Jokainen meistä voi tehdä jotain rahapelihaittojen ehkäisemiseksi


Etusivu / Blogi / Jokainen meistä voi tehdä jotain rahapelihaittojen ehkäisemiseksi

SOSTE julkaisi lokakuussa 2020 sosiaali- ja terveysjärjestöille suunnatun ohjeistuksen rahapelihaittojen ehkäisyn tueksi. Ohjeistukseen on kerätty tietoa, vinkkejä ja toimintamalleja erityisesti niitä toimijoita silmällä pitäen, joiden toiminta ei suoraan kohdistu pelihaittoihin, ongelmapelaajiin tai heidän lähipiiriinsä.

Oppaan tärkein viesti on: pelihaittojen ehkäisy koskettaa meitä kaikkia, ja jokainen meistä voi tehdä jotain.

Järjestöbarometri 2020:n mukaan sote-järjestöt ovat valmiita huomioimaan pelihaittojen ehkäisyn omassa toiminnassaan ja näkevät siihen mahdollisuuksia erityisesti tiedon välittämisen osalta. Toisaalta vain viidesosa sote-järjestöistä tunnisti omasta jäsentoiminnastaan paikkoja, joissa pelihaitat olisivat selkeästi nousseet esiin. Kun pelaaminen ja pelihaitat eivät näy suoraan arjen toiminnassa, voi niihin konkreettisesti tarttuminen tuntua haastavalta, vaikka tahtoa ja intoa löytyisi. Jos konkreettisten yhtymäkohtien näkeminen on haaste muun muassa sairauksien, syrjäytymisen ja yksinäisyyden teemojen parissa toimiville sote-järjestöille, on se sitä vielä enemmän muiden toimialojen toimijoille.

Paikallisyhteisöt avainasemassa pelihaittojen ehkäisyssä

Meillä Keski-Suomessa eri toimialojen yhdistyksiä, seuroja ja järjestöjä on yhteensä noin 5 300:

Maakunnassamme on kuntia, joissa varsinaisia sote-järjestöjä on vain kourallinen, mutta pienimmiltäkin paikkakunnilta löytyy monia muita ihmisten hyvinvointia ja terveyttä edistäviä paikallisia toimijoita, kuten liikuntaseuroja, kyläyhdistyksiä ja monialayhdistyksiä. Valtaosa näistä tahoista toimii täysin vapaaehtoispohjalta, ja useat eivät myöskään saa toimintaansa lainkaan tai merkittävästi julkista rahoitusta.

Nämä paikalliset yhteisöt ovat avainasemassa, kun mietitään rahapelihaittojen ehkäisyä konkreettisesti siellä, missä ihmiset arjessaan toimivat ja tapaavat.

Kohdennettu ohjeistus motivoi

Esimerkiksi liikunta- ja urheiluseurat suuntaavat aikansa ja energiansa oman perustoimintansa, liikuntatoiminnan järjestämiseen, jolloin rahapelaamisen haitat eivät helposti nouse puheenaiheeksi, saati sitten käytännön toimenpiteisiin.

Suurin osa paikallisseurojen toiminnasta ja sen rahoituksesta ei myöskään linkity rahapelituottoihin, jolloin aihe voi tuntua kovin kaukaisilta. Julkinen keskustelu rahapelaamisen haitoista sekä erilaiset materiaalit aiheen ymmärtämisen ja puheeksi ottamisen tueksi ovatkin tarpeen. Kenties muidenkin toimialojen kattojärjestöt innostuvat rakentamaan vastaavia oppaita omien jäsenjärjestöjensä tueksi tai sisällyttämään teeman muihin ohjemateriaaleihinsa? Suoraan oman toiminnan viitekehykseen kohdentuva ohjeistus voisi parhaiten madaltaa erilaisten toimijoiden kynnystä ottaa rahapelaamisen haitat puheeksi – esimerkiksi vaikkapa liikuntaseuran vanhempainillassa Kivijärvellä tai kyläillassa Pihtiputaalla.

Pienin askelin kohti maalia

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) ry:n ja Keski-Suomen Liikunta (KesLi) ry:n toiminnan piirissä on yhdistys- ja seuratoimijoita laajasti Keski-Suomen eri kunnista. Tulemme oman toimintamme osalta pohtimaan tänä vuonna niitä kohtia, joissa voisimme luontevasti viedä viestiä rahapelihaittojen ehkäisystä eteenpäin, hyödyntäen esimerkiksi SOSTEn ohjeistusta.

Haastamme kaikki yhdistykset, seurat ja järjestöt toimialasta riippumatta tutustumaan ohjeistukseen ja tekemään omassa toiminnassaan jotain pelihaittojen ehkäisyyn liittyvää – pientä tai suurta – vuonna 2021.

Lue myös

 

 

Petri Lehtoranta
Aluejohtaja, petri.lehtoranta(at)kesli.fi
Keski-Suomen Liikunta ry
Katariina Luoto
Kehittämispäällikkö, katariina.luoto(at)kyt.fi
Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry