Skip to content

Myös järjestöjen apua tarvitaan nyt – avunannon edellytykset turvattava

17.3.2020 12.30

Avustusjärjestelmä
Elinvoimaiset järjestötKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen toimintaedellytyksetAvustusjärjestelmäJärjestöille

Tällä hetkellä osa järjestöistä peruu toimintojaan koronaviruksen takia, osa taas lisää niitä. Esimerkiksi erilaiset mielenterveyden tukipalvelut käyvät nyt kovilla kierroksilla. Huoli koronaviruksesta näkyy niissä lisääntyneinä yhteydenottoina, ja ne tarvitsisivat pikaisesti lisää resursseja. Myös kotiväkivallan ennakoidaan lisääntyvän, kun ihmiset ovat enemmän neljän seinän sisällä. Myös tähän huoleen vastaamiseen on järjestöillä kohotettu valmius. Esimerkkejä löytyy helposti muitakin.

Peliyhteisöjen (Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus, Fintoto) yhdistymisen jäljiltä on käytettävissä merkittävä määrä jakamattomia, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kohdennettuja voittovaroja. SOSTE esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) järjestää jakamattomista voittovaroista pikaisella ja kevyellä menettelyllä ylimääräisen haun koronatilanteeseen vastaamiseksi. Tarkat kriteerit ja menettelyt olisi hyvä sopia yhdessä järjestöjen kanssa.

Tämä kriisi on hyvä osoitus myös siitä, että avustusjärjestelmän säätelyn keventämiselle hallitusohjelman hengessä on vahva tarve. Järjestöt ovat parhaimmillaan ketteriä ja ihmisten arjen pulssilla. Ainakin jos niiden annetaan sitä olla. Mitä yllättävämmät olot, sitä vähemmän voidaan elää ennakkosuunnitelmien mukaan. Sitä suurempi tarve on siirtää työvoimaa ja panostuksia sinne, missä hätä on suurin – tämä tulee jatkossa mahdollistaa nykyistä paremmin.

Myös järjestöillä maksuvalmiusongelmia

Osa järjestöistä on huolissaan myös omasta maksuvalmiudestaan, kun tapahtumia koronan takia perutaan ja siirretään ja muu tulovirta hiipuu. Julkisuudessa on eniten ollut puhetta urheilu- ja kulttuuritoimijoiden ahdingosta, mutta todellisuus on sama monelle sote-järjestölle. Valtio voi kantaa oman vastuunsa ja käyttää vahvaa kassaansa varmistaakseen järjestöjen toiminnan jatkuvuuden. SOSTE esittää, että STM aikaistaa toiminta-avustusten maksatuksia siten, että toukokuun erä maksetaan jo huhtikuun alussa ja elokuun erä kesäkuussa.

Avustussumman pieneneminen kompensoitava järjestöille

Veikkaus ilmoitti viime perjantaina, että se sulkee koronaviruksen vuoksi kaikki pelipaikkansa ja peliautomaattinsa. Näin se pyrkii vähentämään asiakkaiden riskiä saada koronavirustartunta. Sulkemispäätös on kansanterveyden näkökulmasta ehdottoman oikea. Sulkemispäätös kannattaa myös käyttää hyödyksi ja tutkia muun muassa sitä, siirtyykö pelaamista nettiin ja minkä verran pelihaitat mahdollisesti vähenevät. Sulkupäätös tuo käynnissä olevaan arpajaislakiuudistukseen olennaista uutta tietoa.

Päätöksellä on luonnollisesti myös talousvaikutuksensa. Pikalaskulla automaattien sulkeminen vähentää SOSTEn jäsenten avustuksia noin 500 000 euroa joka päivä. Lisäksi tuotot vähenevät muun muassa siksi, kun esimerkiksi urheiluvedonlyönti on lamassa otteluiden lakattua.

Kehysriihtä silmällä pitäen SOSTE esittää, että kehysriihessä syntyy yleinen päätös kompensoida kaikille Veikkauksen edunsaajille avustussumman pieneneminen. Tämä päätös rauhoittaisi tunnelmia järjestökentällä. Jos yleistä päätöstä ei synny, ehdotamme että STM käyttää tulevana vuonna sote-järjestöjen avustussumman pienenemisen kompensointiin edellä mainittuja jakamattomia voittovaroja.

On tärkeää, että ministeriön ja järjestöjen välillä on jatkuva keskusteluyhteys siitä, miten ihmisille voidaan turvata heidän tarvitsemansa apu ja tuki.

Kommentit

 1. Martti Vastamäki sanoo:

  Todella ajan hermolla olevia asiantuntijoiden ehdotuksia, joista ainakin osalla luulisi olevan hyvä läpimenomahdollisuus, kun hallitus todennäköisesti tarttuu jokaiseen bona fide-auttavaan käteen.

 2. Leena Viitala sanoo:

  Mitä kaikkea HävikkiRuokajakelijoiden on otettava huomioon? Nyt pakkaamme kassit valmiiksi, viemme oville, soitamme hakijan noutamaan kassin oven luota. Vältämme lähikontakteja, oven kahvoja, ovikelloja ym. Tietenkin huolehdimme käsien pesusta , käytämme suojakäsineitä. Yli 70 vuotias jakaja soittaa kotoansa käsin hakijolle., milloin lasti on tulossa.

 3. Riitta Kittilä sanoo:

  Hei Leena Viitala!

  Oletkin jo varmaan huomannut Kansalaisareenan ja kumppaneiden asiointiauttajille laatiman ohjeistuksen http://www.kansalaisareena.fi/korona/

  Monet järjestöt ovat luoneet myös omia ohjeistuksiaan. Sinulle voi olla hyötyä myös tästä Suomen Punaisen Ristin ohjeistuskokonaisuudesta
  https://rednet.punainenristi.fi/korona2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Elinvoimaiset järjestöt -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
järjestöpäällikkö

12.5.2020 08:39

Järjestöt tarvitsevat yhteiset ohjeet toiminnan avaamiseen

Sosiaali- ja terveysjärjestöt tarvitsevat ohjeet siihen, mitä toiminnan hallittu käynnistäminen tarkoittaa käytännössä. Ministeriöiden tulee laatia ohjeistukset yhteistyössä kattojärjestöjen ja järjestökentän kanssa. Järjestöillä on käytännön ymmärrystä siitä, mitä asioita ohjeistuksessa pitää ottaa huomioon, kun puhutaan esimerkiksi matalan kynnyksen kohtaamispaikan, järjestöjen vertaistapaamisten tai toimintakeskuksen avaamisesta. Vaarana ristiriitaiset ja epäselvät ohjeet Ohjeistusvastuu on aluehallintovirastoilla, jotka puolestaan saavat ohjausta […]

Blogi
järjestöpäällikkö

5.5.2020 14:00

Millaista järjestötoimintaa voidaan avata kesäkuussa?

Keskeisin järjestötoimintaan vaikuttava purkutoimenpide on kokoontumisrajoituksen väljentäminen siten, että 50 henkilön kokoontumiset ovat kesäkuun alusta mahdollisia. Rajoituksen väljentäminen mahdollistaa esimerkiksi erilaiset vertais- ja ryhmätapaamiset sekä kohtaamispaikkojen ja toimintakeskusten avaamisen. Tämä väljennys voi auttaa esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujien arkipäivän sujumista koronasta huolimatta. Hallituksen päätös mahdollistaa myös työkeskusten ja kuntouttavan työtoiminnan avaamisen. Monet järjestöt ovat jo ehtineet […]

Blogi

12.12.2019 11:30

Mitä kaikkea voimmekaan tehdä yhdessä!

SOSTEn jäsenjärjestöt ja Metropolia Ammattikorkeakoulu ovat tehneet tuloksellista yhteistyötä monella eri tavalla jo useita vuosia. Sen tiivistämiseksi ja koordinoimiseksi solmittiin hutikuussa 2019 yhteistyösopimus. Minä aloitin huhtikuussa SOSTEn asiakkuusvastaavana. Mielestäni tärkein tehtäväni on yhdistää asioita ja henkilöitä sekä tuoda näkyväksi erilaisia yhteistyön mahdollisuuksia – molemmat organisaatiot ovat isoja toimijoita, eikä esimerkiksi oikean henkilön löytäminen ole aina […]