Skip to content

Poikkeustila kasvattaa ruoka-avun tarvetta – nyt tarvitaan yhteistyötä

6.4.2020 11.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Lomautusten, työttömyyden ja lapsiperheiden ahdingon lisääntyessä ruoka-avulle on kasvava tarve. Samaan aikaan ruoka-aputoimintaan on jättänyt merkittävän loven monet nopeasti alas ajetut ruokajakelut sekä erilaiset yhteisölliset ruokailut, jotka on jouduttu sulkemaan toistaiseksi. Lisäksi moni vapaaehtoinen kuuluu riskiryhmiin ja hävikkiruokaa on saatavilla vaihtelevasti.

Ruoka-avun jatkuminen on turvattava

Ruoka-aputoimijat järjestävät nyt pikavauhtia ruoka-aputoimintaansa uudelleen, jotta tarvitsevat saisivat apua myös koronaepidemian aikana.

Viimeisten arvioiden mukaan yli 100 000 suomalaista turvautuu ruoka-apuun vuosittain. Kun poikkeusoloja on takana hieman yli kaksi viikkoa, voidaan jo sanoa, että kriisin aikana ruoka-avun tarvitsijoiden määrä tulee kasvamaan entisestään.

Aluehallintoviraston linjauksen mukaisesti ruoka-apua voi toteuttaa, kunhan toimintatavoissa huomioi voimassa olevat poikkeusajan ohjeet ja kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan.

Poikkeusaikana ruoka-apua toteutetaan pääasiassa ruokakasseja jakamalla. Ruokakasseja jaetaan yhä useammin myös ajanvarauksella ja kotiovelle.

Tiivistetään yhteistyötä, yhdessä voimme vastata tarpeeseen

Kriisitilanne luo tarvetta alueelliselle yhteistyölle. Yhdistykset, seurakunnat ja kunnat ovat yhdistäneet voimansa avun turvaamiseksi sitä eniten tarvitseville. Yhteistyöhön ovat rientäneet myös seurat, yksityishenkilöt ja yritykset.

Avuntarvitsija on nostettu keskiöön, ohi kaikkien toimiala- ja organisaatiorajojen. Paikallinen yhteistyö on oleellisen tärkeää ruoka-avun turvaamiseksi, apua erityisesti tarvitsevien tavoittamiseksi ja avun perille saattamiseksi. Kortilla olevia resurssejakin voi löytyä yhteistyön avulla.

Poikkeuksellinen tilanne on jo tähän mennessä lisännyt yhteistyötä ruoka-apukentällä ja aktivoinut mukaan uusiakin auttajia. Verkostomainen toiminta edellyttää koordinointia, jonka vuoksi vastuun jaosta sopiminen on koettu tärkeäksi.

Tiedota ruoka-avusta kuntalaisille ja yhteistyökumppaneille

Poikkeusajan ruoka-avusta tulee tiedottaa kuntalaisia ja yhteistyökumppaneita. On tärkeää, että tieto muuttuneesta toiminnasta tavoittaa avun tarvitsijat. Alueella toimivien ammattilaisten tulee osata kertoa mistä ja miten apua saa.

Joillain paikkakunnilla on otettu käyttöön ruoka-avun neuvontanumeroita tai yhteisiä hätäapunumeroita, joista saa tietoa oman alueen auttavista palveluista. Tammikuun lopussa avattu Ruoka-apu.fi-palvelu tarjoaa valtakunnallisen alustan ruoka-avusta kertomiselle. Ikääntyneille paikallislehti tai radio voivat olla nettiä parempia tiedottamiskanavia, ja vailla vakinaista asuntoa olevat on mahdollista tavoittaa jalkautumalla.

Haastetaan muutkin mukaan

Juuri nyt on oikea aika kutsua ruoka-aputoimijoiden ja vähävaraisten kanssa työskentelevien verkosto suunnittelemaan ja mahdollistamaan alueen avustustoimintaa yhdessä. Mukaan kannattaa haastaa yhdistysten ja seurakuntien lisäksi kaupungit, yritykset ja yksityishenkilöt.
Apua tarvitaan ja halutaan antaa nyt enemmän kuin koskaan. Pidetään huolta ja selvitään tästä yhdessä!

 

Reetta Nick
Projektipäällikkö
Osallistava yhteisö -hanke 2019-2021
Reetta.Nick(at)kirkkopalvelut.fi
www.ruoka-apu.fi
@RuokaApu

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

22.6.2022 08:00

SuomiAreena: Erilainen Mingle 12.7. nostaa esiin ihmisten kokemuksia köyhyydestä

Toimeentulo Heinäkuun puolessavälissä Pori täyttyy jälleen yhteiskunnallisesta keskustelusta SuomiAreenalla. Kevään ja kesän aikana turvallisuuskeskustelu on ollut vilkasta. Yhteiskunnan eheys on sisäisen turvallisuuden tae, ja siksi on tärkeä nostaa esiin myös ne äänet, jotka eivät yhteiskunnassa kuulu. Millaista on olla köyhä 2020-luvun Suomessa? Jo kuudennen kerran järjestettävä Erilainen Mingle tuo yhteen joukon erilaisia ihmisiä heidän omien kokemustensa […]

Blogi

7.6.2022 16:00

Kriisitilanteissa järjestöjen rooli haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttamisessa on merkittävä

Sote-järjestöt Elämme maailmantilanteessa, jossa varautuminen, kokonaisturvallisuus ja henkinen kriisinkestävyys ovat sanoja, jotka toistuvat päättäjien puheissa. Järjestöjen erityisosaamiselle on viranomaisten työn rinnalla tarvetta, kun varaudumme onnettomuuksiin ja kriiseihin. Verkostojen ja kumppanuuksien rakentaminen sekä ylläpitäminen ovat avainasemassa kriiseihin varautuessa. Mitä paremmin eri tahot tuntevat toisensa, sitä paremmassa valmiudessa olemme. Ihmiset voivat olla haavoittuvassa asemassa monesta eri syystä Haavoittuvassa […]

Blogi
erityisasiantuntija

28.4.2022 12:00

Palkkatuen uudistus huolestuttaa – kerro meille näkemyksesi!

Hyvinvointi ja terveys Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on valmistellut lakiesityksen, jolla muutetaan palkkatukijärjestelmää. Palkkatuen kokonaisuudistus on tarpeellinen: byrokratian yksinkertaistamista, järjestelmän ennakoitavuutta ja maksatusprosessin nopeuttamista on kaivattu. Hyvistä tavoitteista huolimatta lakiluonnoksen kokonaisvaikutus järjestöjen ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien kannalta näyttää huonolta. Muutokset järjestöjen 100 % tukeen eivät ole hyväksyttäviä Uudistuksella tullaan leikkaamaan järjestöjen mahdollisuuksia työllistää 100 % palkkatuella. Leikkaus koskisi […]