Skip to content

Kari Mäkinen: Rauhan perintö on sodan perintöä arvokkaampi

9.3.2022 8.30

Kansalaisyhteiskunta
Inhimillisempi EurooppaHyvinvointi ja terveysJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Sanat katosivat torstaina 24. helmikuuta. En tahdo enää löytää sanoja sille, mitä maailmassa nyt tapahtuu.

Seuraan asiantuntijoiden analyyseja. Yritän ymmärtää, ymmärrän huonosti. Tunnen epävarmuutta ja uudenlaista levottomuutta. Kaipaan hiljaisuutta.

Ei tässä näin pitänyt käydä.

#

Näinä päivinä olen tullut entistä tietoisemmaksi siitä, että olen sodan kestäneiden kasvattama. Isä oli rintamamies, molemmat isoisät taistelivat sisällissodassa vaikka eri puolilla, äiti ja isoäidit pelkäsivät kotona.

Sellainen jättää ylisukupolvisen perinnön. Kovan todellisuuden perinnön.

#

Perintö on sanatonta perintöä. Lähelläni vaiettiin sodasta, kaikista sodista. Olen ymmärtänyt, että vaikeimmille kokemuksille ei ole sanoja.

Kaikkein kovimman todellisuuden kieli on hiljaisuus.

Ehkä sanat ovat nyt kadonneet juuri siksi. Olen oppinut enemmän vaikenemista kuin puhumista.

#

Ilman sanojakin ymmärsin jo varhain, että sota ei synnytä sankareita. Se raaistaa, rikkoo, tuhoaa, särkee ja murtaa. Niin sieluja, mieliä kuin ruumiitakin.

Sodan varjo ulottuu nyt lähelle. Ajattelen ukrainalaisten ja venäläisten kohtaloa. Kuuntelen viileän analyyttisiä sotilaita ja näen sotilaallisen varautumisen täälläkin vahvistuvan. Tunnen painon sydänalassa. En tiedä, mitä ajatella.

#

Enemmän kuin sotaa olen kuitenkin perinyt rauhaa. Kuulun sukupolveen, jolle sodan poissaolo on ainoa itse koettu tila.

Niin on, koska olen niiden naisten ja miesten jälkeläinen, jotka selviytyivät sodasta ja omistautuivat rauhan töille.

He rakensivat arkea ja turvallisuutta. He tekivät työtä, että lapsilla olisi parempi elämä. Että kaikilla lapsilla olisi.

Sellainen on hidasta ja sitkeää työtä. Se vaatii määrätietoisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Se vaatii tajua todellisuuden kovuudesta ja inhimillisyyden välttämättömyydestä.

#

Rauhan perintö on sodan perintöä arvokkaampi.

Jotta en tätä perintöä kadottaisi, olen enemmän tai vähemmän tietoisesti hakeutunut yhteyksiin, jotka ovat tukeneet sitä. Kirkko on ollut luonnollinen yhteys. SOSTE ja sote-järjestöt ovat samaa jatkumoa.

#

Näinä päivinä on käynyt entistä selvemmäksi, kuinka hauras inhimillisyyden perintö on.

Olen kiitollinen kaikista teistä, jotka teette työtä, että lapsilla – ja aikuisilla ja vanhoilla ihmisillä – olisi parempi elämä. Arkisesti, hitaasti, määrätietoisesti.

Teidän työnne rohkaisee minua ja monia muita.

Älkää lannistuko. Älkää antako kovan todellisuuden lannistaa itseänne.

Rintakuva Kari Mäkisestä

 

 

Kari Mäkinen
SOSTEn valtuuston puheenjohtaja ja arkkipiispa emeritus

Kommentit

 1. Jussi Särkelä sanoo:

  Kiitos. Todella rauhoittavia ja hyviä sanoja. Aina on haettava vuoropuhelua ja sitä kautta yhteistä. Vastakkainasettulu rikkoo. Arvostan todella paljon tätä kirjoitusta.
  Jussi Särkelä
  kaupunginvaltuutettu
  Vantaa

 2. Merva Mikkola sanoo:

  Aseet ovat rautaa, ne on valmistettu tarkoitustaan varten. Niiden käytöstä ei puhuta. Kuitenkin niillä on tuhoava tarkoitus, vaikka sitä kutsutaan puolustukseksi. Naisjärjestöt kysyivät GlasgowCop26 kokouksessa militarismin päästöjä, militarismin oikeutta ja yhteyttä ympäristöön! Rauha käsitteenä on enemmän kuin rautaa, rauha painaa, koska sillä ei ole päästöjä eikä se aiheuta luonnontuhoa, ”Loss and Damage” ja Ecocide ovat käsitteitä, jotka tulevat meille, ne painavat tavassamme nähdä aikamme, tämä maailma.
  Kiitos Kari Mäkinen!

 3. Ilpo Lahti sanoo:

  Toivo kantaa, vaikka kaikki näyttää pimeältä. Kiitos tästä viestistä – se auttaa jaksamaan eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Inhimillisempi Eurooppa -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

21.3.2022 13:30

Rakennetaan sodan varjossa ennemmin siltoja kuin muureja

Kansalaisyhteiskunta Maailman muuttunut turvallisuustilanne puhututtaa ihmisiä tällä hetkellä paljon. Sota Ukrainassa aiheuttaa ihmisissä monenlaisia tunteita, kuten surua, avuttomuutta, ahdistusta ja jopa vihaa. Käynnissä olevan sodan varjolla ei kuitenkaan saa eikä voi oikeuttaa minkäänlaista syrjintää tai rasismia. Asiaa ovat nostaneet esille monet SOSTEn jäsenjärjestöt kannanotoissaan ja muun muassa Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO. Esimerkiksi Suomessa asuvia venäläistaustaisia ihmisiä […]

Blogi
erityisasiantuntija

23.4.2021 09:00

Rajat kiinni ja naiset kotiin – näin summaa YK-kokous koronavuodesta

Hyvinvointi ja terveys Kello on 22.30 Suomessa. Tuijotan tietokonenäyttöä ja puhuvat päät vyöryttävät faktoja koronapandemian vaikutuksista. Tiedot avaavat laajempaa näkymää, miten pandemia on eri puolilla maailmaa vaikuttanut. 2/3:lla maailman kouluikäisistä ei ole nettiyhteyttä kotona. Noin 40 prosenttia maailman väestöstä ei käytä internetiä, eikä pysty hyödyntämään sen tarjoamia taloudellisia ja sosiaalisia etuja. Latinalaisessa Amerikassa 39 prosenttia pienyrittäjänaisista on joutunut […]

Blogi
erityisasiantuntija

16.1.2020 10:00

Sote-järjestöt & Agenda 2030: Järjestöt kestävän kehityksen vahtikoirina – ja tekijöinä

Kansalaisyhteiskunta Pohdin toisena vuonna peräkkäin vuoden aluksi YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelman tavoitteita, kuten eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämistä. Pari vuotta sitten en osannut ajatella, kuinka monin tavoin ne voisivat työhöni linkittyä, kun työnkuvaani kuuluvat eriarvoisuuskysymykset. Tavoitteet koskevat kaikkia maailman maita ja kaikkien, myös yksittäisten kansalaisten ja järjestöjen on ponnisteltava niiden eteen, vaikka valtioilla on niiden […]