Skip to content

Mars matkalle! Terveyttä työpaikoille

31.5.2019 8.30

Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveysHyvinvointi ja terveysJärjestöille

Nuohooja kiipeilee ja työskentelee hankalissa asennoissa. Parturi-kampaajan hartiat ja selkä rasittuvat pitkän päivän aikana. Toimistotyötä tekevälle istuminen käy voimille, matkatyötä tekevä väsyy pitkistä päivistä ja aikaeroista. Ammattikuljettajan kroppaa haastaa istuminen ja tärinä, asiakaspalvelussa odotetaan iloisuutta, ja vuorotyötä tekevän uni häiriintyy helposti.

Esimerkeistä voi helposti todeta, miten eri tavoin eri työt ja ammatit vaikuttavat terveyteen ja elintapoihin.

Kun tiedämme, miten ison osan arjestamme vietämme työssä, on hämmästyttävää, miten vähän työyhteisöä on hyödynnetty terveyden edistämisen ympäristönä. Tai miten vähän ajattelemme elintapojamme työstä palautumisen ja työkyvyn edistämisen näkökulmasta.

Suosituksista käytännön vinkkejä

Työkyvyn edistämisen näkökulma on huomioitu Mars matkalle! – Terveyttä työpaikoille -suosituksissa, jotka on tuotettu Näyttöön perustuvaa terveyden edistämistä työpaikoilla (Promo@Work) -hankkeessa.

Suositukset perustuvat kartoittaviin tieteellisiin katsauksiin ja asiantuntijatietoon. Ne koostuvat suosituksista, vinkkilistasta ja työyhteisöjen avuksi laaditusta terveyden edistämisen suunnitelma -lomakkeesta. Suositukset sisältävät tietoa ja käytännön vinkkejä siihen, miten kunkin työn ja ammatin vaatimukset ja vaikutukset huomioiden työyhteisö voi yhdessä edistää terveyttä ja työkykyä. Ehkäpä sinäkin haluat työkavereidesi kanssa pysähtyä miettimään, mitä juuri teidän työnne vaatii terveydeltä ja miten se vaikuttaa valintoihinne.

Hyvä työstä palautuminen vaikuttaa koko elämäämme, kun voimavaroja on vielä työpäivän ja työviikon jälkeen myös harrastuksille ja ihmissuhteille.

Miten voisitte sinun työyhteisössäsi edistää työstä palautumista jo työpäivän aikana esimerkiksi ravitsemuksen tai liikunnan keinoin?

Tärkeä edistää terveyttä yhdessä

SOSTE ja useat kansanterveysjärjestöt ovat osana laajaa työelämävaikuttajien ryhmää osallistuneet aktiivisesti suositusten yhteiskehittämiseen. Se on vahvistanut eri näkökulmien huomioimista suosituksissa ja vinkkilistoissa ja edistänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua työikäisten terveyden edistämisestä.

Mars matkalle! – Terveyttä työpaikoille -suositukset haastavat työyhteisöjä samanlaiseen yhteistyöhön. On tärkeää kuulla työyhteisön sisällä erilaisia näkökulmia, asettaa tavoitteet yhdessä, keskustella laajasti erilaisista keinoista ja siten sitoutua yhdessä edistämään asiaa työpaikalla.

Terveyden ja työkyvyn edistämisen matka jatkuu – tervetuloa mukaan!

Rintakuvassa Eveliina Korkiakangas

Eveliina Korkiakangas

 

Eveliina Korkiakangas

Kirjoittaja työskenteli erikoistutkijana Promo@Work-hankkeessa Työterveyslaitoksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

16.12.2019 09:40

Vanhemman ja nuoren yhteinen aika ei vaadi ihmetekoja

Näin joulun lähestyessä monet odottavat rauhoittumista ja yhdessäoloa läheisten kanssa. Se, että vanhemmat pysähtyvät arjen kiireistä olemaan läsnä ja keskustelemaan nuoren kanssa, on monelle nuorelle juuri sitä, mitä hän kaipaa. Tunne- ja vuorovaikutustaitoja opettavan Friends-ohjelman tiimi haastatteli nuoria Aseman Lapset ry:n ylläpitämässä nuorisokahvilassa ”Parasta on kun ei oo mihinkään kiire, katotaan joku leffa tai uutiset […]

Blogi

28.11.2019 13:00

Tulevaisuuden sote-keskuksiin saatava mukaan brändätyt järjestöpalvelut

Edellisessä sote-valmistelussa järjestöjen palvelujen laajuutta ja monimuotoisuutta ei tunnettu, koska järjestöt eivät olleet kuvanneet ja brändänneet niitä. Jos Minna Kivipellon kanssa hahmottelemamme sote-keskustoiminnan mallinnus etenee, se edellyttää, että järjestöjen arvokkaat ja vaikuttavat toiminnot ja palvelut tunnetaan. Blogini 1. osassa käsittelin: Miten rakentaa Sosiaalibarometri 2019:n mukainen sote-keskus? Nyt tarkastelen, miten järjestöt asemoidaan sinne ja miten ne […]

Blogi

15.11.2019 12:00

Vardagen på halvvägshemmet i Malax

Det är början på en ny vecka i november, höstmörkret är påtagligt över Pixnebacken i Malax. Personalen gör frukost och kaffe, och boende på halvvägshemmet och personer från närområdet droppar in för att delta i den dagliga gruppverksamheten. I skymningen gör sig ljuset på bordet mysigt och man slår sig ner i sofforna för att […]