Skip to content

Periaatteet oltava selvillä ennen kuin perusturvaa uudistetaan

25.1.2019 12.09

Perusturva
Hyvinvoivat ihmisetSosiaaliturvaPerusturvaToimeentulo

SOSTE on yhdessä jäsenjärjestöjensä ja työtä varten perustetun ohjausryhmän kanssa jo pitkään pohtinut perusturvan uudistamistarpeita ja lähtökohtia. Ryhmän omaa asiantuntemusta täydennettiin kuulemalla sosiaaliturvan asiantuntijoita. Prosessin aikana on muun muassa kerätty ja analysoitu jäsenjärjestöjen näkemyksiä sosiaaliturvan ongelmista, selvitetty ja simuloitu sosiaaliturvan muutoksia (Honkanen 2018) ja muotoiltu filosofista jäsennystä perusturvan roolista ja oikeutuksesta (Eskelinen ja Pennanen 2018). Nyt varsinainen työn hedelmä on kypsynyt.

Perusturvan ja laajemmin sosiaaliturvan kehittäminen on agendalla monella rintamalla. Valtioneuvoston TOIMI-hanke työskentelee asian parissa, ja hankkeessa ovat mukana myös SOSTE ja sote-järjestöt. Viime vuonna professori Juho Saaren työryhmä pohti asiaa eriarvoisuuden näkökulmasta. Saari on jatkanut teeman parissa myös selvitysmiehenä, ja tästä työstä kuullaan tuloksia ensi viikolla. Kelan perustulokokeilun tuloksia kuullaan niin ikään tämän kevään aikana. Ja aihe on tärkeä puolueillekin – ne ovat kilvan valmistelleet ja esitelleet omia sosiaaliturvamallejaan.

Sosiaaliturvan uudistaminen on vaikea ja monimutkainen kokonaisuus, se on eri tahoilla tehdyn työn kautta selkiytynyt. Helppoja tai yksinkertaisia ratkaisuja ei ole – ainakaan sellaisia, jotka olisivat sosiaali- ja talouspoliittisesti kestäviä ja oikeudenmukaisia.

Uudistamisen taustalla vaikuttaa aina arvopohja. Arvot ja periaatteet vaikuttavat puolestaan vahvasti siihen, miltä sosiaaliturva eri hahmotuksissa näyttää. Lähestymistapoja uudistukseen erottelee myös ihmiskuva ja valinta siitä, keihin uudistus reaalimaailmassa kohdentuu. Nämä tietoisesti tai tiedostamattomat valinnat tekevät malleista varsin erilaisia niille monille ihmisryhmille, joita sote-järjestöt edustavat. Ja juuri tästä syystä me SOSTEssa tuomme sote-järjestöjen näkökulmaa uudistamista koskevaan keskusteluun ja mahdollisesti ensi hallituskaudella käynnistyvään uudistamistyöhön.

Työryhmämme ryhtyi työhön vuoden 2017 lopulla, ja nyt tuo työ on valmis. Tuloksia, eli sote-järjestöjen periaatteet perusturvan uudistamiseen julkistetaan maanantaina 28. tammikuuta klo 9.00 SOSTEssa.

Ilmoittaudu tapahtumaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

21.2.2020 09:30

Funktionshindersfältets expertis behövs i samhälleliga reformer

På torsdagen den 20 februari diskuterade riksdagen om hur FN:s funktionshinderskonvention förverkligats i Finland. Diskussionen är ett mycket varmt välkommet initiativ av riksdagsledamöterna. Det är värdefullt att funktionshinderfrågor uppmärksammas också på högsta möjliga politiska nivå. Trots att diskussionen är värdefull och initiativet viktigt, så räcker det inte. Funktionshindersfältet och dess aktörer behöver också höras i […]

Blogi
erityisasiantuntija

18.2.2020 13:00

Kooste State of Health in the EU -seminaarista

Suomen State of Health in the EU -terveysprofiilia 2019 (pdf) tarkasteltiin 12.2.2020 SOSTEn, eduskunnan Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen -ryhmän sekä Tutkijoiden ja kansanedustajien seura Tutkaksen järjestämässä tilaisuudessa eduskunnan Pikkuparlamentissa. EU:n kehityssuuntia Euroopan komission Suomen-edustuston talouspoliittinen neuvonantaja Ismo Grönroos-Saikkala esitteli pääkohtia Euroopan komission EU-maiden terveysprofiilien yhteydessä julkaistusta oheisraportista, jossa esitellään kehityssuuntauksia, joita on useimmissa tai kaikissa […]

Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

4.2.2020 13:15

Järjestöjohdon foorumissa puhuttivat sote, eriarvoisuus ja työllisyys

SOSTEn tammifoorumi 28.–29.1. kokosi ennätyspaljon järjestöjohtajia kuulemaan alansa huippuja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, eriarvoisuuden torjunnasta, työllisyydestä sekä Eurooppa-politiikasta. Tilaisuudessa saatiin myös ripaus tietoa kuntavaaleihin valmistautumisesta ja niihin vaikuttamisesta. Tämä joka toinen vuosi järjestämämme foorumi on tarkoitettu SOSTEn jäsenjärjestöjen toiminnanjohtajille. Sote-uudistuksen painopiste peruspalveluissa Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus etenee jälleen ja tavoitteeksi on asetettu siihen liittyvien lakiesitysten […]