Skip to content

Kun tutkimme hyvinvointia ja palveluja, puhumme hauraitten ja haavoittuvien ihmisten elämästä

22.3.2021 12.15

Sosiaalibaro
Hyvinvoivat ihmisetEriarvoisuusKoronavirus ihmisten arjessaKöyhyysHyvinvointi ja terveysSosiaalibaro

Kevään Sosiaalibarometri toi mieleeni luisevan sitkeän Eljaksen lapsuuteni kylältä.

Eljas eli äitinsä kuoleman jälkeen loppuelämänsä yksin. Harmaan hirsimökin ulkoseinällä oli viikate. Hataran oven saranat narisivat, kun astuimme isän kanssa korkean kynnyksen yli.

Lankkulattioilla ei ollut mattoja ja tuvan seinät olivat noesta tummat.

Puristin Elannon muovikassia kuin kalleinta aarretta. Ilman vaihtopulloja ei heruisi limpparia. Viisivuotiasta jännitti seinänvieruspenkillä vatsan pohjasta asti. Jos limppari onkin loppu. Tai on vaan paskalimpparia, vissyä.

Eljas piti kylällä epävirallista kauppaa: tupakkaa, limonadia ja olutta. ”Rapakaljaa”, isä sanoi. Juomia sai vain vaihtopulloa vastaan. Valikoima riippui siitä, mitä laatua mopon tarakalle sattui kulloinkin mahtumaan Eljaksen hamstrausreissulla.

Ensin Eljas kuulusteli ostajan. Yksin tulleelta tiukkakatseinen, kumara ikämies kyseli, kenenkäs tyttöjä sitä ollaan. Isältä kalastukset ja metsästykset, suvunkin asiat. Ostaja punnittiin tarkkaan, ennen kuin Eljas suostui myymään.

Kaappikello raksutti. Letit kiristivät päänahkaa. Jos isä ei osaakaan vastata oikein, ja joudutaan palaamaan kotiin tyhjien pullojen kanssa, ehdin jo miettiä.

Eljaksen tupa oli täynnä tavaraa: nurkissa, uunin kupeella, penkkien alla pinottuna. Kaikki oli säästetty. Janoisten avaamat pullonkorkit, maitotölkit, käyttöesineet vuosisadan alusta. Kun mökki lopulta täyttyi, ilmestyi pihaan parakki. Ja seuraava.

Isän vastaukset taisivat miellyttää. Jostain Eljaksen kätköstä ilmestyi sininen pullokori. Muovikassiin vaihtui pullo punaista ja toinen keltaista Jaffaa. Nujakkahan valinnasta tulisi veljeni kanssa, silti oma pullo molemmille.

Vuosia myöhemmin joku naapureista löysi vanhuksen talvella yhdestä tämän parakeista, tuonelaan vieneessä kohmeessa. Eljaksen mökissä oli tuolloin lämpöä neljä astetta.

Pienituloisuus, alkeellinen asuminen ja yksinäisyys eivät ole kadonneet Eljaksen jälkeenkään. Osattomuus on vain muuttanut muotoaan, agraarista kaupunkiin, absoluuttisesta suhteelliseen köyhyyteen. Elinympäristöjen eriydyttyä yhä enemmän on hävettävältä ja marginaaliin jäävältä entistä helpompi ummistaa silmät.

Siksi Sosiaalibarometri on tänään yhtä tärkeä kuin yli kolme vuosikymmentä sitten punnitessaan suomalaisten hyvinvointia ja palveluja. Että näkisimme tarkemmin.


Sosiaalibarometri 2021

Sosiaalibarometri 2021 julkaistaan viidessä osassa maalis-kesäkuun aikana.
Ensimmäinen osa julkaistaan 23.3.2021, ja se perustuu 1099 vastaukseen. Tammi-helmikuun taitteessa 2021 tehty kysely osoitettiin kuntien ja yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveysjohtajille ja sosiaalityöntekijöille, TE-toimistojen johdolle sekä Kelan etuus- ja asiakkuuspalvelujen esihenkilöille ja ratkaisu- ja palveluasiantuntijoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

12.4.2021 13:00

Nostan hattua ja kiitän hyvästä yhteistyöstä

Kansalaisyhteiskunta On aika kiittää. Olen toiminut kuusi vuotta SOSTEn hallituksen puheenjohtajana. On aika poistua puheenjohtajan tuolilta ja antaa paikat uusille. Onnea ja menestystä uusille, jotka valitaan ylihuomenna 14.4. uuden hallituksen tärkeisiin tehtäviin! SOSTEn luottamustehtävissä on kahden kauden rajaus per luottamustehtävä. Tämä on hyvä ja toimiva malli. Viime kierroksellakin luottamustehtäviin oli ehdolla useita kiinnostuneita, osaavia ja motivoituneita […]

Blogi
tutkija

9.4.2021 09:00

Järjestöt osoittivat voimansa koronakriisissä

Sosiaalibaro Tuoreesta Sosiaalibarometrista ilmenee, että sosiaali- ja terveysjohtajista puolet piti järjestöjä merkittävinä koronaepidemian seurausten lieventäjinä. Järjestöjen merkitys kunnissa näkyi myös käytännön työssä. Barometriin vastanneista sosiaalityöntekijöistä 82 prosenttia ohjasi asiakkaitaan järjestöjen tuen ja toiminnan piiriin. Lisäksi 67 prosenttia kertoi asiakkaidensa hyödyntäneen järjestöjen ruoka-apua. Eniten järjestöihin nojattiin välittömissä avuntarpeissa: ruoka- ja asiointiavussa. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaat hyötyivät […]

Blogi

8.4.2021 13:00

Kuntavaalit: Parisuhteen tukeminen on kansantalouskysymys

Kuntavaalit Koronapandemia on tuonut näkyviin parisuhteiden haasteet perheissä. Kuntavaalien lähestyessä koemme tärkeäksi nostaa esille parisuhdepalveluihin panostamisen ja myös ennaltaehkäisevän työn kansantaloudellisen merkityksen. Parisuhdeystävällinen kuntapolitiikka edistää perheiden hyvinvointia ja vaikutukset ulottuvat myös lasten ja nuorten turvalliseen kasvuun ja hyvinvointiin. Varhainen parisuhteen tuki on kannattava hyvinvointi-investointi Tilastokeskuksen mukaan noin 14 000 avioliittoa päättyy avioeroon vuosittain. Avoeroja tapahtuu vuosittain […]