Skip to content

Mielenterveysjärjestöjen momentum on nyt käsillä

31.3.2021 10.00

Järjestöille
Hyvinvointi ja terveysHyvinvointi ja terveysJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Mielenterveyden keskusliitto selvitti Mielenterveysbarometrissa 2021 ensimmäistä kertaa suomalaisten suhtautumista mielenterveysjärjestöihin. Tätä järjestökentän osaa kun vaivaa se muualtakin turhan tuttu mantra: jäsenmäärät vähenevät, pienimmät yhdistykset kuihtuvat pois ja viimeisinä valon sammuttavat seniorit. Junioreita ei jäsenyys kiinnosta.

Suomalaisten suuren enemmistön erittäin vahva tuki

No mitä selvisi? Kävi ilmi, että mielenterveysjärjestöjen työllä on suomalaisten suuren enemmistön erittäin vahva tuki. Meidän toimintaamme arvostetaan siitä huolimatta, että vain pikkuruinen osa on itse osallistunut jonkin mielenterveysjärjestön toimintaan, jäsenyydestä puhumattakaan. Puolet kyllä arvelee joskus jostain alan järjestöstä kuulleensa.

Osaamiseemme luotetaan ennen kaikkea vaikeissa elämäntilanteissa. Puolet suomalaisista pitää järjestöjen tarjoamaa tukea mielenterveyskuntoutujille erittäin tärkeänä ja kolmannes melko tärkeänä. Loputkaan eivät varsinaisesti epäile, vaan suurin osa heistä ei osaa ottaa kantaa.

Luottamus on jopa niin vahvaa, että yli puolet (55 %) olisi valmis hakemaan järjestöstä apua itsekin, jos mielenterveyden häiriö osuisi omalle kohdalle. Tulosta voisi kutsua erittäin hyväksi tilanteessa, jossa mielenterveysongelmiin liittyy yhä vahva stigma. Lähes viidennes nimittäin ei, vieläkään, haluaisi mielenterveyskuntoutujaa naapurikseen. Kuntoutujia pelkäävien määrä on sentään pudonnut kymmenekseen.

Kansan vankka tuki koskee myös rahoitusta

Kansan vankka tuki ei koske vain toimintaa, vaan myös rahoitusta. Puolet suomalaisista pitää mielenterveysjärjestöjen julkista rahoitusta jatkossakin erittäin tärkeänä ja kolmannes melko tärkeänä. Julkista rahoitusta tukee yhteensä kuusi suomalaista seitsemästä.

Mitä tuloksista pitäisi ajatella? Selvää on, että suomalaiset luottavat järjestöihin instituutioina. Tieteentekijöiden kielellä kyse on luottavaisuudesta, yhteisöllisyyden voimasta, joka kumpuaa pitkän perinteen omaavista, tehtävässään onnistuneista organisaatioista. Luottamus on vaikea saavuttaa – ja kuten tiedämme, erittäin helppo menettää.

Nyt pitää kääriä hihat ja luoda uutta

Siksi nyt on se hetki, kun mielenterveysjärjestöjen pitää olla hereillä. Jotain pitää tehdä toisin, jos alle 5 % kansasta ottaa osaa toimintaan ja yli 50 % olisi siihen tilaisuuden tullen valmiita. Toiminnan kynnystä pitää madaltaa myös heille, jotka eivät ole sitä viikoittain vierailevaa ”perusjengiä”. Jäsenmäärän kasvattamisesta on aika siirtyä toimintaan osallistuvien määrän kasvattamiseen. STEA-avusteisten järjestöjen toiminta on tarkoitettu kaikille.

Pitää siis kääriä hihat ja luoda uutta. Uusia interventioita, jotka tavoittavat ja houkuttelevat kaikkia meitä erilaisia, yksilöllisiä ihmisiä, joita yhdistää joko oma, läheisen tai asiakkaan kokemus mielenterveysongelmista. Tarvetta on, luottamusta on. Nyt vaaditaan vain uusiutumista.

 

Rintakuvissa hymyilevät Sirkku Immonen ja Janne Jalava Mielenterveyden keskusliitosta.

Kehitysjohtaja Janne Jalava
janne.jalava(at)mtkl.fi
Viestintäpäällikkö Sirkku Immonen
sirkku.immonen(at)mtkl.fi
Mielenterveyden keskusliitto

 

 

Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten 50-vuotias järjestö, joka viettää parhaillaan juhlavuottaan teemalla ”50 vuotta muutoksen puolesta”. Liiton Mielenterveysbarometri on seurannut mielenterveysongelmiin liittyviä asenteita vuodesta 2005.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

3.9.2021 15:01

Terveysveron aika on nyt

Hyvinvointi ja terveys Epäterveellinen ruokavalio lisää väestön sairastavuutta ja aiheuttaa kustannuksia sekä yksilöille että yhteiskunnalle erityisesti julkisen terveydenhuollon menojen kasvuna. Tämä asia on kaikkien tiedossa, mutta neuvonnan, ohjauksen ja valistuksen lisäksi muut keinot ovat olleet varsin vähissä. Kansanterveyden haasteet vaativat kuitenkin yhteiskunnallisia ratkaisuja ja yksi väline terveellisempään ruokaympäristöön on verotus. SOSTE ja sote-järjestöt ovat esittäneet terveysveroa, jotta ruokaympäristömme […]

Blogi

31.8.2021 13:00

Onko hyvä kuolema mahdollinen?

Sosiaali- ja terveyspalvelut ”Maaritin elämän loppu oli aivan turhan pitkä ja tuskainen. Viimeisten viikkojen ja päivien muisteleminen on minulle yhä hyvin vaikeaa. Vaikka Maarit sai vahvat lääkkeet ja lopulta hänet nukutettiin, näin hänen kärsimyksensä. Se oli väärin. Maarit olisi ansainnut paremman lähdön.” Näin kertoo toimittaja Vesa Kallionpää puolisonsa kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan kuolemasta juuri ilmestyneessä Anneli Juutilaisen kirjoittamassa kirjassa […]

Blogi

20.8.2021 09:00

Kansanterveyden neuvottelukunta: Mitä ja miksi?

Hyvinvointi ja terveys Kuluvalla hallituskaudella kansanterveyden neuvottelukunta on yksi keskeinen poikkihallinnollinen rakenne laajalaisen terveyspolitiikan toteuttamiseksi. Toimikaudelle 1.8.2020–31.7.2023 asetetun neuvottelukunnan tehtävänä on koordinoida ja seurata hallitusohjelmaan kirjattujen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen liittyvien tavoitteiden toimeenpanoa. Kansanterveyden neuvottelukunnan tarkoituksena on oppia ymmärtämään eri hallinnonalojen näkökulmia sekä luoda kaikkia hallinnonaloja hyödyttävät pysyvät rakenteet poikkihallinnolliselle hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiselle. Neuvottelukunta toimii […]