Skip to content

Suomi liittyi johtavien hyvinvointitalousmaiden joukkoon

21.12.2020 13.45

Hyvinvointitalous
Kohti hyvinvointitalouttaHyvinvointitalousKansalaisyhteiskuntaSote-järjestöt

Tällä viikolla saatiin SOSTEnkin näkökulmasta iloisia uutisia, kun sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti Suomen liittyneen kansainväliseen Wellbeing Economy Governments (WEGo) -verkostoon.

Suomi on tästä eteenpäin yhä vahvemmin mukana pohtimassa Uuden-Seelannin, Skotlannin, Islannin ja Walesin kanssa sitä, miten yhteiskunnista voidaan rakentaa kaikkien ihmisten hyvinvoinnin edellytykset turvaavia, huolimatta aikamme suurista haasteista.

Kansalaisyhteiskunta herättelijänä

Uutinen on iloinen ennen kaikkea siksi, että Wellbeing Economy Governments -verkostoa synnyttämässä on ollut keskeisesti kansalaisyhteiskunnan Wellbeing Economy Alliance -verkosto, jonka jäsen SOSTE on ollut vuoden 2019 keväästä asti. Sen lisäksi, että verkosto on pystynyt herättelemään myös valtioita mukaan hyvinvointitaloustalkoisiin, se on antanut siihen kuuluville järjestöille, säätiöille ja yksilöille areenan pohtia yhdessä hyvinvointilähtöisen toiminnan vaatimuksia tässä ajassa.

Esimerkiksi SOSTEssa on vahvistunut tämän yhteistyön seurauksena ajatus siitä, että ilman ekologisen kestävyyden turvaamista tulevaisuuden hyvinvointia ei voida varmistaa. Tarvitsemamme muutos on monilta osin suurempi kuin mihin aiemmin esimerkiksi juuri SOSTEn hyvinvointitaloustyössä olemme päätyneet. Sektorinäkökulma tai edes kansallinen näkökulma ei riitä – hyvinvointitaloutta on rakennettava globaalisti ja kaikki maailman ihmiset huomioiden.

Hyvinvointitalous rakennetaan yhdessä

Kun toiminnan kenttä on näin valtava, yksikään toimija ei voi onnistua hyvinvointitalouden rakentamisessa yksin. Juuri siksi on tärkeää saada myös hallitukset ja virkamiehistö eri puolilta maailmaa mukaan yhteisiin ponnistuksiin.

EU-puheenjohtajakaudella hyvinvointitalous oli yksi Suomen kärkiteemoista. Viime kuukausina hyvinvointitalous on löytänyt Suomessa yhä vahvemmin paikkansa myös valtionhallinnossa. Kansanterveyden neuvottelukuntaan on juuri perustettu hyvinvointitalousjaosto, ja ministeriöt sekä muut valtion laitokset on saatu hienosti mukaan hyvinvointitaloustyöhön. On erinomaista, että tälle työlle saadaan nyt luontevasti keskustelukumppaneita muistakin maista.

Hyvinvointitaloustyöllä parempaan tulevaisuuteen

Kun koronakriisin akuutin vaiheen päättyminen alkaa häämöttää, hyvinvointilähtöisen politiikan seuraavien askeleiden pohtimiselle löytyy jälleen enemmän tilaa julkisuudessa.

SOSTE, sote-järjestöt ja globaali kansalaisyhteiskunta ovat valmiita tarjoamaan hyvinvointitaloutta vahvistavia ja laajentavia ratkaisuja jatkossakin. On todennäköistä, että myös valtiot tarttuvat niihin tulevina vuosina entistä voimallisemmin, kun vuoropuhelu on saatu hyvin käyntiin. Se antaa toivoa paremmasta huomisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kohti hyvinvointitaloutta -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

17.11.2021 12:17

Hyvinvointitalousajattelu ja tasa-arvotyö kulkevat käsi kädessä

Hyvinvointitalous Hyvinvointitalousajattelulla ja tasa-arvon edistämisellä on paljon yhteisiä päämääriä, mutta miten ne voisivat tukea toisiaan? Mitä ovat ne konkreettiset keinot, millä molempia voidaan edistää? Näiden kysymysten ympärille Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (Tane), SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry sekä Demos Helsinki järjestivät webinaarin ja työpajan 18.10. Käsittelen blogikirjoituksessani tilaisuuden keskeistä antia. Katso tilaisuuden tallenne: Hyvinvointitalous ja tasa arvon […]

Blogi
erityisasiantuntija

18.9.2020 16:52

SOSTEpodcast: Budjettiriihen merkittävimmät päätökset

Kansalaisyhteiskunta Velkaantuuko Suomi liikaa? Ovatko työllisyystoimet riittäviä? Miltä näyttää järjestörahoituksen tulevaisuus? SOSTE podcastissa keskustelussa hallituksen budjettiriihen merkittävimmät päätökset. Kirsi Marttisen johdolla keskustelemassa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas sekä erityisasiantuntija Aleksi Kalenius. Kuuntele podcast alta. Podcastin tekstivastine löytyy vastaavasti podcast-upotuksen alta. Tutustu myös muihin SOSTEn podcasteihin. Podcastin tekstivastine #SOSTEpodcast Kirsi Marttinen: SOSTE podcast keskustelee ajankohtaisista asioista ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta. […]

Blogi

21.8.2020 10:00

Talouspolitiikka koronan jälkeen: opettaako historia?

Hyvinvointitalous Suomen talouden tulevaisuus on edelleen melkoisen epävarmuuden verhoama. Koronapandemian eteneminen meillä ja maailmalla ei ole ohi, ja uusi tautiaalto voi katkaista talouden lupaavasti alkaneen toipumisen. Kun talouden kehitystä on nyt poikkeuksellisen vaikea ennustaa, voi olla hyödyllistä vilkuilla tulevaisuuteen historian peilistä. Niinpä arvioin tässä kirjoituksessa meneillään olevaa kriisiä taloushistorian näkökulmasta ja pohdin sen valossa talouspolitiikkamme haasteita. […]