Skip to content

Myös järjestöjen apua tarvitaan nyt – avunannon edellytykset turvattava

17.3.2020 12.30

Avustusjärjestelmä
Elinvoimaiset järjestötKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen toimintaedellytyksetAvustusjärjestelmäJärjestöille

Tällä hetkellä osa järjestöistä peruu toimintojaan koronaviruksen takia, osa taas lisää niitä. Esimerkiksi erilaiset mielenterveyden tukipalvelut käyvät nyt kovilla kierroksilla. Huoli koronaviruksesta näkyy niissä lisääntyneinä yhteydenottoina, ja ne tarvitsisivat pikaisesti lisää resursseja. Myös kotiväkivallan ennakoidaan lisääntyvän, kun ihmiset ovat enemmän neljän seinän sisällä. Myös tähän huoleen vastaamiseen on järjestöillä kohotettu valmius. Esimerkkejä löytyy helposti muitakin.

Peliyhteisöjen (Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus, Fintoto) yhdistymisen jäljiltä on käytettävissä merkittävä määrä jakamattomia, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kohdennettuja voittovaroja. SOSTE esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) järjestää jakamattomista voittovaroista pikaisella ja kevyellä menettelyllä ylimääräisen haun koronatilanteeseen vastaamiseksi. Tarkat kriteerit ja menettelyt olisi hyvä sopia yhdessä järjestöjen kanssa.

Tämä kriisi on hyvä osoitus myös siitä, että avustusjärjestelmän säätelyn keventämiselle hallitusohjelman hengessä on vahva tarve. Järjestöt ovat parhaimmillaan ketteriä ja ihmisten arjen pulssilla. Ainakin jos niiden annetaan sitä olla. Mitä yllättävämmät olot, sitä vähemmän voidaan elää ennakkosuunnitelmien mukaan. Sitä suurempi tarve on siirtää työvoimaa ja panostuksia sinne, missä hätä on suurin – tämä tulee jatkossa mahdollistaa nykyistä paremmin.

Myös järjestöillä maksuvalmiusongelmia

Osa järjestöistä on huolissaan myös omasta maksuvalmiudestaan, kun tapahtumia koronan takia perutaan ja siirretään ja muu tulovirta hiipuu. Julkisuudessa on eniten ollut puhetta urheilu- ja kulttuuritoimijoiden ahdingosta, mutta todellisuus on sama monelle sote-järjestölle. Valtio voi kantaa oman vastuunsa ja käyttää vahvaa kassaansa varmistaakseen järjestöjen toiminnan jatkuvuuden. SOSTE esittää, että STM aikaistaa toiminta-avustusten maksatuksia siten, että toukokuun erä maksetaan jo huhtikuun alussa ja elokuun erä kesäkuussa.

Avustussumman pieneneminen kompensoitava järjestöille

Veikkaus ilmoitti viime perjantaina, että se sulkee koronaviruksen vuoksi kaikki pelipaikkansa ja peliautomaattinsa. Näin se pyrkii vähentämään asiakkaiden riskiä saada koronavirustartunta. Sulkemispäätös on kansanterveyden näkökulmasta ehdottoman oikea. Sulkemispäätös kannattaa myös käyttää hyödyksi ja tutkia muun muassa sitä, siirtyykö pelaamista nettiin ja minkä verran pelihaitat mahdollisesti vähenevät. Sulkupäätös tuo käynnissä olevaan arpajaislakiuudistukseen olennaista uutta tietoa.

Päätöksellä on luonnollisesti myös talousvaikutuksensa. Pikalaskulla automaattien sulkeminen vähentää SOSTEn jäsenten avustuksia noin 500 000 euroa joka päivä. Lisäksi tuotot vähenevät muun muassa siksi, kun esimerkiksi urheiluvedonlyönti on lamassa otteluiden lakattua.

Kehysriihtä silmällä pitäen SOSTE esittää, että kehysriihessä syntyy yleinen päätös kompensoida kaikille Veikkauksen edunsaajille avustussumman pieneneminen. Tämä päätös rauhoittaisi tunnelmia järjestökentällä. Jos yleistä päätöstä ei synny, ehdotamme että STM käyttää tulevana vuonna sote-järjestöjen avustussumman pienenemisen kompensointiin edellä mainittuja jakamattomia voittovaroja.

On tärkeää, että ministeriön ja järjestöjen välillä on jatkuva keskusteluyhteys siitä, miten ihmisille voidaan turvata heidän tarvitsemansa apu ja tuki.

Kommentit

 1. Martti Vastamäki sanoo:

  Todella ajan hermolla olevia asiantuntijoiden ehdotuksia, joista ainakin osalla luulisi olevan hyvä läpimenomahdollisuus, kun hallitus todennäköisesti tarttuu jokaiseen bona fide-auttavaan käteen.

 2. Leena Viitala sanoo:

  Mitä kaikkea HävikkiRuokajakelijoiden on otettava huomioon? Nyt pakkaamme kassit valmiiksi, viemme oville, soitamme hakijan noutamaan kassin oven luota. Vältämme lähikontakteja, oven kahvoja, ovikelloja ym. Tietenkin huolehdimme käsien pesusta , käytämme suojakäsineitä. Yli 70 vuotias jakaja soittaa kotoansa käsin hakijolle., milloin lasti on tulossa.

 3. Riitta Kittilä sanoo:

  Hei Leena Viitala!

  Oletkin jo varmaan huomannut Kansalaisareenan ja kumppaneiden asiointiauttajille laatiman ohjeistuksen https://www.kansalaisareena.fi/korona/

  Monet järjestöt ovat luoneet myös omia ohjeistuksiaan. Sinulle voi olla hyötyä myös tästä Suomen Punaisen Ristin ohjeistuskokonaisuudesta
  https://rednet.punainenristi.fi/korona2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Elinvoimaiset järjestöt -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

29.4.2022 09:00

Millainen on koronan jälkeinen uusi aika vapaaehtoistoiminnassa?

Kansalaisyhteiskunta Monta kertaa ohimenneeksi toivottu korona on kiertänyt väestöä kevättalvella hurjalla tavalla. Samaan aikaan ovat järjestöjen erilaiset kasvokkaiset toiminnot päässeet uudelleen käyntiin. Isojakin tapahtumia vapaaehtoisille on jo voitu järjestää hetken aikaa. Uskon vakaasti, että tämä kaksivuotinen osittainen horros on nyt oikeasti päättymässä. Järjestöelämän vuosikellossa kevät on edellisen vuoden toiminnan raportoinnin, arvioinnin ja yhteenvetojen aikaa. Koronavaikutuksista pystyy […]

Blogi

23.2.2022 08:30

Vapaaehtoinen – ikuisesti uusiutuva luonnonvara?

Järjestöille Mitä yhteistä on olympialaisilla ja kansalaisjärjestöillä? Vastaus: Kummankin onnistuminen edellyttää vapaaehtoisten työpanosta – olipa olympia-instituutiosta tai -urheilusta muuten mitä mieltä hyvänsä, ja olivatpa kaikki Pekingin kisojen vapaaehtoiset aidosti vapaaehtoistöissä tai eivät. Järjestöjä ei siis ole ilman vapaaehtoisia, ellei takana ole kohtalaisen suurta omaisuusmassaa, ja silloin ollaankin pikemmin säätiöiden maailmassa. Vapaaehtoisilla on myös valtaa, koska he […]

Blogi

30.9.2021 10:30

Järjestöt toivovat hyvinvointialueilta yhteyshenkilöä, aktiivista viestimistä ja tiivistä kumppanuutta

Sote-uudistus Järjestöjen sote-muutostuen elokuisessa Hyvinvointialueet tulevat – miten valtakunnalliset järjestöt löytävät paikkansa sote-Suomessa? -webinaarissa pureuduttiin siihen, miten valtakunnallisten sote-järjestöjen osaaminen saadaan mukaan tulevaisuuden sote-palveluihin sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen sote-Suomessa. Webinaarissa oli noin 400 osallistujaa, joten se oli myös oiva tilaisuus kerätä tietoa laajalta vastaajajoukolta. Yhteisessä webinaaripuheenvuorossamme käsittelimme sitä, miten liittojen aluetyöntekijät voisivat olla mukana […]