Skip to content

Millaista järjestötoimintaa voidaan avata kesäkuussa?

5.5.2020 14.00

Järjestöille
Elinvoimaiset järjestötKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen toimintaedellytyksetJärjestöille

Keskeisin järjestötoimintaan vaikuttava purkutoimenpide on kokoontumisrajoituksen väljentäminen siten, että 50 henkilön kokoontumiset ovat kesäkuun alusta mahdollisia. Rajoituksen väljentäminen mahdollistaa esimerkiksi erilaiset vertais- ja ryhmätapaamiset sekä kohtaamispaikkojen ja toimintakeskusten avaamisen. Tämä väljennys voi auttaa esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujien arkipäivän sujumista koronasta huolimatta. Hallituksen päätös mahdollistaa myös työkeskusten ja kuntouttavan työtoiminnan avaamisen.

Monet järjestöt ovat jo ehtineet peruuttamaan kesäkuulle suunniteltua erilaista ryhmätoimintaa kuten lasten ja nuorten kesäleirejä. Uusien kokoontumissäännösten rajoissa ainakin päiväleirejä voitaneen toteuttaa, jos toimintaympäristö on riittävän väljä. Esimerkiksi lasten liikunnallinen päivätoiminta ja päiväleirit auttaisivat montaa perhettä tiukan koronakevään jälkeen. Moni perhe kaipaisi myös yön yli leirejä, mutta niiden järjestäminen on haastavampaa.

Toiminnan uudelleen käynnistäminen vaatii kuitenkin monenlaista pohdintaa. Kaikessa uudelleen käynnistettävässä toiminnassa tulee huomioida, että kokoontumistilat ovat riittävän väljät, hygieniasta huolehditaan ja osallistujamääriä rajoitetaan. Monenlaista toiminnan sopeuttamista ja uudelleen suunnittelua tarvitaan, jotta toiminta voidaan käynnistää turvallisesti sekä henkilöstön että vapaaehtoisten osalta.

Ikäihmisten karanteeni jatkuu

Yli 70-vuotiaiden karanteenin jatkuminen tarkoittaa sitä, että näihin ryhmiin kuuluvat ihmiset eivät voi edelleenkään osallistua järjestötoimintaan. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi osa järjestöjen paikallisyhdistystoiminnasta on pysähtynyt, koska kaikki toimintaa pyörittävät aktiivit ovat yli 70-vuotiaita.

Järjestöt ovat huolissaan neljän seinään sisään ahdistettujen ikäihmisten jaksamisesta ja toimintakyvystä. Ikäihmiset eivät pysty samalla tavalla hyödyntämään digitaalista tukea. Sen sijaan järjestöt ovat käynnistänet heille esimerkiksi puhelintukea ja muuta korona-apua. Tätä jouduttaneen edelleen jatkamaan ja ryhmämuotoiset lähitapaamiset siirtyvät edelleen tulevaisuuteen.

Järjestöissä tarvitaan tarkempia ohjeita viranomaisilta

  • Tarvitaan selkeät, arkijärkiset ohjeet kesäleirien järjestämisestä ensi kesänä
  • Tarvitaan ohjeet siitä, mitä tarkoittaa esimerkiksi kohtaamispaikkojen ja työtoiminnan hallittu, rajoitettu avaaminen
  • Tarvitaan tieto siitä, mitä kuntoutukselle tapahtuu kesäkuun alusta eteenpäin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Elinvoimaiset järjestöt -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

29.4.2022 09:00

Millainen on koronan jälkeinen uusi aika vapaaehtoistoiminnassa?

Kansalaisyhteiskunta Monta kertaa ohimenneeksi toivottu korona on kiertänyt väestöä kevättalvella hurjalla tavalla. Samaan aikaan ovat järjestöjen erilaiset kasvokkaiset toiminnot päässeet uudelleen käyntiin. Isojakin tapahtumia vapaaehtoisille on jo voitu järjestää hetken aikaa. Uskon vakaasti, että tämä kaksivuotinen osittainen horros on nyt oikeasti päättymässä. Järjestöelämän vuosikellossa kevät on edellisen vuoden toiminnan raportoinnin, arvioinnin ja yhteenvetojen aikaa. Koronavaikutuksista pystyy […]

Blogi

23.2.2022 08:30

Vapaaehtoinen – ikuisesti uusiutuva luonnonvara?

Järjestöille Mitä yhteistä on olympialaisilla ja kansalaisjärjestöillä? Vastaus: Kummankin onnistuminen edellyttää vapaaehtoisten työpanosta – olipa olympia-instituutiosta tai -urheilusta muuten mitä mieltä hyvänsä, ja olivatpa kaikki Pekingin kisojen vapaaehtoiset aidosti vapaaehtoistöissä tai eivät. Järjestöjä ei siis ole ilman vapaaehtoisia, ellei takana ole kohtalaisen suurta omaisuusmassaa, ja silloin ollaankin pikemmin säätiöiden maailmassa. Vapaaehtoisilla on myös valtaa, koska he […]

Blogi

30.9.2021 10:30

Järjestöt toivovat hyvinvointialueilta yhteyshenkilöä, aktiivista viestimistä ja tiivistä kumppanuutta

Sote-uudistus Järjestöjen sote-muutostuen elokuisessa Hyvinvointialueet tulevat – miten valtakunnalliset järjestöt löytävät paikkansa sote-Suomessa? -webinaarissa pureuduttiin siihen, miten valtakunnallisten sote-järjestöjen osaaminen saadaan mukaan tulevaisuuden sote-palveluihin sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen sote-Suomessa. Webinaarissa oli noin 400 osallistujaa, joten se oli myös oiva tilaisuus kerätä tietoa laajalta vastaajajoukolta. Yhteisessä webinaaripuheenvuorossamme käsittelimme sitä, miten liittojen aluetyöntekijät voisivat olla mukana […]