sijaan hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta. Tästä lähtökohdasta oli muodostunut vahva kumppanuus konferenssin järjestämiseksi. Rotorua on taas kyseisen maan mittakaavassa edistyksellisimpiä kaupunkeja tässä asiassa.

Maorivanhimman siunaus

Suomalaisesta näkökulmasta konferenssin erityispiirre oli vahva alkuperäiskansan kulttuurin ja merkityksen korostaminen. Konferenssi lienee ainoita tässä mittakaavassa järjestettyjä tilaisuuksia, joiden yhtenä pääkielenä oli alkuperäiskansan kieli maori.

Kokous järjestettiin maorien maille, ja jokainen päivä avattiin maorivanhimman puheenvuorolla ja siunauksella. Vahva kristillinen ote avauspuheenvuoroissa rukouksineen ja virsineen oli sekulaarista lähtökohdastamme hiukan yllättävää – mielenkiintoista nähdä, mitä palautetta se aiheuttaa.

Mielenkiintoisia ristiriitoja

Konferenssissa oli mielenkiintoisia ristiriitoja julistettujen arvojen ja käytännön toteutuksen välillä. Avajaisissa tuomittiin asiaankuuluvan ponnekkain sanoin monikansallisten jättien turmiollinen toiminta tupakan, alkoholin ja sokerijuomien säätelyn vastustamisessa. Mutta vastaanotolle siirryttäessä edessä oli lukuisia tarjottimellisia kokista, sokeritonta toki.

Monissa puheenvuoroissa oli asiaankuuluvasti vahva tasa-arvovire, mutta jokainen päivä avattiin kristillisen vanhan miehen saarnalla. Muutoin ohjelmassa ei ollut tässä suhteessa moittimista. Sinänsä jäin pohtimaan, olisiko samanlainen kattaus ollut mahdollinen esimerkiksi muutamia vuosia sitten Genevessä tai tulevassa kokoontumisessamme Montrealissa. Tuskin kuitenkaan.

Terveyttä edistävä lounas

Kokouksen lounastauoilla sai ruoan päivittelystä hyvän avausrepliikin penkkinaapurin kanssa. Sää oli nimittäin syyskuukaudesta huolimatta erittäin suosiollinen, joten suuri osa osallistujista valui ruokaboksinsa kanssa ulos syömään. Terveyttä edistävän kokouksen lounas koostui pääosin valkoisesta leivästä, jonka välissä oli runsaan majoneesin lisäksi toki jotain muutakin, sekä joko pasteijasta tai piirakasta. Jälkiruoaksi tarjottiin runsas, kelmuun kääritty kakku. Kun kesken kokouksen aplikaatioon tuli ilmoitus, että ruokalaatikko on kierrätettävää ja uusiutuvaa mallia, se ei suoranaisesti vastannut kritiikin kärkeen.

Konferenssin sisältö hyvä

Lopuksi on todettava, että yllä mainitusta huolimatta konferenssin sisällöllinen anti oli huomattavan hyvä. IUHPE kykenee kokoamaan konferensseihinsa ehdottomasti maailman terveyden edistämisen kärjen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Väkevästi yhdessä -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
pääsihteeri

10.12.2019 09:40

Monipuolinen osaaminen takaa parhaan lopputuloksen

Suomessa on pitkä perinne valmistella asioita laaja-alaisesti. Tämä on ollut vahvuus. Monitahoiset asiat selkenevät monelta kantilta pohdittaessa ja lopputuloksesta tulee yleensä ajassa kestävämpi ja arjessa toimivampi. Onkin harmi, että järjestöjen avustusjärjestelmää on lähdetty uudistamaan mahdollisimman suppealla ja yksipuolisella työryhmällä. Tällainen menettelytapa on aiemmin sovitun vastainen. VA-digissä valtionavustusprosessit digitalisoidaan Edellisen hallituksen – tai nyt kai pitää […]

Blogi
pääsihteeri

5.11.2019 12:20

Kohti vastuullisempaa rahapelipolitiikkaa

Kuluneen vuoden ja erityisesti syksyn aikana on käyty vilkasta keskustelua rahapelipolitiikasta, pelaamisen aiheuttamista haitoista, Veikkauksen epäeettisistä mainoksista ja järjestöjen rahoituksesta pelituotoilla. Kohun ja omistajaohjausministerin vaihtumisen seurauksena Veikkauksen hallitusta uusittiin ja yhtiön toimintaan tehtiin isoja muutoksia. Miksi näin ja miten eteenpäin? Rahapelaaminen ei katoa, jollei ihmislaji muutu Rahapelaaminen on Suomessa yleistä. Olemme Euroopan ja maailmankin mitassa […]

Blogi
pääsihteeri

22.10.2019 10:00

Pienin askelin kohti terveempää maailmaa

Syyskuun 23. päivänä uutisoitiin ympäri maailmaa kokouksesta New Yorkissa. Vähän toisenlaisena päivänä se, että maailman johtajia ja ministereitä kokoontuu yhteen vannomaan laadukkaiden, saavutettavien ja tasa-arvoisten terveyspalvelujen nimiin, olisi saattanut nousta mediassa korkealle. Nyt huomio oli kuitenkin naapurisalissa, jossa vielä suurempi joukko johtajia taputti tai nyrpisteli Greta Thunbergin puheelle YK:n ilmastohuippukokouksessa. Se viereisen salin samana päivänä […]