Skip to content

“Elämmekö nykyisin pidempään – vai kuolemmeko pidempään?”

22.5.2019 9.00

Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveysVerkostotHyvinvointi ja terveysJärjestöille
erityisasiantuntija

Kymmenisen vuotta sitten istuin eräässä seminaarissa kuuntelemassa asiantuntija-alustuksia väestöennusteista ja palvelurakenteista, kun joku esitti sen – kysymyksen, jota olen pohtinut siitä lähtien. ”Elämmekö me nykyisin pidempään, vai kuolemmeko me pidempään?”

Tuohon vuosia sitten esitettyyn kysymykseen kiteytyy kovin paljon tässäkin ajassa kiinni olevaa, oleellista ja tärkeää. Minkälaista on hyvä elämä? Tulemmeko kuulluiksi? Saammeko apua, kun sitä tarvitsemme?

Palvelujen saatavuus ja saavutettavuus varmistettava

Elinajanodotteemme on pidentynyt kansanterveyden kohenemisen vanavedessä. Tällä hetkellä noin viidesosa väestöstämme on yli 65-vuotiaita, ja heidän osuutensa kasvaa tasaisesti. Edessämme on yhä enenevässä määrin sekä toimintakykyisiä että erilaisten toiminnanvajausten leimaamia elinvuosia. Tähän on varauduttava varmistamalla ikääntyessä tarvitsemiemme palvelujen saatavuus ja saavutettavuus.

Keinoja tukea ikääntyneitä

Palvelujen ohella on monia muitakin keinoja, joilla yhteiskunta ja lähiyhteisöt voivat tukea ikääntyneiden hyvinvointia, elämänlaatua ja arkipärjäämistä. Esimerkiksi panostamalla elinympäristöjen esteettömyyteen ja turvallisuuteen voidaan tehokkaasti ehkäistä kaatumisia ja muita ikääntyneille sattuvia tapaturmia.

Naapuriapu, kuljetuspalvelut ja ystävätoiminta ovat niin ikään tärkeitä sekä osallisuuden toteutumisen että yksinäisyyden torjumisen kannalta.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt järjestävät kaikkea tätä ja paljon muuta. Suomessa järjestöjen merkitys ikäväestön palveluntarjoajina ja edunvalvojina onkin kiistaton. Väestöennusteita katsellessa voi todeta, että tälle työlle on tarvetta jatkossakin – ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

VAHVA-verkoston kokous 14.6.

SOSTE koordinoi vanhustyön ja ikääntyvien parissa työskentelevien järjestöjen yhteisen VAHVA-verkoston toimintaa. Toiminta on maksutonta ja kaikille avointa. Seuraava verkostokokous järjestetään 14.6. Mikäli järjestösi haluaa mukaan, ota yhteyttä verkoston koordinaattoriin tuuli.lahti(at)soste.fi.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

16.12.2019 09:40

Vanhemman ja nuoren yhteinen aika ei vaadi ihmetekoja

Näin joulun lähestyessä monet odottavat rauhoittumista ja yhdessäoloa läheisten kanssa. Se, että vanhemmat pysähtyvät arjen kiireistä olemaan läsnä ja keskustelemaan nuoren kanssa, on monelle nuorelle juuri sitä, mitä hän kaipaa. Tunne- ja vuorovaikutustaitoja opettavan Friends-ohjelman tiimi haastatteli nuoria Aseman Lapset ry:n ylläpitämässä nuorisokahvilassa ”Parasta on kun ei oo mihinkään kiire, katotaan joku leffa tai uutiset […]

Blogi

28.11.2019 13:00

Tulevaisuuden sote-keskuksiin saatava mukaan brändätyt järjestöpalvelut

Edellisessä sote-valmistelussa järjestöjen palvelujen laajuutta ja monimuotoisuutta ei tunnettu, koska järjestöt eivät olleet kuvanneet ja brändänneet niitä. Jos Minna Kivipellon kanssa hahmottelemamme sote-keskustoiminnan mallinnus etenee, se edellyttää, että järjestöjen arvokkaat ja vaikuttavat toiminnot ja palvelut tunnetaan. Blogini 1. osassa käsittelin: Miten rakentaa Sosiaalibarometri 2019:n mukainen sote-keskus? Nyt tarkastelen, miten järjestöt asemoidaan sinne ja miten ne […]

Blogi

15.11.2019 12:00

Vardagen på halvvägshemmet i Malax

Det är början på en ny vecka i november, höstmörkret är påtagligt över Pixnebacken i Malax. Personalen gör frukost och kaffe, och boende på halvvägshemmet och personer från närområdet droppar in för att delta i den dagliga gruppverksamheten. I skymningen gör sig ljuset på bordet mysigt och man slår sig ner i sofforna för att […]