Skip to content

Myös järjestöjen apua tarvitaan nyt – avunannon edellytykset turvattava

17.3.2020 12.30

Avustusjärjestelmä
Elinvoimaiset järjestötKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen toimintaedellytyksetAvustusjärjestelmäJärjestöille

Tällä hetkellä osa järjestöistä peruu toimintojaan koronaviruksen takia, osa taas lisää niitä. Esimerkiksi erilaiset mielenterveyden tukipalvelut käyvät nyt kovilla kierroksilla. Huoli koronaviruksesta näkyy niissä lisääntyneinä yhteydenottoina, ja ne tarvitsisivat pikaisesti lisää resursseja. Myös kotiväkivallan ennakoidaan lisääntyvän, kun ihmiset ovat enemmän neljän seinän sisällä. Myös tähän huoleen vastaamiseen on järjestöillä kohotettu valmius. Esimerkkejä löytyy helposti muitakin.

Peliyhteisöjen (Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus, Fintoto) yhdistymisen jäljiltä on käytettävissä merkittävä määrä jakamattomia, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kohdennettuja voittovaroja. SOSTE esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) järjestää jakamattomista voittovaroista pikaisella ja kevyellä menettelyllä ylimääräisen haun koronatilanteeseen vastaamiseksi. Tarkat kriteerit ja menettelyt olisi hyvä sopia yhdessä järjestöjen kanssa.

Tämä kriisi on hyvä osoitus myös siitä, että avustusjärjestelmän säätelyn keventämiselle hallitusohjelman hengessä on vahva tarve. Järjestöt ovat parhaimmillaan ketteriä ja ihmisten arjen pulssilla. Ainakin jos niiden annetaan sitä olla. Mitä yllättävämmät olot, sitä vähemmän voidaan elää ennakkosuunnitelmien mukaan. Sitä suurempi tarve on siirtää työvoimaa ja panostuksia sinne, missä hätä on suurin – tämä tulee jatkossa mahdollistaa nykyistä paremmin.

Myös järjestöillä maksuvalmiusongelmia

Osa järjestöistä on huolissaan myös omasta maksuvalmiudestaan, kun tapahtumia koronan takia perutaan ja siirretään ja muu tulovirta hiipuu. Julkisuudessa on eniten ollut puhetta urheilu- ja kulttuuritoimijoiden ahdingosta, mutta todellisuus on sama monelle sote-järjestölle. Valtio voi kantaa oman vastuunsa ja käyttää vahvaa kassaansa varmistaakseen järjestöjen toiminnan jatkuvuuden. SOSTE esittää, että STM aikaistaa toiminta-avustusten maksatuksia siten, että toukokuun erä maksetaan jo huhtikuun alussa ja elokuun erä kesäkuussa.

Avustussumman pieneneminen kompensoitava järjestöille

Veikkaus ilmoitti viime perjantaina, että se sulkee koronaviruksen vuoksi kaikki pelipaikkansa ja peliautomaattinsa. Näin se pyrkii vähentämään asiakkaiden riskiä saada koronavirustartunta. Sulkemispäätös on kansanterveyden näkökulmasta ehdottoman oikea. Sulkemispäätös kannattaa myös käyttää hyödyksi ja tutkia muun muassa sitä, siirtyykö pelaamista nettiin ja minkä verran pelihaitat mahdollisesti vähenevät. Sulkupäätös tuo käynnissä olevaan arpajaislakiuudistukseen olennaista uutta tietoa.

Päätöksellä on luonnollisesti myös talousvaikutuksensa. Pikalaskulla automaattien sulkeminen vähentää SOSTEn jäsenten avustuksia noin 500 000 euroa joka päivä. Lisäksi tuotot vähenevät muun muassa siksi, kun esimerkiksi urheiluvedonlyönti on lamassa otteluiden lakattua.

Kehysriihtä silmällä pitäen SOSTE esittää, että kehysriihessä syntyy yleinen päätös kompensoida kaikille Veikkauksen edunsaajille avustussumman pieneneminen. Tämä päätös rauhoittaisi tunnelmia järjestökentällä. Jos yleistä päätöstä ei synny, ehdotamme että STM käyttää tulevana vuonna sote-järjestöjen avustussumman pienenemisen kompensointiin edellä mainittuja jakamattomia voittovaroja.

On tärkeää, että ministeriön ja järjestöjen välillä on jatkuva keskusteluyhteys siitä, miten ihmisille voidaan turvata heidän tarvitsemansa apu ja tuki.

Kommentit

 1. Martti Vastamäki sanoo:

  Todella ajan hermolla olevia asiantuntijoiden ehdotuksia, joista ainakin osalla luulisi olevan hyvä läpimenomahdollisuus, kun hallitus todennäköisesti tarttuu jokaiseen bona fide-auttavaan käteen.

 2. Leena Viitala sanoo:

  Mitä kaikkea HävikkiRuokajakelijoiden on otettava huomioon? Nyt pakkaamme kassit valmiiksi, viemme oville, soitamme hakijan noutamaan kassin oven luota. Vältämme lähikontakteja, oven kahvoja, ovikelloja ym. Tietenkin huolehdimme käsien pesusta , käytämme suojakäsineitä. Yli 70 vuotias jakaja soittaa kotoansa käsin hakijolle., milloin lasti on tulossa.

 3. Riitta Kittilä sanoo:

  Hei Leena Viitala!

  Oletkin jo varmaan huomannut Kansalaisareenan ja kumppaneiden asiointiauttajille laatiman ohjeistuksen https://www.kansalaisareena.fi/korona/

  Monet järjestöt ovat luoneet myös omia ohjeistuksiaan. Sinulle voi olla hyötyä myös tästä Suomen Punaisen Ristin ohjeistuskokonaisuudesta
  https://rednet.punainenristi.fi/korona2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Elinvoimaiset järjestöt -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

1.12.2020 10:00

Rohkeutta avun antamiseen – ja pyytämiseen

Kansalaisyhteiskunta Vapaaehtoisten päivää vietetään tänä vuonna Suomessa perjantaina 4. joulukuuta. Korona-aika on vaatinut totutusta poikkeavia näkökulmia kaikkeen tekemiseen. Saksassa uusi videokampanja houkuttelee nuoria aikuisia olemaan tekemättä mitään. Kampanjan mukaan rohkeus on sitä, että jaksaa lojua laiskana kotona. Mutta mitä on rohkeus korona-ajan vapaaehtoistoiminnassa? Rohkeus on valmiutta muuttaa auttamisen tapoja Kansalaistoimijoiden kekseliäisyydestä ei ole ollut tänä vuonna […]

Blogi

30.11.2020 14:38

Pienkeräyksissä on käyttämätöntä potentiaalia – tuloksia SOSTEn rahankeräyskyselystä

Kansalaisyhteiskunta Rahankeräyslaki 863/2019 on ollut voimassa maaliskuusta 2020 lähtien. Uudella lailla luovuttiin rahankeräyslupien määräaikaisuudesta, kaikki rahankeräysluvat myönnetään nykyisin toistaiseksi voimassa olevina. Pienkeräyksestä ilmoitettava poliisilaitokselle Uudessa laissa lanseerattiin myös uusi lakisääteinen varainhankintainstrumentti: pienkeräys. Pienkeräyksillä järjestö tai muu lain 5 §:n mainitsema organisaatio voi ilman rahankeräyslupaakin järjestää kahdesti vuodessa korkeintaan kolme kuukautta kestävän rahankeräyksen. Pienkeräyksestä on etukäteen ilmoitettava […]

Blogi
tutkija

4.11.2020 11:20

Kaikki säätiöt eivät jaa miljoonia euroja kulttuurille ja tieteelle

Sote-järjestöt SOSTEn Järjestö 2.0 – Järjestöt mukana muutoksessa -hanke on juuri julkaissut raportin sosiaali- ja terveysalan säätiöistä. Julkisuudesta voi saada sen käsityksen, että kaikki säätiöt ovat satumaisen rikkaita ja jakavat avustuksia erilaisiin tärkeinä pitämiinsä kohteisiin. Aivan tuulesta temmattu tämä mielikuva ei toki ole, sillä Säätiöt ja rahastot ry:n laskelmien mukaan eri säätiöt jakoivat rahaa vuonna 2019 […]