Skip to content

Saavutettavia palveluja näkövammaisille myös poikkeusoloissa

14.4.2020 13.30

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Jos joskus onkin työn- ja päätöstenteko tuntunut kankealta, on viimeisen kuukauden aikana ollut ketteryyttä kerrakseen! Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on paitsi pakottanut järjestöjä perumaan tapahtumia ja tapaamisia, myös luonut uutta ja kehittänyt vanhaa sellaisella vauhdilla, että hitaampaa hirvittäisi.

Olen ollut Näkövammaisten liitossa töissä vasta muutaman kuukauden, joten vasta opettelen työn käytäntöjä. Kenties hienointa on ollut huomata, että poikkeustilanteen aiheuttamiin tarpeisiin on löytynyt jos jonkinlaisia ratkaisuja. Salaisuus? Kun järjestöllä on vahvana mielessä, miksi ja kenelle tätä työtä tehdään, onnistuu myös suunnan muuttaminen ja toiminnan kehittäminen.

Näkövammaisyhdistyksissä on noin 12 000 henkilöjäsentä, ja kaikkiaan näkövammaisia on Suomessa arviolta 55 000. Moni näkövammainen käyttää aktiivisesti sosiaalista mediaa ja tarvittavia apuvälineitä, joiden avulla on helppo pitää yhteyttä muihin ja pysyä ajan tasalla esimerkiksi koronauutisista.

Ääni on myös näkövammaisille saavutettava viestintämuoto

Me puhumme mielellämme ääneen, sillä onhan ääni myös näkövammaisille saavutettava viestinnän muoto. Olemmekin liittona esimerkiksi luotsanneet keskustelutilaisuuksia verkossa sekä tuottaneet podcasteja, joissa käsitellään koronaviruksen aiheuttamia pelkoja ja muutoksia arkeen. Podcasteistamme voi oppia myös vaikkapa sen, miten kasataan puhelinrinki, jotta voi rupatella ystävien ja sukulaisten kanssa nyt, kun porukalla ei muuten voi tavata.

Näkövammaisyhdistyksetkin ovat keksineet uusia tapoja kohdata ja tuoda iloa jäsentensä arkeen. Vantaan Näkövammaiset on vienyt jumppahetket WhatsAppiin, Keski-Suomen Näkövammaiset on järjestänyt infotilaisuuksia Teams-etäkokouksin ja Päijät-Hämeen Näkövammaiset viettää hyvän mielen huhtikuuta, muutamia mainitakseni.

Kaikki mahdolliset toimijat ovat muuttaneet tämän kevään livetapahtumansa webinaareiksi, mutta järjestöissä tarvitaan muutakin. Entä vertaisryhmät? Kuka kuuntelee jäsenten huolia? Mistä jäsenet voivat kysyä mieltä askarruttavista asioista?

Iäkkäille verkossa surffailu ei ole tuttua

Suurin osa näkövammaisista on iäkkäitä, eikä verkossa surffailu ole kaikille muutenkaan tuttua. Siksi some, podcastit ja webinaarit eivät yksin riitä.

Perustimme näkövammaisille ja läheiselle palvelevan puhelimen, joka auttaa esimerkiksi palvelujen löytämisessä ja hakemisessa. Sillä vaikka koronavirus on aiheuttanut arkeen ja yhteiskuntaan monenlaisia muutoksia, ei tuen tarve suinkaan lakkaa, vaan voi erityisessä tilanteessa jopa kasvaa.

Suureen tiedontarpeeseen äänitiedotteita ja pistekirjoitusjulkaisu

Myös tiedontarve on tällä hetkellä suuri. Tuotimme sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronaviruksesta kertovasta kansalaiskirjeestä näkövammaisia palvelevan pistekirjoitusjulkaisun sekä äänitiedostot, jotka on julkaistu THL:n Koronatietoa eri kielillä -sivulla. Lisäksi aloimme julkaista näkövammaisille säännöllistä äänitiedotetta, jossa kerromme järjestömme omista palveluista koronatilanteessa.

Soitamme iäkkäille jäsenillemme ja tarjoamme apua

Huolet ja tuen tarve voivat kuitenkin olla hyvin yksilöllistä, eivätkä yleisluontoiset viestit silloin riitä. Siksi soitamme yhdessä yhdistystemme kanssa erityisesti iäkkäille jäsenillemme ja kysymme, mitä kuuluu ja miten voisimme auttaa. Lisäksi teimme kyselyn, jolla kartoitamme paraikaa näkövammaisten kokemuksista poikkeustilanteesta ja sen aiheuttamista haasteista ja tuentarpeista. Tämä tieto auttaa meitä kehittämään työstämme jatkossa entistäkin paremmin palvelevaa.

Tämän kaiken lisäksi suurin osa liittomme toiminnoista jatkuu normaalisti edelleen. Meidät tavoittaa puhelimitse, sähköpostitse ja etäyhteyksin.

Töitä tehdään saunassa, silityslaudalla, vaatehuoneen nurkassa

Viime viikkoina olen ihaillen seurannut, miten toimintamme on ottanut uusia muotoja – ja ilolla olen käärinyt omatkin hihani.

Näinä etätyöviikkoina olen työskennellyt muun muassa saunassa ja tehnyt seisomapöydän vaatekaapin ulosvedettävästä sukkalaatikosta. Työkaverini taas on perustanut etätyöpisteen silityslaudalle, ja toinen soittaa puhelunsa vaatehuoneen nurkasta. Kaikissa näissä kodin kolkissa kuuntelemme herkällä korvalla näkövammaisten tarpeita myös tulevina viikkoina, valmiina edelleen mukauttamaan toimintaamme.

Näkövammaisten liiton tuki korona-aikaan näkövammaisille

  • Asiantuntijamme vastaavat koronatilanteen ajan arkisin klo 10–18 numerossa 050 470 0371. Kysyä voi esimerkiksi vammaispalvelujen tai kauppa-avun järjestämisestä poikkeusaikana.
  • Keskustelukanavamme tarjoavat vertaistukea ja juttuseuraa. Mukaan voi hypätä 24/7. Keskustelua käydään eri aiheista yli 70 kanavalla.
  • Podcastimme tarjoavat kuunneltavaa hiljaisiin hetkiin. Pohdi vaikkapa omia selviytymiskeinojasi kriisitilanteessa, nappaa käyttöön digivinkit tai hyppää mukaan nuorten näkövammaisten Nyöri-nettiradion hulvattomaan menoon.

 

Puolivartalokuvassa Heidi Härmä. Taustalla valkoinen seinä ja raollaan olevan ovi.

 

 

Heidi Härmä
viestinnän asiantuntija
heidi.harma(at)nkl.fi
Näkövammaisten liitto ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

21.9.2020 09:00

Turvaverkko vai hämähäkinseitti

Perusturva Kohtaan työssäni paljon nuoria ja perheitä, joiden elämäntilanteet ovat vaikeita. Nyt sosiaaliturvaa uudistettaessa olen havahtunut miettimään hyvinvointivaltion turvaverkkoa. Sen tavoite on ollut ottaa koppia ja mahdollistaa uudelleen ylös ponnahtaminen, mutta se näyttääkin enemmän hämähäkinseitiltä, johon pudottuaan jää kiinni ja jumiin. Pahimmassa tapauksessa omat mahdollisuudet kapenevat tai väärä valinta heittää kokonaan järjestelmän ulkopuolelle. Asiointivastuu on siirretty […]

Blogi

16.9.2020 09:00

Kuka saa hyötyä rahapelirahoista?

Avustusjärjestelmä Olemme lukeneet viime aikoina sosiaalisesta mediasta, kuinka teemme järjestötyötämme ”Veikkaus-verirahoilla” ja kuinka toimintamme on ”rahapeliriippuvaista”. Veikkaus-varojen jakaminen tieteen, taiteen, nuorisotyön, urheilun, liikunnan, hevosurheilun ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen tukemiseen on punainen vaate osalle keskustelijoista. Jotkut järjestöt ja henkilöt ovat joutuneet maalittamisen kohteeksi tuotuaan esiin suomalaisen yksinoikeusjärjestelmän hyviä ja toimivia puolia myös järjestöjen rahoitusmallin suhteen. Osalle kärjekkäistä […]

Blogi
erityisasiantuntija

7.9.2020 11:00

Sosiaaliturvan uudistus käynnistyi, ensiksi käsittelyyn järjestelmän monimutkaisuus ja tosiasiassa työkyvyttömien tilanne

Perusturva Sosiaaliturvauudistusta valmisteleva parlamentaarinen komitea aloitti työnsä viime keväänä, ja työ jatkuu vuoteen 2027 saakka. Sosiaaliturvakomitean puheenjohtajana toimii tutkimusprofessori Pasi Moisio. Komiteassa on jäsenenä kansanedustaja kaikista eduskuntaryhmistä. Lisäksi mukana on pysyviä asiantuntijoita. Komitean työtä tukee viisi jaostoa: työllisyyden ja osaamisen jaosto, työ- ja toimintakykyjaosto, asumisen jaosto, hallintojaosto ja tutkimus- ja arviointijaosto. SOSTEa komiteassa pysyvänä asiantuntijana edustaa […]