Skip to content

Periaatteet oltava selvillä ennen kuin perusturvaa uudistetaan

25.1.2019 12.09

Perusturva
Hyvinvoivat ihmisetSosiaaliturvaPerusturvaToimeentulo

SOSTE on yhdessä jäsenjärjestöjensä ja työtä varten perustetun ohjausryhmän kanssa jo pitkään pohtinut perusturvan uudistamistarpeita ja lähtökohtia. Ryhmän omaa asiantuntemusta täydennettiin kuulemalla sosiaaliturvan asiantuntijoita. Prosessin aikana on muun muassa kerätty ja analysoitu jäsenjärjestöjen näkemyksiä sosiaaliturvan ongelmista, selvitetty ja simuloitu sosiaaliturvan muutoksia (Honkanen 2018) ja muotoiltu filosofista jäsennystä perusturvan roolista ja oikeutuksesta (Eskelinen ja Pennanen 2018). Nyt varsinainen työn hedelmä on kypsynyt.

Perusturvan ja laajemmin sosiaaliturvan kehittäminen on agendalla monella rintamalla. Valtioneuvoston TOIMI-hanke työskentelee asian parissa, ja hankkeessa ovat mukana myös SOSTE ja sote-järjestöt. Viime vuonna professori Juho Saaren työryhmä pohti asiaa eriarvoisuuden näkökulmasta. Saari on jatkanut teeman parissa myös selvitysmiehenä, ja tästä työstä kuullaan tuloksia ensi viikolla. Kelan perustulokokeilun tuloksia kuullaan niin ikään tämän kevään aikana. Ja aihe on tärkeä puolueillekin – ne ovat kilvan valmistelleet ja esitelleet omia sosiaaliturvamallejaan.

Sosiaaliturvan uudistaminen on vaikea ja monimutkainen kokonaisuus, se on eri tahoilla tehdyn työn kautta selkiytynyt. Helppoja tai yksinkertaisia ratkaisuja ei ole – ainakaan sellaisia, jotka olisivat sosiaali- ja talouspoliittisesti kestäviä ja oikeudenmukaisia.

Uudistamisen taustalla vaikuttaa aina arvopohja. Arvot ja periaatteet vaikuttavat puolestaan vahvasti siihen, miltä sosiaaliturva eri hahmotuksissa näyttää. Lähestymistapoja uudistukseen erottelee myös ihmiskuva ja valinta siitä, keihin uudistus reaalimaailmassa kohdentuu. Nämä tietoisesti tai tiedostamattomat valinnat tekevät malleista varsin erilaisia niille monille ihmisryhmille, joita sote-järjestöt edustavat. Ja juuri tästä syystä me SOSTEssa tuomme sote-järjestöjen näkökulmaa uudistamista koskevaan keskusteluun ja mahdollisesti ensi hallituskaudella käynnistyvään uudistamistyöhön.

Työryhmämme ryhtyi työhön vuoden 2017 lopulla, ja nyt tuo työ on valmis. Tuloksia, eli sote-järjestöjen periaatteet perusturvan uudistamiseen julkistetaan maanantaina 28. tammikuuta klo 9.00 SOSTEssa.

Ilmoittaudu tapahtumaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

18.6.2019 16:00

Kuinka kauan äänestyskopissa saa olla ja muita digiloikasta sivuun jääneiden kysymyksiä

”Soitin pankkiin palveluneuvojalleni, mutta ei hän vastaa. On varmaan taas vaihtunut”, läheinen vanha ihminen sanoi minulle alistuneesti. Kysyin, mihin numeroon soitit. Hän kertoi numerosarjan ja kertoi jättäneensä alusta plussan pois. Eihän puhelinnumeroihin plussat kuulu. Hän oli soittanut myös asiakaspalvelunumeroon, jossa oli nopeaan tahtiin vaadittu jotain tunnusta – henkilötunnusta hän arveli. Eihän se se ollut, vaan […]

Blogi
erityisasiantuntija

13.6.2019 08:30

Tuoko hallitusohjelma toivoa sairastaville?

Kyllä tuo, olisi lyhyt vastaus otsikon kysymykseen. Mutta jättää se kuitenkin vielä paljon epävarmuutta matkalla kohti toteutusta. Keskusteluun myös kuntoutustakuu Epätasa-arvoinen palveluihin pääsy ja heikosti toimivat hoito- ja palveluketjut ovat pitkään hankaloittaneet monien sairastavien ja kuntoutuksen tarpeessa olevien tilannetta. Tältä osin hallitusohjelman lupaus hoitotakuun merkittävästä tiukennuksesta ja hoitoon pääsyn helpottumisesta on otettu ilolla vastaan. Toteutuksen […]

Blogi
erityisasiantuntija

12.6.2019 09:00

Lapsen etu edellä – niin sen täytyy mennäkin!

Lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta Antti Rinteen hallitusohjelma näyttää toiveiden täyttymykseltä. Siinä on tuotu esille paljon keinoja, joita muun muassa monet lasten asioita edistävät järjestöt ovat peräänkuuluttaneet. Ohjelmasta välittyy vahvasti panostus toimiin, joilla pyritään ehkäisemään syrjäytymistä ja ylisukupolvista huono-osaisuutta, edistämään koulutuksellista tasa-arvoa sekä lisäämään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia. Pitkäjänteinen investointiajattelu on ohjelmassa vahvasti näkyvissä. […]