Skip to content

Hyvinvointialueilla on edessä valtava urakka, johon kannattaa ottaa avuksi järjestöt – SOSTE Akatemia kertoo, mitä aluevaltuutetun täytyy tietää järjestöistä

20.4.2022 9.00

Aluevaalit
Hyvinvointi ja terveysJärjestöjen sote-muutostukiAluevaalitSosiaali- ja terveyspalvelutSote-järjestötSote-uudistus
johtaja, varapääsihteeri

Hyvinvointialueiden ylintä päätösvaltaa käyttävät aluevaltuustot ovat aloittaneet toimintansa eri puolilla maata. Hyvinvointialueilla ja uusilla päättäjillä riittää työsarkaa, kun tarkoituksena olisi muun muassa kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, vastata ikääntymisen aiheuttamiin haasteisiin sekä samaan aikaan turvata hyvinvointialueen asukkaille yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Lisäksi pitäisi hillitä kustannusten kasvua.

Koska edessä oleva urakka on suuri, siihen on viisasta ottaa avuksi kaikki hyvinvointialueelta löytyvät voimavarat ja osaaminen. Näitä molempia löytyy sosiaali- ja terveysjärjestöistä, joita on koko maassa lähes 11 000. Joukkoon kuuluu sekä koko maassa että paikallisesti toimivia järjestöjä.

SOSTE Akatemia -koulutussarja avaa järjestöjen merkitystä ja vauhdittaa eri toimijoiden yhteistyötä

Jotta laajan sosiaali- ja terveysjärjestöjoukon osaamista ja toimintaa olisi mahdollisimman helppoa hyödyntää hyvinvointialueilla, on siitä oltava tarjolla tietoa ja konkreettisia esimerkkejä. Siksi SOSTE järjestää uusille aluevaltuutetuille SOSTE Akatemia -koulutussarjan huhti-kesäkuussa.

Neliosainen koulutussarja tarjoaa valovoimaisten puhujien ja esimerkkien avulla tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista, merkityksestä ja mahdollisuuksista toimia alueiden apuna, tukena sekä osana hyvinvointialueen palvelukokonaisuutta. Samalla SOSTE Akatemia vauhdittaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja nostaa keskusteluun hyvinvointialueiden kannalta keskeisiä teemoja.

Järjestöjen tuki hyvinvointialueille ensimmäisen koulutuksen keskiössä

Etätilaisuuksina toteutettavan ja maksuttoman SOSTE Akatemian ensimmäinen koulutus keskiviikkona 27.4. pureutuu siihen, miten sosiaali- ja terveysjärjestöt voivat parhaiten auttaa hyvinvointialueita. Tilaisuudessa kuulemme muun muassa, miksi järjestötoiminta on niin tärkeää sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisen kannalta. Entä miten järjestöt voivat tukea mielenterveyttä ja koko yhteiskunnan kykyä kohdata kriisejä ja toimia häiriötilanteissa? Kuulemme myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen puheenvuoron.

Ilmoittaudu mukaan 27.4. pidettävään SOSTE Akatemiaan

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat luonteva kumppani hyvinvointialueille, sillä hyvinvointialueita ja järjestöjä yhdistää lopulta sama perimmäinen tavoite – alueen ihmisten hyvinvointi. Tule mukaan SOSTE Akatemiaan kuulemaan lisää siitä, miten voimme pyrkiä yhdessä tätä tavoitetta kohti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

24.5.2022 09:00

SOSTE Akatemia: 2020-luvun hyvinvointihaasteet kohdataan ja ratkaistaan yhteistyöllä

Sote-uudistus Sote-uudistus on siirtymässä seuraavaan hyvin konkreettiseen vaiheeseen, jossa siirrytään uudistuksen käytännön toteutukseen. Monet eri tahot ovat tehneet paljon työtä vuosien ajan, jotta muutos sujuisi niin hyvin kuin mahdollista, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023. Yhteistyötä on tehty tähänkin asti, mutta yhteistyön merkitys korostuu jatkossa entisestään. Yhteistyötä kannattaa syventää ja laajentaa Sosiaalibarometrin 2022 hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen […]

Blogi

20.5.2022 09:00

Kuntoutussuunnitelman tulee rokata, ei sakata!

Sosiaali- ja terveyspalvelut Yleisessä keskustelussa on havaintoja siitä, että Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen päätöksissä on tapahtunut muutosta siten, että kuntoutusta vähennetään lyhentämällä kuntoutuskerralle myönnettävää aikaa ja/tai vähentämällä kuntoutuskertojen määrää. Vaikeasti vammaisten ja pitkäaikaisesti sairaiden ihmisten kohdalla tämä herättää huolta, koska ammattitaidolla suoritettu kuntoutus on heille usein yksi perusta päivittäisen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja joskus myös edistämiseenkin. Mitä merkitsee, jos […]

Blogi
erityisasiantuntija

5.5.2022 12:00

Kansanterveys uhattuna – jokaista tarvitaan terveystalkoisiin!

Kansanterveys Valtioneuvoston periaatepäätös hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisestä vuoteen 2030 kertoo huolestuttavaa viestiä siitä, että kansanterveyden hyvä kehitys on Suomessa pysähtynyt. Muun muassa lihavuus ja masennus ovat yleistyneet työikäisessä väestössä, ja suomalaisten elinajanodote on jopa laskenut jonkin verran. Kehityksestä on syytä huolestua, sillä jo ennen koronapandemiaa vuonna 2019 lähes puolet (49 %) kaikista aikuisista kertoi sarastavansa […]