Skip to content

Elä kuten opetat

7.5.2019 8.30

Hyvinvointi ja terveys
Väkevästi yhdessäIUHPEHyvinvointi ja terveysHyvinvointitalous

Kansainvälinen terveyden edistämisen järjestö IUHPE (International Union for Health Promotion and Education) järjesti kolmen vuoden välein pidettävän konferenssinsa ja yleiskokouksensa huhtikuun alussa Rotoruassa Uudessa-Seelannissa.

Paikka konferenssille oli oivallinen. Maan hallitus ja pääministeri Jacinda Ardern ovat vahvasti hyvinvointitalouden asialla. Edistyksellisen politiikan lisäksi Ardernin esiintyminen ja vahvat puheenvuorot Christchurchin ampumisten jälkeen olivat tuoneet hallitukselle lisäpisteitä, ja konferenssissa kuultiinkin toistuvasti harvinaislaatuisia kehuja istuvalle hallitukselle ja johdolle.

Maan valtionvarainministeriön puheenvuorot ja budjetin suunnittelu lähtevät ahtaan ekonometrian sijaan hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta. Tästä lähtökohdasta oli muodostunut vahva kumppanuus konferenssin järjestämiseksi. Rotorua on taas kyseisen maan mittakaavassa edistyksellisimpiä kaupunkeja tässä asiassa.

Maorivanhimman siunaus

Suomalaisesta näkökulmasta konferenssin erityispiirre oli vahva alkuperäiskansan kulttuurin ja merkityksen korostaminen. Konferenssi lienee ainoita tässä mittakaavassa järjestettyjä tilaisuuksia, joiden yhtenä pääkielenä oli alkuperäiskansan kieli maori.

Kokous järjestettiin maorien maille, ja jokainen päivä avattiin maorivanhimman puheenvuorolla ja siunauksella. Vahva kristillinen ote avauspuheenvuoroissa rukouksineen ja virsineen oli sekulaarista lähtökohdastamme hiukan yllättävää – mielenkiintoista nähdä, mitä palautetta se aiheuttaa.

Mielenkiintoisia ristiriitoja

Konferenssissa oli mielenkiintoisia ristiriitoja julistettujen arvojen ja käytännön toteutuksen välillä. Avajaisissa tuomittiin asiaankuuluvan ponnekkain sanoin monikansallisten jättien turmiollinen toiminta tupakan, alkoholin ja sokerijuomien säätelyn vastustamisessa. Mutta vastaanotolle siirryttäessä edessä oli lukuisia tarjottimellisia kokista, sokeritonta toki.

Monissa puheenvuoroissa oli asiaankuuluvasti vahva tasa-arvovire, mutta jokainen päivä avattiin kristillisen vanhan miehen saarnalla. Muutoin ohjelmassa ei ollut tässä suhteessa moittimista. Sinänsä jäin pohtimaan, olisiko samanlainen kattaus ollut mahdollinen esimerkiksi muutamia vuosia sitten Genevessä tai tulevassa kokoontumisessamme Montrealissa. Tuskin kuitenkaan.

Terveyttä edistävä lounas

Kokouksen lounastauoilla sai ruoan päivittelystä hyvän avausrepliikin penkkinaapurin kanssa. Sää oli nimittäin syyskuukaudesta huolimatta erittäin suosiollinen, joten suuri osa osallistujista valui ruokaboksinsa kanssa ulos syömään. Terveyttä edistävän kokouksen lounas koostui pääosin valkoisesta leivästä, jonka välissä oli runsaan majoneesin lisäksi toki jotain muutakin, sekä joko pasteijasta tai piirakasta. Jälkiruoaksi tarjottiin runsas, kelmuun kääritty kakku. Kun kesken kokouksen aplikaatioon tuli ilmoitus, että ruokalaatikko on kierrätettävää ja uusiutuvaa mallia, se ei suoranaisesti vastannut kritiikin kärkeen.

Konferenssin sisältö hyvä

Lopuksi on todettava, että yllä mainitusta huolimatta konferenssin sisällöllinen anti oli huomattavan hyvä. IUHPE kykenee kokoamaan konferensseihinsa ehdottomasti maailman terveyden edistämisen kärjen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Väkevästi yhdessä -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
viestintäpäällikkö

8.8.2019 12:00

Veikkaukselle välivettä

Veikkaus nosti “käden pystyyn virheen merkiksi”, sillä Toton eli ravituloksista vedon lyömisen markkinointi ylitti hyvän maun rajan. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kesän aikana, kun Veikkauksen markkinointi aiheuttaa kummeksuntaa. Kesäkuussa Veikkauksen sosiaalisen median mainoksissa Kenoa kuvattiin osaksi päivärutiineja, sellaiseksi kuten kahvinjuonti. Lopulta rahapeliyhtiö päätti laittaa maksetun mainontansa tauolle.  Molemmissa markkinointikampanjoissa on epäonnistuttu vastuullisuudessa ja itseasiassa Veikkauksen perustehtävässä. Yksinoikeusjärjestelmä on olemassa, […]

Blogi
pääsihteeri

18.6.2019 10:00

Kolme vuotta maailmaa parantamassa

Minulla oli kunnia toimia kolme vuotta IUHPEn (International Union for Health Promotion and Education) hallituksessa, yhtenä sen varapuheenjohtajista. Vastuullani oli vaikuttamistoiminta (advocasy). IUHPE on kansainvälinen terveyden edistämisen järjestö. Sen hallituksessa on kaikkiaan 12 jäsentä ja lisäksi äänivalta on kunkin maantieteellisen alueen puheenjohtajalla. Suuria muutoksia SOSTElla on yhden edeltäjänsä, Terveyden edistämisen keskuksen, myötä vuosikymmenten perspektiivi IUHPEn toimintaan. Viime […]

Blogi

9.4.2019 14:45

Vahva ja vaikuttava sote-järjestöjen yhteisö

Vahva ja vaikuttava sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteisö on kaikkien sote-järjestöjen etu. SOSTE on toiminut reilut seitsemän vuotta. Sinä aikana SOSTEn sosiaali- ja terveyspoliittinen vaikuttamistyö ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi on kehittynyt ja vahvistunut. Esimerkiksi edellisen hallituskauden aikana annoimme yli 200 lausuntoa ja olimme eduskunnassa kuultavana kymmeniä kertoja. Toimme sosiaali- ja terveysjärjestöjen näkökulmia esiin eri työryhmissä ja neuvottelukunnissa […]