Skip to content

Poikkeustila kasvattaa ruoka-avun tarvetta – nyt tarvitaan yhteistyötä

6.4.2020 11.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Lomautusten, työttömyyden ja lapsiperheiden ahdingon lisääntyessä ruoka-avulle on kasvava tarve. Samaan aikaan ruoka-aputoimintaan on jättänyt merkittävän loven monet nopeasti alas ajetut ruokajakelut sekä erilaiset yhteisölliset ruokailut, jotka on jouduttu sulkemaan toistaiseksi. Lisäksi moni vapaaehtoinen kuuluu riskiryhmiin ja hävikkiruokaa on saatavilla vaihtelevasti.

Ruoka-avun jatkuminen on turvattava

Ruoka-aputoimijat järjestävät nyt pikavauhtia ruoka-aputoimintaansa uudelleen, jotta tarvitsevat saisivat apua myös koronaepidemian aikana.

Viimeisten arvioiden mukaan yli 100 000 suomalaista turvautuu ruoka-apuun vuosittain. Kun poikkeusoloja on takana hieman yli kaksi viikkoa, voidaan jo sanoa, että kriisin aikana ruoka-avun tarvitsijoiden määrä tulee kasvamaan entisestään.

Aluehallintoviraston linjauksen mukaisesti ruoka-apua voi toteuttaa, kunhan toimintatavoissa huomioi voimassa olevat poikkeusajan ohjeet ja kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan.

Poikkeusaikana ruoka-apua toteutetaan pääasiassa ruokakasseja jakamalla. Ruokakasseja jaetaan yhä useammin myös ajanvarauksella ja kotiovelle.

Tiivistetään yhteistyötä, yhdessä voimme vastata tarpeeseen

Kriisitilanne luo tarvetta alueelliselle yhteistyölle. Yhdistykset, seurakunnat ja kunnat ovat yhdistäneet voimansa avun turvaamiseksi sitä eniten tarvitseville. Yhteistyöhön ovat rientäneet myös seurat, yksityishenkilöt ja yritykset.

Avuntarvitsija on nostettu keskiöön, ohi kaikkien toimiala- ja organisaatiorajojen. Paikallinen yhteistyö on oleellisen tärkeää ruoka-avun turvaamiseksi, apua erityisesti tarvitsevien tavoittamiseksi ja avun perille saattamiseksi. Kortilla olevia resurssejakin voi löytyä yhteistyön avulla.

Poikkeuksellinen tilanne on jo tähän mennessä lisännyt yhteistyötä ruoka-apukentällä ja aktivoinut mukaan uusiakin auttajia. Verkostomainen toiminta edellyttää koordinointia, jonka vuoksi vastuun jaosta sopiminen on koettu tärkeäksi.

Tiedota ruoka-avusta kuntalaisille ja yhteistyökumppaneille

Poikkeusajan ruoka-avusta tulee tiedottaa kuntalaisia ja yhteistyökumppaneita. On tärkeää, että tieto muuttuneesta toiminnasta tavoittaa avun tarvitsijat. Alueella toimivien ammattilaisten tulee osata kertoa mistä ja miten apua saa.

Joillain paikkakunnilla on otettu käyttöön ruoka-avun neuvontanumeroita tai yhteisiä hätäapunumeroita, joista saa tietoa oman alueen auttavista palveluista. Tammikuun lopussa avattu Ruoka-apu.fi-palvelu tarjoaa valtakunnallisen alustan ruoka-avusta kertomiselle. Ikääntyneille paikallislehti tai radio voivat olla nettiä parempia tiedottamiskanavia, ja vailla vakinaista asuntoa olevat on mahdollista tavoittaa jalkautumalla.

Haastetaan muutkin mukaan

Juuri nyt on oikea aika kutsua ruoka-aputoimijoiden ja vähävaraisten kanssa työskentelevien verkosto suunnittelemaan ja mahdollistamaan alueen avustustoimintaa yhdessä. Mukaan kannattaa haastaa yhdistysten ja seurakuntien lisäksi kaupungit, yritykset ja yksityishenkilöt.
Apua tarvitaan ja halutaan antaa nyt enemmän kuin koskaan. Pidetään huolta ja selvitään tästä yhdessä!

 

Reetta Nick
Projektipäällikkö
Osallistava yhteisö -hanke 2019-2021
Reetta.Nick(at)kirkkopalvelut.fi
www.ruoka-apu.fi
@RuokaApu

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

24.9.2021 09:00

Marinin hallituksen arvosana laski hyvästä tyydyttävään

Kansalaisyhteiskunta Hallituksen jokasyksyinen budjettiriihi oli ja meni, mutta mitä jäi käteen? Arvioin hallituksen päätöksiä SOSTEn keskeisten vaikuttamiskärkien kautta: työllisyys ja toimeentulo terveyteen ja hyvinvointiin investointi ilmastotoimet Edellisessä hallituksen puoliväliriihen arvioinnissa yleisarvosana oli vielä hyvä 8,0. Nyt yleisarvosanaksi tuli 7,3 – siis tyydyttävä. Analyysien tueksi olen käyttänyt SOSTEn asiantuntija-arvioita siitä, mitä hyvää tai mitä huonoa ja epäselvää riihen […]

Blogi
erityisasiantuntija

30.8.2021 13:00

Toimeentulotukilakia uudistetaan – kerro meille näkemyksesi!

Sosiaaliturvauudistus Sosiaaliturvaa uudistetaan pitkäjänteisellä komiteatyöllä, mutta toimeentulotuen ilmiselviin epäkohtiin halutaan puuttua jo nopeammin. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukityöryhmän mietintö julkaistiin 10.8.2021. Siinä ryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, tekee ehdotuksia sen toimeenpanoon ja tuen hakemiseen liittyen sekä nostaa esiin jatkoselvittelyä vaativia kysymyksiä. Keskeisenä tavoitteena kerrotaan, että haavoittuvimmassa asemassa olevien asiakkaiden tuen tarpeisiin vastataan nykyistä paremmin. Lue lisää:  Työryhmä esittää […]

Blogi
johtaja, varapääsihteeri

27.8.2021 09:30

Työtaakka hyvinvointialueiden pystyttämisessä on valtava – nyt kysytään malttia ja kykyä tarjota järjestön osaamista oikeaan paikkaan

Sote-uudistus Hyvinvointialueiden rakentaminen on alkanut, ja elokuun loppuun mennessä kaikille alueille on saatu nimettyä väliaikaiset valmistelutoimielimet (Vate). Ne koostuvat alueen viranhaltijoista ja toimikausi kestää maaliskuulle 2022 asti, kunnes aluevaltuustojen nimeämät aluehallitukset aloittavat työnsä. Vaten työ on hallinnollista. Työsarkana on hoitaa lähinnä tulevien hyvinvointialueiden työnantajana ja palvelujen järjestäjänä toimimiseen tarvittavia valmistelutehtäviä. Hallinnollisen työn määrä hirvittää. Noin 173 […]