Järjestöjen ja yhdistysten palvelutuotanto muodostaa merkittävän osan Suomen sote-palveluista. Palvelu voidaan tuottaa järjestön omistamassa osakeyhtiössä tai osana yhdistyksen tai säätiön omaa toimintaa. Niin tai näin, kyseessä on yhteiskunnallinen yritystoiminta, kun joku siitä maksaa. Palvelua voivat ostaa kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet, Kela tai loppuasiakas itse.
Palvelutuotanto on helppo tunnistaa yhteiskunnalliseksi yritykseksi silloin, kun se on eriytetty järjestön tai yhdistyksen omistaman osakeyhtiön toiminnaksi. Yhteiskunnallinen yritystoiminta ei kuitenkaan ole rajattu vain tiettyyn juridiseen muotoon. Oleellista on se, mistä lähtökohdista yritystoimintaa tehdään.
Päämäärä on ykkönen
Yhteiskunnallisen yrityksen tärkein tunnusmerkki on, että omistajat ovat määritelleen yhteiskunnallisen päämäärän toteuttamisen tärkeimmäksi tehtäväksi. Yritystoiminnan ensisijainen tarkoitus on tuottaa yhteiskunnallista hyvää, ratkaista jotain yhteiskunnallista ongelmaa. Tämän edellytyksen järjestöjen ja yhdistysten palvelutuotanto poikkeuksetta täyttää.
Kannattavuus kantaa kehittymään
Taloudellisen voiton tuottaminen ja sen jakaminen on yhteiskunnallisille yrityksille toissijainen tavoite. Palvelutoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi taloudellinen kannattavuus on kuitenkin keskeistä. Tuloja on oltava vähintään yhtä paljon kuin menoja.
Pitkällä jänteellä tuottoa pitäisi tulla niin, että palvelutuotantoa pystytään kehittämään ja tarvittavat investoinnit tekemään. Voiton tekemistä ei pidä arkailla – vain vakaa taloudellinen asema takaa toiminnan jatkuvuuden ja näin myös yhteiskunnallisen vaikuttavuuden pysyvyyden.
Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus sparraa eteenpäin
Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen eli YYO:n tehtävänä on auttaa yhteiskunnallisia yrityksiä kehittymään. YYO:sta saat neuvontaa ja ohjausta yritysmuodosta ja toimialasta riippumatta.
Osaamiskeskuksen asiantuntijat auttavat ja sparraavat yhteiskunnallisia yrityksiä kasvamaan ja toimimaan vaikuttavammin. YYO:sta saat keskustelukumppanin pohtimaan myös sitä, kannattaisiko eriyttää palvelutuotanto erilliseen osakeyhtiöön vai ei. Tämä pohdinta voi olla monelle ajankohtaista nyt, kun uudet hyvinvointialueet ovat aloittamassa.
Tutustu osaamiskeskuksen palveluihin osoitteessa www.yyo.fi. Palvelut ovat kaikille avoimia, luottamuksellisia ja maksuttomia.
Kirjoittaja Susanna Kallama toimii Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry:n toimitusjohtajana. ARVO koordinoi Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskusta, joka tarjoaa palveluja kaikille yhteiskunnallista yritystoimintaa harjoittaville tai käynnistäville yrittäjille ja yhteisöille yritysmuodosta ja toimialasta riippumatta. Osaamiskeskuksen muut jäsenet ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy, Kuntoutussäätiö sr, Osuustoimintakeskus Pellervo ry, Silta-Valmennusyhdistys ry ja Vates-säätiö sr.