Skip to content

Riikka Purra: Raha ja huomio tärkeimpään

12.1.2022 8.15

Aluevaalit
Hyvinvointi ja terveysVallan käytäviltäAluevaalitSote-uudistus

Banneri, jossa lukee Kohti hyvinvointialueita – Minä äänestän aluevaaleissa -blogisarja

Rintakuvassa hymyilee Riikka Purra.Sote-uudistuksessa on määrä parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja kansalaisten yhdenvertaisuutta sote-palveluihin sekä nopeuttaa hoitoon pääsemistä. Niin tässä uudistuksessa kuin viime kaudenkin yritelmässä tavoitteet ovat hyviä ja kannatettavia. Ongelma on siinä, että kirjatut tavoitteet ja todellisuus eivät kovin hyvin kohtaa.

Uudistus itsessään ei esimerkiksi mitenkään tule varmistamaan lähipalveluiden säilymistä, vaan se johtaa hyvin todennäköisesti käytössä olevilla resursseilla palveluiden keskittämiseen. Toisaalta pelkkiä sote-asemien seiniä emme tietenkään kaipaa – tärkeintä ovat palvelut ja niiden tekijät.

Ei ”vain” aluevaalit

Soten kustannukset eivät tule laskemaan. Ne nousevat jo pelkästään väestön ikäkehityksen takia. Nousupaine on selvää myös pelastustoimen alalla. Vaikka kyse on sote-vaaleista, kokonaisuuden pitää olla valtakunnan tasolla. Siellä rahat päätetään, siellä rahat kerätään, ja siellä päätetään, paljonko mihinkin laitetaan.

Kuka puolustaa lähipalveluita?

Pienemmiltä paikkakunnilta ei välttämättä saada lainkaan edustusta hyvinvointialuevaltuustoon. Kuka paikkakunnan lähipalveluita sitten puolustaa, jos eivät juuri paikkakunnalla asuvat? Tietenkin aluevaltuutettujen kuuluu ajaa koko alueen etua, mutta luonnollista on, että ihmiset ovat kiinnostuneita omasta lähiympäristöstään ja omista lähipalveluistaan.

Ihmisten huoli omien palveluiden karkaamisesta tai niiden entisestään heikentymisestä on kova. Työterveyden piirissä oleva kaupunkilainen ei välttämättä ymmärrä ongelmaa lainkaan. Toisaalta jos Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa Espoossakin kestää 90 päivää saada aika julkisen puolen lääkärille, voinemme todeta, että koko järjestelmä on enemmän tai vähemmän hajalla.

Liikkuvia ratkaisuja: terveyskeskusauto

Yksi perussuomalaisten esittämä keino täydentää julkisia sote-palveluita harvaan asutuilla alueilla on terveyskeskuspalveluauto, josta löytyy lääkäri sekä laboratorio- ja muut vastaavat palvelut ja joka tulee ihmisten lähelle alueilla, joissa matka palveluihin on liian pitkä. Terveyskeskuspalveluauto ei kilpaile terveyskeskusten kanssa, vaan täydentää ja tehostaa joustavin ratkaisuin palveluja ja tavoitettavuutta.

Tärkeysjärjestys: suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus

Perussuomalaisten näkemyksen mukaan Suomella on varaa satsata suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseen nykyistä enemmän julkista rahaa, mutta tämä edellyttää päättäjiltä kykyä tehdä priorisointia julkisen talouden menokohteiden valinnassa. Ovatko muut puolueet halukkaita tähän? Eivät ole. Rahahanat ovat koko ajan auki joka suuntaan.

Raha oikeaan tarpeeseen ja huomio palvelun laatuun

Perussuomalaisille sote-palvelun tarjoajan valinta ei ole ideologinen kysymys, vaan valintakriteereinä on aina oltava kustannustehokkuus ja palveluiden laatu. Erityisesti koronan jäljiltä hoitojonojen ja hoitovelan purkaminen edellyttävät yksityisen puolen tiivistä mukanaoloa. Toisaalta emme halua alistaa haavoittuvia ryhmiä, kuten sijoitettavia lapsia tai vanhuksia, bisnekselle. Tärkeintä on palvelun laatu, olipa kyse mistä tahansa tuottajasta.

Alueille siirrettävää verorahaa ei pidä kanavoida puolueille eikä turhaan hallintoon vaan suoraan kentälle. Suomi käyttää sote-palveluihin selvästi vähemmän rahaa kuin muut Pohjoismaat. Meillä on polttava tarve sote-resursseille, pula tekijöistä ja monella sote-sektorilla hyvin huolestuttava tilanne. Rahat pitää käyttää nimenomaan tähän toimintaan eikä puolueiden ja valtuustoryhmien voitelurahoihin. Hallituksen korottama puoluetuki kyllä riittää puolueiden toimintaan uusilla hyvinvointialueillakin.

Riikka Purra
kansanedustaja, Perussuomalaisten puheenjohtaja
riikka.purra(at)eduskunta.fi


Kohti hyvinvointialueita – Minä äänestän aluevaaleissa! -blogisarja
Tammikuun aluevaaleissa päätetään sosiaali- ja terveyspalvelujen suunta tulevilla hyvinvointialueilla. Kohti hyvinvointialueita – Minä äänestän aluevaaleissa! -blogisarjassa eduskuntapuolueet kertovat oman puolueensa keskeisiä keinoja turvata laadukkaat ja yhdenvertaiset sote-palvelut, miten hyvinvointia ja terveyttä parhaimmin edistetään uusilla hyvinvointialueilla ja miten hyvinvointialueiden kumppanuus voidaan toteuttaa yhdessä järjestöjen kanssa. SOSTE on pyytänyt puolueiden puheenjohtajia kirjoittamaan blogisarjaamme. Kirjoitusten ilmestymisjärjestys on arvottu, ja teksteissä esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä vastaa SOSTEn kantoja. Löydät kaikki sarjan bloggaukset Vallan käytäviltä -tunnisteella.

Kommentit

  1. Martti Veikko Martinmäki sanoo:

    Kiitos Riikka! Asiat ovat juuri näin!

  2. Ritva Kiuru sanoo:

    Ridelfina tässä toivoo omaishoitjien asioihin puuttumista. Minä esim hoidan äitiäni 88v, jonka näkö mennyt 75% sesti ja alzheimer niin pitkällä ettei kotiaan tunnista, wc ja makuuhuone päivittäin hakusessa. Tarvitsee apua kaikkeen muuhun paitsi syö itse ja kävelee. Yksin ei voi jättää, koska kokoajan on kotiin lähdössä siis kotoa. Eikä takaisin löytäisi. Minä 64v. elän siis äitini elämää melko eristyksissä. Tukea tästä minulle maksetaan 633e/kk. Verot siitä 28% Vaikka olen 24/7 kiinni, niin en silti ole kuntamme mukaan ansainnut korkeinta eli n. 800e/kk. Paljonko yhteiskunta hyötyy siitä, että minun elämä on paitsiossa. Tällä hetkellä, kun voisin ansaita enemmän omissa töissä lähihoitajana ja vapaa aikaa olisi omiin menoihin. Eli rahallista arvostusta perään kuulutan. Ottakaa tästä koppi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

19.1.2022 08:30

Koronapandemia on lisännyt kiinnostusta terveyttä ja terveyden edistämistä kohtaan maailmanlaajuisesti

Hyvinvointi ja terveys WHO:n 10. terveyden edistämisen maailmankonferenssi järjestettiin 13.–15.12.2021. Osallistuin järjestöedustajana konferenssin Suomen valtuuskuntaan, jota johti pääjohtaja Markku Tervahauta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Toinen järjestöedustaja oli ylilääkäri Eeva Ollila Suomen Syöpäyhdistyksestä. Konferenssin teemana oli hyvinvointi keskittyen terveyden ja hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön yhteyksiin. Tästä ajasta kertoo se, että konferenssi järjestettiin virtuaalisesti. Suomi on kokoaan suurempi toimija terveyden […]

Blogi

10.1.2022 13:30

Anna-Maja Henriksson: Aluevaaleissa on kyse hyvinvoinnista

Aluevaalit Tammikuun 23. päivä on historiallinen päivä. Silloin pääsemme ensimmäistä kertaa äänestämään aluevaaleissa. Aluevaaleissa on kyse todella tärkeästä asiasta, nimittäin hyvinvoinnista. Kaikki lähtee hyvinvoinnista, ja hyvinvoinnin vaaliminen ja sen kehittäminen on hyvin arvokasta. Ihmisen on oltava hoitopalveluissa keskiössä. Aluevaaleissa valituilla valtuutetuilla on keskeinen asema, kun rakennamme uusia hyvinvointialueita. Nämä valtuutetut tulevat nimittäin päättämään esimerkiksi siitä, missä […]

Blogi
hankepäällikkö

20.12.2021 09:05

Slutet av året för ”Järjestöjen sote-muutostuki” färgas av frågor om verksamhetsförutsättningar, början av året tillsammans mot välfärdsområdesvalet

Sote-uudistus Organisationernas verksamhetsförutsättningar, välfärdsområdesvalet och samarbete med olika intressentgrupper. Dessa är de teman som har präglat slutet av året för ”Järjestöjen sote-muutostuki”. I november inledde projektet de regionala diskussionerna med beredningsorganen i välfärdsområdena. Målsättningen för den regionala turnén är att stärka organisationernas dialog mellan den nationella och regionala nivån. På grund av coronaläget har en del […]