Skip to content

Ilmastonmuutoksen ratkaisussa on kyse oikeudenmukaisuudesta

24.11.2021 8.00

M/S SOSTE
Hyvinvoivat ihmisetilmastonmuutosM/S SOSTE

Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä tutkimusprofessori Minna Kaljonen kannusti sote-toimijoita ilmastotyöhön – oikeudenmukaisuuden vuoksi. Tähän näkemykseen on helppo yhtyä, sillä edessämme on ennennäkemätön haaste, jonka ratkaisuun tarvitaan yhteiskunnan jokaista toimijaa – erityisesti niitä, jotka puolustavat oikeudenmukaisuutta.

Nyt jos koskaan on tärkeää lähteä mukaan ilmastovaikuttamiseen. Uusi IPCC-raportti, Glasgow’n ilmastokokous, valmisteilla oleva ilmastolaki, EU:n ilmastolinjaukset, ensi keväänä tehtävä ilmastotoimien arviointi sekä tulevat eduskuntavaalit varmistavat, että ilmastonmuutos on myös tulevina vuosina läpileikkaava osa yhteiskunnallista keskustelua. Käynnissä on jokaista suomalaista koskettava muutos, ja tässä muutoksessa tarvitaan myös sote-järjestöjen ääntä ja asiantuntemusta.

Ilmastonmuutoksen ratkaisussa on kyse ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta. Viime vuosikymmenet ihminen on kuormittanut ympäristöä, luontoa ja maapalloa enemmän kuin mikä on kohtuullista. Muutoksesta kärsivät maapallon monet lajit – mukaan lukien ihmiset. Vaikutukset eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti, vaan monella heikommassa asemassa olevalla on huonommat mahdollisuudet varautua ilmastonmuutoksen seurauksiin. Samalla tulevat sukupolvet uhkaavat saada taakakseen saastuneen maapallon, jonka kärsimistä vahingoista osa voi olla peruuttamattomia. Ilmastonmuutoksen torjuminen on siis paitsi heikompiosaisten puolustamista myös tulevaisuuden elämisen mahdollisuuksien turvaamista. Uskon, että näihin tavoitteisiin on sote-järjestöjen helppo yhtyä.

Oikeudenmukaisuutta tarvitaan myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ilmastopolitiikka ja ilmastotoimet muokkaavat muun muassa asumista, liikkumista, ruokavaliota, kulutusta ja työmarkkinoita –ilmastopoliittisilla päätöksillä on siis myös laajoja sosiaalipoliittisia vaikutuksia. Politiikassa on aina kyse arvoista, eikä ilmastopolitiikka ole tähän poikkeus. Niinpä myös meillä sote-alan toimijoilla on vastuu siitä, että yhteiskuntaa kehitetään hiilineutraaliksi yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti.

SOSTE edistää kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, riittävää varautumista kansanterveyden turvaamiseksi sekä oikeudenmukaisia ilmastotoimia sosiaalisen kestävyyden varmistamiseksi. Ilmastoasiat näkyvät toiminnassamme vahvasti vuonna 2022 ja osana työtä on jäsenjärjestöjen tukeminen ilmastotyössä. Seuraavaksi keskustelua käydään Järjestöjohdon tammifoorumilla sekä SOSTE-risteilyllä, joissa tarjolla on korkeatasoisia ilmastoaiheisia puheenvuoroja, vuoropuhelua sekä käytännön työkaluja ilmastotyön tueksi. Toivotankin mahdollisimman monet toimijat tervetulleeksi mukaan keskustelemaan, haastamaan, ideoimaan sekä kehittämään sote-järjestöjen ilmastotyötä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

12.11.2021 12:38

Tiedätkö mitä tapahtuu 23.1.2022?

Aluevaalit No tietysti Suomen ensimmäiset aluevaalit! Niissä valitaan aluevaltuutetut 21 alueelle. Uudet hyvinvointialueet noudattavat pitkälti nykyistä maakuntajakoa, poikkeuksena Uusimaa, joka koostuu neljästä hyvinvointialueesta. Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue, eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen. Helsinkiläiset jäävät siten paitsi kaikesta vaalihulinasta. Mutta mistä näissä vaaleissa oikein on kyse ja miksi niistä pitäisi olla kiinnostunut? Kaikki juontaa juurensa vuosia veivatusta […]

Blogi
hallintojohtaja

1.11.2021 13:00

Ihmisoikeuksien on toteuduttava myös verkossa

Hyvinvointi ja terveys Elämme keskellä massiivista digitalisaation murroskautta. Koronapandemia on vienyt yhä useammat palvelut verkkoon, ja etäosallistumisen kanavista on tullut arkipäivää yhä useammalle meistä. Siinä missä joidenkin palvelut ovat tehostuneet, helpottuneet ja tulleet digitaalisesti suorastaan kotiin, osalla muutos on ollut täysin päinvastainen. Eri palveluiden sulkeutuminen koronan vuoksi ja yhä useamman kohtaamisen siirtyminen verkkoon on asettanut meidät eriarvoiseen asemaan […]

Blogi
specialsakkunnig

28.10.2021 09:00

Det nya hybridledarskapet – tips och tankar från nätverksträff 

Kansalaisyhteiskunta I mitten av oktober höll SOSTE:s svenska nätverk träff. Temat för träffen var möjligheter och utmaningar med det nya hybridledarskapet; vad behöver man som verksamhetsledare tänka på för att lyckas med sitt hybridledarskap. Anna Bertills från kommunikationsbyrån Bertills & Jung deltog i nätverksträffen och höll en föreläsning kring ämnet. Kommunikation är grunden till förändringsledarskap Bertills […]