Skip to content

Mielenterveysjärjestöjen momentum on nyt käsillä

31.3.2021 10.00

Järjestöille
Hyvinvointi ja terveysHyvinvointi ja terveysJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Mielenterveyden keskusliitto selvitti Mielenterveysbarometrissa 2021 ensimmäistä kertaa suomalaisten suhtautumista mielenterveysjärjestöihin. Tätä järjestökentän osaa kun vaivaa se muualtakin turhan tuttu mantra: jäsenmäärät vähenevät, pienimmät yhdistykset kuihtuvat pois ja viimeisinä valon sammuttavat seniorit. Junioreita ei jäsenyys kiinnosta.

Suomalaisten suuren enemmistön erittäin vahva tuki

No mitä selvisi? Kävi ilmi, että mielenterveysjärjestöjen työllä on suomalaisten suuren enemmistön erittäin vahva tuki. Meidän toimintaamme arvostetaan siitä huolimatta, että vain pikkuruinen osa on itse osallistunut jonkin mielenterveysjärjestön toimintaan, jäsenyydestä puhumattakaan. Puolet kyllä arvelee joskus jostain alan järjestöstä kuulleensa.

Osaamiseemme luotetaan ennen kaikkea vaikeissa elämäntilanteissa. Puolet suomalaisista pitää järjestöjen tarjoamaa tukea mielenterveyskuntoutujille erittäin tärkeänä ja kolmannes melko tärkeänä. Loputkaan eivät varsinaisesti epäile, vaan suurin osa heistä ei osaa ottaa kantaa.

Luottamus on jopa niin vahvaa, että yli puolet (55 %) olisi valmis hakemaan järjestöstä apua itsekin, jos mielenterveyden häiriö osuisi omalle kohdalle. Tulosta voisi kutsua erittäin hyväksi tilanteessa, jossa mielenterveysongelmiin liittyy yhä vahva stigma. Lähes viidennes nimittäin ei, vieläkään, haluaisi mielenterveyskuntoutujaa naapurikseen. Kuntoutujia pelkäävien määrä on sentään pudonnut kymmenekseen.

Kansan vankka tuki koskee myös rahoitusta

Kansan vankka tuki ei koske vain toimintaa, vaan myös rahoitusta. Puolet suomalaisista pitää mielenterveysjärjestöjen julkista rahoitusta jatkossakin erittäin tärkeänä ja kolmannes melko tärkeänä. Julkista rahoitusta tukee yhteensä kuusi suomalaista seitsemästä.

Mitä tuloksista pitäisi ajatella? Selvää on, että suomalaiset luottavat järjestöihin instituutioina. Tieteentekijöiden kielellä kyse on luottavaisuudesta, yhteisöllisyyden voimasta, joka kumpuaa pitkän perinteen omaavista, tehtävässään onnistuneista organisaatioista. Luottamus on vaikea saavuttaa – ja kuten tiedämme, erittäin helppo menettää.

Nyt pitää kääriä hihat ja luoda uutta

Siksi nyt on se hetki, kun mielenterveysjärjestöjen pitää olla hereillä. Jotain pitää tehdä toisin, jos alle 5 % kansasta ottaa osaa toimintaan ja yli 50 % olisi siihen tilaisuuden tullen valmiita. Toiminnan kynnystä pitää madaltaa myös heille, jotka eivät ole sitä viikoittain vierailevaa ”perusjengiä”. Jäsenmäärän kasvattamisesta on aika siirtyä toimintaan osallistuvien määrän kasvattamiseen. STEA-avusteisten järjestöjen toiminta on tarkoitettu kaikille.

Pitää siis kääriä hihat ja luoda uutta. Uusia interventioita, jotka tavoittavat ja houkuttelevat kaikkia meitä erilaisia, yksilöllisiä ihmisiä, joita yhdistää joko oma, läheisen tai asiakkaan kokemus mielenterveysongelmista. Tarvetta on, luottamusta on. Nyt vaaditaan vain uusiutumista.

 

Rintakuvissa hymyilevät Sirkku Immonen ja Janne Jalava Mielenterveyden keskusliitosta.

Kehitysjohtaja Janne Jalava
janne.jalava(at)mtkl.fi
Viestintäpäällikkö Sirkku Immonen
sirkku.immonen(at)mtkl.fi
Mielenterveyden keskusliitto

 

 

Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten 50-vuotias järjestö, joka viettää parhaillaan juhlavuottaan teemalla ”50 vuotta muutoksen puolesta”. Liiton Mielenterveysbarometri on seurannut mielenterveysongelmiin liittyviä asenteita vuodesta 2005.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

19.1.2022 08:30

Koronapandemia on lisännyt kiinnostusta terveyttä ja terveyden edistämistä kohtaan maailmanlaajuisesti

Hyvinvointi ja terveys WHO:n 10. terveyden edistämisen maailmankonferenssi järjestettiin 13.–15.12.2021. Osallistuin järjestöedustajana konferenssin Suomen valtuuskuntaan, jota johti pääjohtaja Markku Tervahauta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Toinen järjestöedustaja oli ylilääkäri Eeva Ollila Suomen Syöpäyhdistyksestä. Konferenssin teemana oli hyvinvointi keskittyen terveyden ja hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön yhteyksiin. Tästä ajasta kertoo se, että konferenssi järjestettiin virtuaalisesti. Suomi on kokoaan suurempi toimija terveyden […]

Blogi

12.1.2022 08:15

Riikka Purra: Raha ja huomio tärkeimpään

Aluevaalit Sote-uudistuksessa on määrä parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja kansalaisten yhdenvertaisuutta sote-palveluihin sekä nopeuttaa hoitoon pääsemistä. Niin tässä uudistuksessa kuin viime kaudenkin yritelmässä tavoitteet ovat hyviä ja kannatettavia. Ongelma on siinä, että kirjatut tavoitteet ja todellisuus eivät kovin hyvin kohtaa. Uudistus itsessään ei esimerkiksi mitenkään tule varmistamaan lähipalveluiden säilymistä, vaan se johtaa hyvin todennäköisesti käytössä olevilla resursseilla […]

Blogi

10.1.2022 13:30

Anna-Maja Henriksson: Aluevaaleissa on kyse hyvinvoinnista

Aluevaalit Tammikuun 23. päivä on historiallinen päivä. Silloin pääsemme ensimmäistä kertaa äänestämään aluevaaleissa. Aluevaaleissa on kyse todella tärkeästä asiasta, nimittäin hyvinvoinnista. Kaikki lähtee hyvinvoinnista, ja hyvinvoinnin vaaliminen ja sen kehittäminen on hyvin arvokasta. Ihmisen on oltava hoitopalveluissa keskiössä. Aluevaaleissa valituilla valtuutetuilla on keskeinen asema, kun rakennamme uusia hyvinvointialueita. Nämä valtuutetut tulevat nimittäin päättämään esimerkiksi siitä, missä […]