Skip to content

Kilvoittelu ja kokeilukulttuuri – työntekoa uudessa etätyöluostarissani

9.4.2020 13.00

Järjestöille
JärjestöhommissaKoronavirusKoronavirus ihmisten arjessaJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Kun poikkeusolojen pahin shokkivaihe on ohi, olen innostunut työnteon uusista tavoista ja kokeiluista koronakriisissä. Olen perustanut itselleni poikkeusaikojen työntekoa varten oman sääntökunnan, ja ikään kuin oman luostarin.

Luostareissa ollaan asiantuntijoita siinä, miten tehdä töitä poikkeusoloissa. Niihin on kertynyt vuosisatojen ajan kokemustietoa ja selviytymiskeinoja niistä asioista, joiden kanssa maailmasta eristynyt ihminen joutuu kamppailemaan samalla, kun hänen pitää saada aikaan niitä asioita, joita työssä pitää aikaan saada.

Luostarisäännöt rytmittävät päivää ja suojelevat kiusauksilta

Luostareihin kehitettiin luostarisääntöjä, jotka ohjasivat ja rytmittivät päivää. Luostarisääntöjen yksi tavoite oli suojella ihmistä monilta kiusauksilta, jotka vaanivat ihmistä yksinäisyydessä ja eristyneisyydessä. Näitä varoituksia ja ohjeita on tänä keväänä sosiaalinen media tulvillaan. Niissä varoitetaan

  • eristyksen ja yksinolon kiusauksista
  • liikunnan lopettamisen kiusauksista
  • herkkujen syömisen kiusauksista
  • päivärytmin menettämisen kiusauksista sekä
  • pahimpana kaikesta epätoivoon ja pelkoihin vajoamisen kiusauksista.

Napin painaminen on rituaalinen toimitus

Monet tämän kevään etätyöluostarit näyttävät kaikkea muuta kuin luostareilta, koska niissä asuu usein myös toisia aikuisia ja lapsia, jotka eivät luostarisäännöistä piittaa. Omassa uudessa luostarissani säännöt koskevat vain minua eivätkä muita taloudessa asuvia. Olen itse luostarini abbedissa ja kokeilen sääntöjä vain itseni kanssa. Sopiva tilanne. Itsensä johtamiseksikin sitä voi sanoa.

Työnteon suhteen luostarini on kokeiluluostari, jossa tavoitellaan säännöllistä rytmiä, työpäivän rytmittämistä paremmin omaan rytmiin sopivaksi sekä tavoitteiden ja tehtävien pilkkomista realistisiin aikatauluihin.

Luostarissani on käytössä poikkeusoloissa etätyötä tekevän ihmisen paras ystävä – sähköinen työajan seuranta. Työpäivän voi merkitä napista painamalla päättyneeksi. Napin painaminen on rituaalinen toimitus. Vaikka työkaverien virtuaalihahmot häviävät ruuduilta äkkiä, ne leijailevat vielä ympärillä jonkin aikaa napin painamisen jälkeen. Luostarissani kehitetään virtuaalihahmojen häivytykseen juuri uutta rituaalia.

Säännöt ohjaavat päivittäistä työnteon kilvoittelua

Päivittäisen työnteon kilvoittelua varten olen tehnyt neljän kohdan säännön oppi-isäni Saku Tuomisen oppien pohjalta.

  1. Neljä tuntia parasta työaikaa kaikkein tärkeimmille asioille. Omassa aamuvirkun luostarissani tämä aika on heti aamulla.
  2. Tärkeiden, ei-kiireellisten asioiden priorisointi. Niiden ohi yrittävät kiilata ei-tärkeät ja kiireelliset, tärkeät ja kiireelliset (niitä on jokaisella vain rajallisesti), sekä pahimmillaan täysin turhat ei-tärkeät, ei-kiireelliset asiat.
  3. To do -lista pienille sekalaisille asioille. Kun asia tulee mieleen, poistan sen saman tien päästäni kirjoittamalla sen ylös. Puran tätä listaa eri väleissä, enemmän aikaa vievät asiat aikataulutan.
  4. Pidän mielessä yhden ison kysymyksen. Pidän sitä vireillä, kirjoitan siitä muutaman sanan. Palaan siihen, mutta en koeta ratkaista. Ratkaisu kypsyy.

Koska kyse on kilvoittelusta, näitä sääntöjä on tietysti vaikea, ja usein mahdoton, noudattaa. Mutta täytyyhän ihmisellä olla kilvoiteltavaa.

Luostarini on osa kokeilukulttuuria. Onneksi olen luostarissani paitsi abbedissa, myös noviisi. Noviisi on luostarissa vain kokeilemassa. Ikuiset lupaukset annetaan luostareissakin vasta usean vuoden kokeilun jälkeen. Tämän kevään poikkeusolot eivät kestä ikuisesti. Hyviksi osoittautuneet työtavat aion säilyttää koronavirusepidemian jälkeenkin. Ikuisia lupauksia ei tarvitse onneksi vielä miettiä.

 

 

 

Marja Vuorinen on työn kehittämiseen ja erakkomunkkien viisauteen uteliaan innostuneesti suhtautuva terveyspsykologi, joka työskentelee kehittämispäällikkönä Sininauhaliitossa ihmisen puolella.
marja.vuorinen(at)sininauha.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Järjestöhommissa -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
asiantuntijalääkäri

12.4.2022 13:00

Blondi tuli taloon

Hyvinvointi ja terveys Ensimmäinen kuukausi SOSTEn asiantuntijalääkärinä on takana. Vauhtia on piisannut, mutta vaaralliset tilanteet ovat olleet onneksi Suomen rajojen ulkopuolella. Olen koulutukseltani yleislääketieteen erikoislääkäri, ja aiemmissa töissä olen toiminut kliinisessä työssä niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Ukrainan sota on palauttanut vahvasti mieleeni palvelun Sotainvalidien Veljesliiton Kyyhkylän kuntoutussairaalassa. Sote-uudistuksen kanssa olen paininut kaikilla tuotantokausilla niin kunnan, kuntayhtymän kuin […]

Blogi

23.11.2021 09:00

Kiteytä, ihminen!

Järjestöille Otsikon huudahduksen voisi moni meistä itselleen toisinaan todeta, ja vaikuttavuusasioissa jos missä tätä tarvitaankin. Olemme järjestäneet vuoden aikana työpajoja, joissa on käsitelty sitä, miten voi parantaa oman toiminnan tuloksellisuuden hahmottamista ja vaikutusketjun kuvaamista. Mitä tapaamisista on jäänyt käteen? Paljonkin – niin osallistujille kuin vetäjille. Yhteen kokoontumalla ja yhdessä pohtimalla tapahtuu oppimista ja syntyy oivalluksia. Yllätys […]

Blogi
erityisasiantuntija, koulutukset ja tapahtumat

16.3.2021 13:00

Huomaatko virtuaalitapahtuman hyvät puolet?

SOSTEtalk! SOSTEtalk! 2021 järjestetään virtuaalitapahtumana koronapandemiatilanteen ja -rajoitusten vuoksi. Virtuaalitapahtumassa emme saa samaa osallistumisen ja elämysten kokemusta kuin livetapahtumassa. Toisaalta, asian voi kääntää toisin päin ja voimme kysyä, mitä uutta tai parempaa virtuaalitapahtuma tarjoaa? Osallistua voit mistä vain Tapahtumaan osallistut oman tietokoneen tai mobiililaitteen kautta, lisäksi tarvitset vain nettiyhteyden. Sinun ei tarvitse matkustaa tapahtumapaikalle halki Suomen […]