Terveiset Vanhus- ja lähimmäispalvelunliitosta, VALLIsta.
Koronakriisin ajan olemme VALLIssa keskittyneet vahvemmin tukemaan jäsenyhteisöjämme ja tuottamaan heille tietoa, materiaalia ja työkaluja, joilla voi toteuttaa paikallisesti tässä tilanteessa eri sisältöistä kansalaistoimintaa ikääntyvien ja vanhojen ihmisten kanssa.
VALLIn edustajana olen osallistunut HelpAge Internationalin Länsi-Eurooppa-verkoston viikoittaisiin kokouksiin Skypen välityksellä. HelpAge on kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka avustaa vanhuksia syrjintää ja köyhyyttä vastaan sekä ajaa heidän ihmisoikeuksiaan. Järjestö pyrkii siihen, että vanhukset saisivat elää arvokasta, turvallista, aktiivista ja terveellistä elämää kaikkialla.
Kriisikokouksissa eri maiden tilannekatsaukset haastavaa kuultavaa
Kokouksissa on ollut vaihtelevasti mukana muita eurooppalaisia HelpAgen jäsenten edustajia. Näitä kriisikokouksia on meillä ollut nyt kuuden viikon ajan. Alkuvaiheessa kävimme maittain läpi tilannekatsauksen, lähinnä rajoitukset liikkumisessa ja kokoontumisissa. Lisäksi koronatartunnan saaneiden määrät, tehohoidossa olevien ja kuolleiden määrät. Nämä katsaukset olivat melko haastavaa kuultavaa varsinkin, kun eteläisen Euroopan edustajat kertoivat omien maittensa tilanteista.
Nyt olemme päässeet näissä kokouksissamme vaiheeseen, jossa tiiviin yleisen eri maiden tilannekatsauksen lisäksi keskitymme erityisesti vanhojen ihmisten tilanteisiin ja rajoituksiin, jotka vaikuttavat heidän arkeensa. Lisäksi käymme läpi hyviä käytäntöjä, joilla voi tukea vanhojen ihmisten kanssa työskenteleviä, sekä kansallista ja kansainvälistä vaikuttamistoimintaa.
Keskustelemme koronakriisin teemoista, erityisesti ihmisoikeuksien sekä syrjinnän näkökulmasta. Eri maista tulleiden esimerkkien avulla minulle on avautunut asian todellinen monikerroksisuus sekä haastavuus. Aiheet, jotka ovat aiemmin omasta näkökulmastani tuntuneet melko selkeille, saavat nyt tämän verkostoyhteistyön kautta lisää moniulotteisuutta ja ovatkin huomattavasti monimutkaisempia kuin aiemmin luulin.
Miten helpottaa palvelutalossa omaan huoneeseen eristetyn vanhuksen tilannetta?
Onko oikeutettua, jos 85-vuotias, palvelutalossa asuva vanha ihminen haluaa tavata lapsenlapsiaan ja lapsenlapsenlapsiaan, vaikka palvelutalon pihalla, ja ottaa samalla tietoisen riskin, että saattaa saada koronatartunnan ja kuolee? Vai onko parempi, että vanha ihminen on omassa huoneessaan kuukausia ilman näitä hänelle elintärkeitä ihmiskontakteja? Miten tähän kysymykseen voi löytää oikean ratkaisun huomioiden samalla sen, että yhden vanhan ihmisen myötä myös muut palvelutalossa asuvat saattavat sairastua koronaan?
Yhtenä ratkaisuna tabletit, jotka mahdollistavat videopuhelut
Yhtenä osaratkaisuna tähän olemme VALLIssa toimittaneet jäsenyhteisöjemme käyttöön meille tällä hetkellä tarpeettomia tabletteja eli taulutietokoneita lainaksi, jotta osa vanhuksista saattaa edes videopuhelun kautta nähdä perheitään ja muita läheisiään. Tätä tapaamisteemaa voi pohtia myös itsemääräämisoikeuden sekä ihmisoikeuksien näkökulmasta. Haastavaa tämä on, kun samalla puhutaan oikeudesta elämään ja elämän suojelemisesta.
Virpi Dufva
Toiminnanjohtaja
virpi.dufva(at)valli.fi
VALLI ry