Järjestöjen avustuksista ei pidä leikata – hallituksella on oltava malttia katsoa kauemmas 

Rintakuvassa Vertti Kiukas, vieressä lukee hänen nimensä ja sana SOSTEblogi. vieressä lukee hänen nimensä ja sana SOSTEblogi.

Etusivu / Blogi / Järjestöjen avustuksista ei pidä leikata – hallituksella on oltava malttia katsoa kauemmas 

Hallituksen tulevasta kehysriihestä kantautuneet uutiset järkyttävät. Hallitusohjelmassa sovittujen mittavien leikkausten päälle ollaan panemassa puolet lisää ja katse on kohdistumassa jälleen erityisesti suurimpaan pääluokkaan eli STM:n menoihin. Sote-järjestöjen avustuksiin vuodelle 2027 suunniteltuja 100 miljoonan euron leikkauksia kaavaillaan aikaistettaviksi niin, että ne alkaisivatkin jo vuonna 2025.

Näin rajut ja nopeat avustusleikkaukset aiheuttaisivat suurta tuhoa järjestöjen tarjoamalle tuelle ja avulle. Järjestöiltä leikkaaminen ei ole säästö, vaan se romuttaa toimivaa järjestelmää, joka tuottaa merkittävää hyötyä sosiaali- ja terveyssektorille ennaltaehkäisyn, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja osallisuuden muodossa. Leikkaukset aiheuttaisivat pahaa tuhoa juuri sellaisissa toiminnoissa, jotka hyvin toteutettuina siirtävät tai ehkäisevät palvelun tarvetta tai nopeuttavat paluuta normaaliin elämään.

Lyhytnäköisistä ja vääristä säästöistä suuremmat kulut tulevaisuudessa

Sote-järjestöjen kautta kanavoituu noin 20 000 henkilötyövuoden määrää vastaava vapaaehtoisten työpanos. Se ei kuitenkaan toteudu itsestään – on kyseessä sitten vertaistukiryhmän vetäminen, leirin järjestäminen tai auttavaan puhelimeen vastaaminen, vapaaehtoisten työpanos tarvitsee organisointia, tiloja ja monesti myös ammatillista tukea. Jos tältä kaikelta viedään edellytykset, myös vapaaehtoispanos pienenee. Laskun tästä maksavat hyvinvointialueet eli niitä rahoittava valtio, ja se lasku on varmuudella suurempi kuin avustuksista säästettävä määrä.

Lyhytnäköisesti tehdyillä väärillä säästöillä voidaan synnyttää tulevaisuudessa suuremmat kulut, jos katse ei kanna yhtä momenttia ja vuotta kauemmas. Hallitukselta olisikin nyt löydyttävä malttia katsoa pidemmälle. Järjestöjen avustuksista ei tule leikata nyt eikä myöhemmin.

Leikkauksille on vaihtoehtoja 

SOSTE ei väheksy tarvetta tasapainottaa julkista taloutta, eikä tällaisilla alijäämillä voida jatkaa. On kuitenkin syytä huomata, että iso osa alijäämästä johtuu veroasteen ja -tulojen vähentymisestä. SOSTE onkin esittänyt kehysriihtä varten omaa veropakettiaan, jolla tuota kehitystä voisi hidastaa ja samalla lisätä tasa-arvoa ja hyvinvointia yhteiskunnassa. 

Yksi osa SOSTEn pakettia on terveysvero. Toivottavasti kehysriihessä on kykyä nähdä teollisuuden pelottelun ja hämärtämisen läpi ja aloittaa terveysveron laaja-alainen valmistelu.

Kukaan ei väitä, että terveysveron saisi heti säädettyä, mutta helpompaa se on kuin kuussa käyminen. Vero voisi realistisesti tulla voimaan vuoden 2026 alusta.