Skip to content

Päämääränä päästä takaisin tavalliseen elämään

14.1.2021 10.00

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Hyvinvointi ja terveysKuntoutusHyvinvointi ja terveysSosiaali- ja terveyspalvelutSote-järjestötSote-uudistus

Jouduin onnettomuuteen vuosi sitten joulukuussa. Satunnainen ohikulkija löi minua päähän Brysselissä. Onnettomuuden seurauksena menetin kävelykykyni ja lonkkaniveliini muodostuu kalkkia.

Kuntoutusosastoilla valtava tasoero

Olin onnettomuuden jälkeen 11 kuukautta sairaalahoidossa, jossa huomasin, että esimerkiksi Laakson sairaalassa kuntoutusosastojen tasoero samassa pihapiirissä on valtava. Laakson sairaalan osasto 14 oli ylivertainen. Sitä pyörittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri eli HUS. Siellä oli omat fyssarit ja toimintaterapeutit. Kun siirryin Helsingin kaupungin kuntoutusosastolle, ihmettelin, miksi sitä ylipäänsä kutsuttiin kuntoutusosastoksi. Välillä en nimittäin nähnyt viikkoihin fyssaria. Resurssivaje on melkoinen.

Kaksi merkittävää eroa

Oman kuntoutumiseni kannalta olennaista olikin, että pystyin läheisteni tuella ostamaan fysioterapeutin palveluita. Näin sain kuntoutusta säännöllisesti kolmesti viikossa.

Itse ostetuilla palveluilla oli säännöllisyyden lisäksi myös toinen merkittävä ero julkisen sektorin vastaaviin: Fyssarini Antti oli rohkea, kun taas julkisella sektorilla sekä fyssarit että hoitajat olivat aivan liian varovaisia eivätkä olleet vaativia. Esimerkiksi kun lähdimme kävelemään apuvälineiden kanssa, osastolla oltiin kauhuissaan, ettei vain tule vahinkoa. Onneksi kuitenkin otettiin riski ja lähdettiin, sillä nyt olen kyennyt luopumaan Eva-kävelypöydästä ja käytän vain rollaattoria. Se on ollut kokonaiskuntoutumisen kannalta oleellista.

Piiskuri ei tee puolestani mitään, mihin itse kykenen

Nyt kun olen asunut kaksi kuukautta Neuroliiton tuetussa asumisessa Palvelutalo Merenpisarassa, tärkeää on ollut täällä kaikilla hoitajilla oleva vahva kuntouttava asenne. Sairaalassa valitettavasti päivät menivät sängyssä maatessa. Tärkeä on ollut lempihoitajani Maire, jolle olen antanut lempinimen Piiskuri. Hän ei tee puolestani mitään sellaista, mihin kykenen itse.

Kaikki eivät pidä siitä, kun kaikessa ei palvella, mutta Maire kysyy aina, olenko minä vai oletko sinä täällä kuntoutumassa. Mielestäni sairaanhoitajakoulutuksessa – ja meidän suomalaisten ylipäätään – olisi opittava selkeästi se, että potilailta ja asukkailta on uskallettava vaatia kuntoutuksessa pitkäjänteistä ja aktiivista työtä. Kukaan ei kuntoudu puolestani, työ on tehtävä itse. Pitää muistaa, ettei meitä ole tehty sokerista.

Kuntoutukseen saatava valinnanvapaus

Kuntoutuksessa on edellä kuvatusti erittäin suuret tasoerot eri osastoilla ja paikoilla. Tätä voitaisiin korjata valinnanvapaudella, jossa potilas saa valita, mihin haluaa kuntoutukseen. Uskon, että tämä pakottaisi kaikkia paikkoja kohottamaan tasoaan. Siksi kuntoutukseen olisi saatava erikoissairaanhoidon kaltainen valinnanvapaus, johon voisi mielestäni sisällyttää myös yksityiset palveluntarjoajat, tai vähimmillään julkiset olisi pantava kilpailemaan keskenään.

Merenpisarassa olen oppinut myös tärkeän asian, jonka toivoisin elävän vahvasti kaikissa sote-järjestöissä ja niiden palvelutuotannossa. Nimittäin sen, että pitkäaikaisessa hoidossa olevat haluavat tulevan kohdelluiksi mahdollisimman samankaltaisesti kuin normaalia elämää elävät ihmiset. Oma kuntoutustieni on vielä kesken, tavoitteena on päästä kotiin. Siinä auttaa hoitajien ja terapeuttien kannustava ja kunnioittava asenne, se vaikuttaa myös omaan asenteeseeni.

 

Panu Laturi ulkona pyörätuolissa toppatakissa, takana näkyy pyörätuolista kiinni pitävän avustajan kädet.

 

Panu Laturi
toimitusjohtaja
N2 Comms
panu.laturi(at)n2.fi

Kommentit

  1. Pasi Tuohimaa sanoo:

    Hyvin kirjoitettu, Panu. Aika moni asia elämässä, elämä ylipäätään, ja monet asiat elämän järjestämisessä ovat omissa käsissä tai vähintäänkin omien läheisten käsissä. Tämä kannattaa oivaltaa mahdollisimman aikaisin. Heitä ei voi kuin rakastaa ja kunnioittaa. Kaikkia muitakin kannattaa.

  2. Miranna Seppälä sanoo:

    Kiitos kun jaoit kokemuksesi meille. Siitä on paljon opittavaa. Paljon voimia ja tsemppiä kuntoutumiseesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

31.3.2021 10:00

Mielenterveysjärjestöjen momentum on nyt käsillä

Järjestöille Mielenterveyden keskusliitto selvitti Mielenterveysbarometrissa 2021 ensimmäistä kertaa suomalaisten suhtautumista mielenterveysjärjestöihin. Tätä järjestökentän osaa kun vaivaa se muualtakin turhan tuttu mantra: jäsenmäärät vähenevät, pienimmät yhdistykset kuihtuvat pois ja viimeisinä valon sammuttavat seniorit. Junioreita ei jäsenyys kiinnosta. Suomalaisten suuren enemmistön erittäin vahva tuki No mitä selvisi? Kävi ilmi, että mielenterveysjärjestöjen työllä on suomalaisten suuren enemmistön erittäin vahva […]

Blogi
specialsakkunnig

19.3.2021 09:00

Vårdreformen och de svenskspråkiga strukturerna – dags att lyfta fram tredje sektorns organisationer!

Sote-uudistus Vårdreformen tar steg framåt i landet och välfärdsområdena har inlett planeringen av strukturerna för sina social- och hälsovårdstjänster. Nu läggs pusslet för hur de svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänsterna samt de svenskspråkiga vårdkedjorna ska se ut i framtiden. Det finns stora utmaningar kring framtidens social- och hälsovård på svenska. Bristen på svenskspråkig personal, bristen på ekonomiska […]

Blogi

9.2.2021 14:00

Sote-kapitalismin valta kasvanut kolmannen sektorin kustannuksella – tilanne korjattava sote-uudistuksessa

Sote-uudistus Kirjoitin viime vuoden lopulla Sotepamfletin tekonivelleikkaustoipilaana. Halusin 72-vuotiaana työterveys-, terveyskeskus- ja päihdelääkäriuran läpikäyneenä kertoa nuoremmille sukupolville, miten terveyspalvelut ovat kehittyneet lapsuudestani nykypäivään kokemusasiantuntijan eli potilaan ja lääkärin näkökulmista. Sote-kapitalismi laajeni julkiselle puolelle Pyrin kuvaamaan pamfletissa uusliberalistisen ideologian vaikutusta terveyspalvelujen kehitykseen, minkä näen merkittävänä taustatekijänä suomalaisen ”sote-kapitalismin” synnylle. Kasvettuaan miltei määräävään markkina-asemaan hoivayhtiöille on kehittynyt kasvava […]