Skip to content

Millaista järjestötoimintaa voidaan avata kesäkuussa?

5.5.2020 14.00

Järjestöille
Elinvoimaiset järjestötKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen toimintaedellytyksetJärjestöille

Keskeisin järjestötoimintaan vaikuttava purkutoimenpide on kokoontumisrajoituksen väljentäminen siten, että 50 henkilön kokoontumiset ovat kesäkuun alusta mahdollisia. Rajoituksen väljentäminen mahdollistaa esimerkiksi erilaiset vertais- ja ryhmätapaamiset sekä kohtaamispaikkojen ja toimintakeskusten avaamisen. Tämä väljennys voi auttaa esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujien arkipäivän sujumista koronasta huolimatta. Hallituksen päätös mahdollistaa myös työkeskusten ja kuntouttavan työtoiminnan avaamisen.

Monet järjestöt ovat jo ehtineet peruuttamaan kesäkuulle suunniteltua erilaista ryhmätoimintaa kuten lasten ja nuorten kesäleirejä. Uusien kokoontumissäännösten rajoissa ainakin päiväleirejä voitaneen toteuttaa, jos toimintaympäristö on riittävän väljä. Esimerkiksi lasten liikunnallinen päivätoiminta ja päiväleirit auttaisivat montaa perhettä tiukan koronakevään jälkeen. Moni perhe kaipaisi myös yön yli leirejä, mutta niiden järjestäminen on haastavampaa.

Toiminnan uudelleen käynnistäminen vaatii kuitenkin monenlaista pohdintaa. Kaikessa uudelleen käynnistettävässä toiminnassa tulee huomioida, että kokoontumistilat ovat riittävän väljät, hygieniasta huolehditaan ja osallistujamääriä rajoitetaan. Monenlaista toiminnan sopeuttamista ja uudelleen suunnittelua tarvitaan, jotta toiminta voidaan käynnistää turvallisesti sekä henkilöstön että vapaaehtoisten osalta.

Ikäihmisten karanteeni jatkuu

Yli 70-vuotiaiden karanteenin jatkuminen tarkoittaa sitä, että näihin ryhmiin kuuluvat ihmiset eivät voi edelleenkään osallistua järjestötoimintaan. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi osa järjestöjen paikallisyhdistystoiminnasta on pysähtynyt, koska kaikki toimintaa pyörittävät aktiivit ovat yli 70-vuotiaita.

Järjestöt ovat huolissaan neljän seinään sisään ahdistettujen ikäihmisten jaksamisesta ja toimintakyvystä. Ikäihmiset eivät pysty samalla tavalla hyödyntämään digitaalista tukea. Sen sijaan järjestöt ovat käynnistänet heille esimerkiksi puhelintukea ja muuta korona-apua. Tätä jouduttaneen edelleen jatkamaan ja ryhmämuotoiset lähitapaamiset siirtyvät edelleen tulevaisuuteen.

Järjestöissä tarvitaan tarkempia ohjeita viranomaisilta

  • Tarvitaan selkeät, arkijärkiset ohjeet kesäleirien järjestämisestä ensi kesänä
  • Tarvitaan ohjeet siitä, mitä tarkoittaa esimerkiksi kohtaamispaikkojen ja työtoiminnan hallittu, rajoitettu avaaminen
  • Tarvitaan tieto siitä, mitä kuntoutukselle tapahtuu kesäkuun alusta eteenpäin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Elinvoimaiset järjestöt -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

1.12.2020 10:00

Rohkeutta avun antamiseen – ja pyytämiseen

Kansalaisyhteiskunta Vapaaehtoisten päivää vietetään tänä vuonna Suomessa perjantaina 4. joulukuuta. Korona-aika on vaatinut totutusta poikkeavia näkökulmia kaikkeen tekemiseen. Saksassa uusi videokampanja houkuttelee nuoria aikuisia olemaan tekemättä mitään. Kampanjan mukaan rohkeus on sitä, että jaksaa lojua laiskana kotona. Mutta mitä on rohkeus korona-ajan vapaaehtoistoiminnassa? Rohkeus on valmiutta muuttaa auttamisen tapoja Kansalaistoimijoiden kekseliäisyydestä ei ole ollut tänä vuonna […]

Blogi

30.11.2020 14:38

Pienkeräyksissä on käyttämätöntä potentiaalia – tuloksia SOSTEn rahankeräyskyselystä

Kansalaisyhteiskunta Rahankeräyslaki 863/2019 on ollut voimassa maaliskuusta 2020 lähtien. Uudella lailla luovuttiin rahankeräyslupien määräaikaisuudesta, kaikki rahankeräysluvat myönnetään nykyisin toistaiseksi voimassa olevina. Pienkeräyksestä ilmoitettava poliisilaitokselle Uudessa laissa lanseerattiin myös uusi lakisääteinen varainhankintainstrumentti: pienkeräys. Pienkeräyksillä järjestö tai muu lain 5 §:n mainitsema organisaatio voi ilman rahankeräyslupaakin järjestää kahdesti vuodessa korkeintaan kolme kuukautta kestävän rahankeräyksen. Pienkeräyksestä on etukäteen ilmoitettava […]

Blogi
tutkija

4.11.2020 11:20

Kaikki säätiöt eivät jaa miljoonia euroja kulttuurille ja tieteelle

Sote-järjestöt SOSTEn Järjestö 2.0 – Järjestöt mukana muutoksessa -hanke on juuri julkaissut raportin sosiaali- ja terveysalan säätiöistä. Julkisuudesta voi saada sen käsityksen, että kaikki säätiöt ovat satumaisen rikkaita ja jakavat avustuksia erilaisiin tärkeinä pitämiinsä kohteisiin. Aivan tuulesta temmattu tämä mielikuva ei toki ole, sillä Säätiöt ja rahastot ry:n laskelmien mukaan eri säätiöt jakoivat rahaa vuonna 2019 […]