Kansainvälinen terveyden edistämisen järjestö IUHPE (International Union for Health Promotion and Education) järjesti kolmen vuoden välein pidettävän konferenssinsa ja yleiskokouksensa huhtikuun alussa Rotoruassa Uudessa-Seelannissa.
Paikka konferenssille oli oivallinen. Maan hallitus ja pääministeri Jacinda Ardern ovat vahvasti hyvinvointitalouden asialla. Edistyksellisen politiikan lisäksi Ardernin esiintyminen ja vahvat puheenvuorot Christchurchin ampumisten jälkeen olivat tuoneet hallitukselle lisäpisteitä, ja konferenssissa kuultiinkin toistuvasti harvinaislaatuisia kehuja istuvalle hallitukselle ja johdolle.
Maan valtionvarainministeriön puheenvuorot ja budjetin suunnittelu lähtevät ahtaan ekonometrian sijaan hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta. Tästä lähtökohdasta oli muodostunut vahva kumppanuus konferenssin järjestämiseksi. Rotorua on taas kyseisen maan mittakaavassa edistyksellisimpiä kaupunkeja tässä asiassa.
Maorivanhimman siunaus
Suomalaisesta näkökulmasta konferenssin erityispiirre oli vahva alkuperäiskansan kulttuurin ja merkityksen korostaminen. Konferenssi lienee ainoita tässä mittakaavassa järjestettyjä tilaisuuksia, joiden yhtenä pääkielenä oli alkuperäiskansan kieli maori.
Kokous järjestettiin maorien maille, ja jokainen päivä avattiin maorivanhimman puheenvuorolla ja siunauksella. Vahva kristillinen ote avauspuheenvuoroissa rukouksineen ja virsineen oli sekulaarista lähtökohdastamme hiukan yllättävää – mielenkiintoista nähdä, mitä palautetta se aiheuttaa.
Mielenkiintoisia ristiriitoja
Konferenssissa oli mielenkiintoisia ristiriitoja julistettujen arvojen ja käytännön toteutuksen välillä. Avajaisissa tuomittiin asiaankuuluvan ponnekkain sanoin monikansallisten jättien turmiollinen toiminta tupakan, alkoholin ja sokerijuomien säätelyn vastustamisessa. Mutta vastaanotolle siirryttäessä edessä oli lukuisia tarjottimellisia kokista, sokeritonta toki.
Monissa puheenvuoroissa oli asiaankuuluvasti vahva tasa-arvovire, mutta jokainen päivä avattiin kristillisen vanhan miehen saarnalla. Muutoin ohjelmassa ei ollut tässä suhteessa moittimista. Sinänsä jäin pohtimaan, olisiko samanlainen kattaus ollut mahdollinen esimerkiksi muutamia vuosia sitten Genevessä tai tulevassa kokoontumisessamme Montrealissa. Tuskin kuitenkaan.
Terveyttä edistävä lounas
Kokouksen lounastauoilla sai ruoan päivittelystä hyvän avausrepliikin penkkinaapurin kanssa. Sää oli nimittäin syyskuukaudesta huolimatta erittäin suosiollinen, joten suuri osa osallistujista valui ruokaboksinsa kanssa ulos syömään. Terveyttä edistävän kokouksen lounas koostui pääosin valkoisesta leivästä, jonka välissä oli runsaan majoneesin lisäksi toki jotain muutakin, sekä joko pasteijasta tai piirakasta. Jälkiruoaksi tarjottiin runsas, kelmuun kääritty kakku. Kun kesken kokouksen aplikaatioon tuli ilmoitus, että ruokalaatikko on kierrätettävää ja uusiutuvaa mallia, se ei suoranaisesti vastannut kritiikin kärkeen.
Konferenssin sisältö hyvä
Lopuksi on todettava, että yllä mainitusta huolimatta konferenssin sisällöllinen anti oli huomattavan hyvä. IUHPE kykenee kokoamaan konferensseihinsa ehdottomasti maailman terveyden edistämisen kärjen.
Väkevästi yhdessä -blogi
Kaikki blogin artikkelitRahat pois rakenteista?
Kansalaisyhteiskunta Kuluvana syksynä on jälleen käyty hieman isommilla kierroksilla keskustelua veikkausvoittovaroista ja niiden käytöstä. Osa keskustelijoista on jo pitkään vaatinut, ettei Veikkauksen tuottoa tulisi käyttää nykyisiin toimintoihin, vaan siirtää se yleiskatteiseen budjettiin. Osa on tätä mieltä periaatteellisista syistä, osa kuvittelee, että julkinen intressi tuottoon näin vähenisi ja pelihaittoja voitaisiin näin tehokkaammin vähentää. Harva on esittänyt perusteluja, miksi jälkimmäinen […]
Kansalaisyhteiskunta tärkeä puheissa – säädösten valmistelussa marginaalissa
Kansalaisyhteiskunta Puolueet, jotka istuivat Juha Sipilän hallituksen aikana oppositiossa, pitivät ennen viime kevään eduskuntavaaleja ääntä siitä, että Sipilän hallitus valmisteli lakeja kapea-alaisesti. Oppositiopuolueet tukivat kansalaisjärjestöjen laajaa osallisuutta ja halusivat ihmisten – palveluiden ja sosiaaliturvan käyttäjien – äänen kuuluviin. Oppositiopuolueet halusivat parantaa järjestöjen toimintaedellytyksiä ja keventää byrokratiaa. Tämä henki jatkui vaalien yli, Antti Rinteen ja myös Sanna […]
Järjestöt tarvitsevat yhteistyötä muuttuvassa sotessa – miten se organisoidaan?
Järjestöille SOSTE on koordinoinut muutaman vuoden laajaa hankekokonaisuutta, Järjestö 2.0:aa, joka on tarjonnut järjestöille jokaisessa maakunnassa tukea maakunta- ja sote-uudistukseen valmistautumisessa ja vaikuttamisessa. Lähtiessään aikanaan hakemaan tätä koordinaatiohanketta SOSTE teki selkeän poikkeuksen: tämä on ainut raha-automaatti- tai veikkausvoittovaroin rahoitettu hanke, jota SOSTE on hakenut. Haasteena hajanaiset tavoitteenasettelut Hankekokonaisuus oli SOSTEn näkökulmasta alusta alkaen haasteellinen. Itsenäiset maakuntahankkeet […]