Skip to content

Rösta för ett medmänskligare Finland

3.4.2019 9.00

Eduskuntavaalit
Hyvinvoivat ihmisetEduskuntavaalitKansalaisyhteiskuntaPå svenska

Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell

Vi står inför ett viktigt val. Inkommande söndag, 14.4.2019, har vi medborgare möjlighet att påverka vårt samhälle. Ett hurdant Finland vill vi se i framtiden? Hurdan politik vill vi att ska styra vårt land?

Den tredje sektorn, social- och hälsoorganisationerna, har en viktig och bärande roll i vårt land. Alla SOSTE:s medlemsorganisationer arbetar aktivt för människor i olika livssituationer. Tillsammans utgör vi en betydande del av medborgarsamhället och vi har en viktig i uppgift – vi står upp för samhällets svaga och utsatta individer. Vår uppgift är att bevaka våra medlemmars intressen och påverka samhället så att människans olika slag av livssituationer bättre beaktas, både i lagstiftning och service.

SOSTE är en paraplyorganisation för en heterogen skara (medlems)organisationer. Vi som är SOSTE:s medlemmar är alla olika och har olika slag av intressen och utmaningar. Men gemensamt för oss alla organisationer är en stark vilja att hjälpa människor och bygga upp ett medmänskligt samhälle. Det lönar sig för oss organisationer att stå i en enad front. Tillsammans är vi starkare och tillsammans utgör vi en röst som inte kan förbises. Tillsammans kan vi få förändringar till stånd.

Behovet av tredje sektorn

Vårt land behöver tredje sektorn. Våra organisationer behövs som serviceproducenter och plattformar för föreningsaktiva. Både kvalitativ serviceproduktion och frivilligverksamhet är nödvändig. Vi behövs som både som pålitliga serviceproducenter och som upprätthållare för verksamhet såsom referensstöd. Vi behövs som samhällspåverkare och starka aktörer som modigt för fram samhälleliga brister och människors utmanande livssituationer. Vi ska stå fast vid vår värdegrund och kräva att våra värden beaktas även i politiken. Vi ska hela tiden minnas att det är ett värde i sig att den verksamhet vi erbjuder både genomförs och administreras av en allmännyttig förening. Allt detta ska vi med stolthet föra fram i diskussioner.

Rätten att rösta

Grunden för demokrati är rätten att få rösta. Som medborgare ska vi ta denna rätt och skyldighet på största allvar. Genom att rösta, har vi möjligheten att påverka. Jag vill se ett land som tar hand om alla sina generationer. Ett land där besluten fattas på basen av konsekvensanalyser. Ett land som värnar om det svenska språket. Ett land där hatprat fördöms och medmänsklighet prioriteras. Jag vill se en politik där inte enbart ekonomisk retorik styr den politiska diskussionen, utan där människan och hennes behov står i centrum.

Pia Sundell
viceordförande för Sostes förvaltningsråd
verksamhetsledare, Barnavårdsföreningen
pia.sundell@bvif.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

21.2.2020 09:30

Funktionshindersfältets expertis behövs i samhälleliga reformer

På torsdagen den 20 februari diskuterade riksdagen om hur FN:s funktionshinderskonvention förverkligats i Finland. Diskussionen är ett mycket varmt välkommet initiativ av riksdagsledamöterna. Det är värdefullt att funktionshinderfrågor uppmärksammas också på högsta möjliga politiska nivå. Trots att diskussionen är värdefull och initiativet viktigt, så räcker det inte. Funktionshindersfältet och dess aktörer behöver också höras i […]

Blogi
erityisasiantuntija

18.2.2020 13:00

Kooste State of Health in the EU -seminaarista

Suomen State of Health in the EU -terveysprofiilia 2019 (pdf) tarkasteltiin 12.2.2020 SOSTEn, eduskunnan Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen -ryhmän sekä Tutkijoiden ja kansanedustajien seura Tutkaksen järjestämässä tilaisuudessa eduskunnan Pikkuparlamentissa. EU:n kehityssuuntia Euroopan komission Suomen-edustuston talouspoliittinen neuvonantaja Ismo Grönroos-Saikkala esitteli pääkohtia Euroopan komission EU-maiden terveysprofiilien yhteydessä julkaistusta oheisraportista, jossa esitellään kehityssuuntauksia, joita on useimmissa tai kaikissa […]

Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

4.2.2020 13:15

Järjestöjohdon foorumissa puhuttivat sote, eriarvoisuus ja työllisyys

SOSTEn tammifoorumi 28.–29.1. kokosi ennätyspaljon järjestöjohtajia kuulemaan alansa huippuja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, eriarvoisuuden torjunnasta, työllisyydestä sekä Eurooppa-politiikasta. Tilaisuudessa saatiin myös ripaus tietoa kuntavaaleihin valmistautumisesta ja niihin vaikuttamisesta. Tämä joka toinen vuosi järjestämämme foorumi on tarkoitettu SOSTEn jäsenjärjestöjen toiminnanjohtajille. Sote-uudistuksen painopiste peruspalveluissa Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus etenee jälleen ja tavoitteeksi on asetettu siihen liittyvien lakiesitysten […]