Nuoren tyytymättömyys itseensä voi johtaa hyväksynnän hakuun eroottista sisältöä tarjoavalta OnlyFans-sivustolta


Etusivu / Blogi / Nuoren tyytymättömyys itseensä voi johtaa hyväksynnän hakuun eroottista sisältöä tarjoavalta OnlyFans-sivustolta

Olen huolestunut sosiaalisessa mediassa nuorten ja nuorten aikuisten ilmiöstä nimeltä OnlyFans. Kyse on sivustosta, jolla voi periaatteessa julkaista mitä tahansa tavallistakin sisältöä, mutta joka on tunnettu rohkeista ja paljastavista kuvista ja videoista. Sivusto on alun perin kehitetty seksityöläisten media-alustaksi, ja se sisältää myös pornografista materiaalia.

OnlyFans houkuttelee tilaajia muun muassa nuorten suosimilta Instagramin ja TikTokin alustoilta. Tästä ilmiöstä täytyy alkaa puhumaan.

Seuraan nuorten nousevia media-alustoja

Koordinoin Suomen YMCA:n liitossa kansallista Camera obscura -toimintaa. Camera obscura perustuu kokemusoppimiseen ja tarjoaa nuorille tukea oman elämän pohtimiseen ja itsetuntemuksen lisäämiseen.

Vapaa-ajalla tutkin ja käytän sosiaalisia medioita aktiivisesti. Seuraan myös nousevia ja erikoistuvia media-alustoja, sillä niille nuoret siirtyvät vanhempia median käyttäjiä nopeammin etsiessään vaihtoehtoja perinteisille somekanaville. Mutta miten nämä asiat sitten liittyvät toisiinsa?

14 % nuorista erittäin tyytymätön tai tyytymätön itseensä

Camera obscura tavoittaa vuosittain noin 4 000 nuorta, joilta keräämme sekä palautetta kokemuksesta että arviointia omasta hyvinvoinnista. Tänä vuonna olemme kysyneet muutamalta sadalta nuorelta, kuinka tyytyväisiä he ovat itseensä. Vastanneista 14 % kertoo olevansa erittäin tyytymätön tai tyytymätön.

OnlyFansissa omia kuvia ja videoita myydään faneille eli tilaajille

Hyväksynnän hakeminen toisilta on mahdollista monella eri tapaa. Hyväksynnän hakeminen voi myös aiheuttaa riippuvuutta hyväksynnän mukanaan tuomaan tunteeseen.

OnlyFans on sivustolla olevan kuvailun mukaan sosiaalinen verkosto, jossa voi myydä omia kuvia, videoita tai yksityisiä keskusteluhetkiä faneille eli tilaajille. Rekisteröityminen edellyttää 18 vuoden ikää ja kuvaa henkilöllisyystodistuksesta. Tätä järjestelmää on kuitenkin helppo huijata vääriä henkilötietoja käyttämällä. Nopeat mielikuvat ja lehtien kirjoittamat haastattelut antavat ymmärtää, että sivusto on helppo tapa tienata ylimääräistä rahaa. Mutta mitkä ovat pitkäaikaiset vaikutukset tällaiseen toimintaan osallistumisella?

Ensimmäiseksi on hyvä aina muistaa, että kaikesta, mitä nettiin lähettää ja lataa, jää jälki. Vaikka julkaisemansa sisällön poistaisi alustalta, se saattaa myöhemmin nousta odottamattomasti esiin. Sosiaalinen media on tehnyt myös tilaa uudenlaiselle vuorovaikutuskulttuurille. Sen myönteisiin puoliin kuuluu yhteisöllisyys mutta varjopuoliin puolestaan valitettavan usein epäasiallinen, jopa laiton, käyttäytyminen. Tieto- ja yksityisyydensuoja ymmärretään haavoittuviksi – mutta yhtä haavoittuva on sisällön julkaisija.

Vähäpukeisista kuvista asiattomia kommentteja ja häirintää

Kun nuori lataa itsestään vähäpukeisia kuvia somekanaviin, hän samalla asettaa itsensä alttiiksi asiattomalle kommentoinnille ja häirinnälle. Tällaisiin reaktioihin tuskin kukaan on valmis, mutta kaikkien vähiten nuori, jonka itsetunto on vasta kehittymässä. Häirinnällä voi olla pitkäaikaisia seurauksia kasvuun, kehitykseen, itsearvostukseen ja hyvinvointiin.

Mielestäni kenenkään ihmisen ei pitäisi joutua käsittelemään sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa asiatonta kommentointia. Haluan tekstilläni haastaa ja rohkaista vanhempia, huoltajia sekä nuorten kanssa toimivia ammattilaisia ottamaan selvää tästä uudesta ilmiöstä ja ennen kaikkea keskustelemaan näistä aiheista omien nuorten kanssa.

 

Rintakuvassa Miku Aalto teepaita päällä, taustalla talon seinää vasten ruskan värittämä köynnös.

 

Miku Aalto
hankekoordinaattori
miku.aalto(at)ymca.fi
Suomen YMCA:n liitto