Skip to content

VALLI vanhojen ihmisten puolestapuhujana lokaalin ja globaalin välissä

5.5.2020 10.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuHyvinvointi ja terveysJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Terveiset Vanhus- ja lähimmäispalvelunliitosta, VALLIsta.

Koronakriisin ajan olemme VALLIssa keskittyneet vahvemmin tukemaan jäsenyhteisöjämme ja tuottamaan heille tietoa, materiaalia ja työkaluja, joilla voi toteuttaa paikallisesti tässä tilanteessa eri sisältöistä kansalaistoimintaa ikääntyvien ja vanhojen ihmisten kanssa.

VALLIn edustajana olen osallistunut HelpAge Internationalin Länsi-Eurooppa-verkoston viikoittaisiin kokouksiin Skypen välityksellä. HelpAge on kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka avustaa vanhuksia syrjintää ja köyhyyttä vastaan sekä ajaa heidän ihmisoikeuksiaan. Järjestö pyrkii siihen, että vanhukset saisivat elää arvokasta, turvallista, aktiivista ja terveellistä elämää kaikkialla.

Kriisikokouksissa eri maiden tilannekatsaukset haastavaa kuultavaa

Kokouksissa on ollut vaihtelevasti mukana muita eurooppalaisia HelpAgen jäsenten edustajia. Näitä kriisikokouksia on meillä ollut nyt kuuden viikon ajan. Alkuvaiheessa kävimme maittain läpi tilannekatsauksen, lähinnä rajoitukset liikkumisessa ja kokoontumisissa. Lisäksi koronatartunnan saaneiden määrät, tehohoidossa olevien ja kuolleiden määrät. Nämä katsaukset olivat melko haastavaa kuultavaa varsinkin, kun eteläisen Euroopan edustajat kertoivat omien maittensa tilanteista.

Nyt olemme päässeet näissä kokouksissamme vaiheeseen, jossa tiiviin yleisen eri maiden tilannekatsauksen lisäksi keskitymme erityisesti vanhojen ihmisten tilanteisiin ja rajoituksiin, jotka vaikuttavat heidän arkeensa. Lisäksi käymme läpi hyviä käytäntöjä, joilla voi tukea vanhojen ihmisten kanssa työskenteleviä, sekä kansallista ja kansainvälistä vaikuttamistoimintaa.

Keskustelemme koronakriisin teemoista, erityisesti ihmisoikeuksien sekä syrjinnän näkökulmasta. Eri maista tulleiden esimerkkien avulla minulle on avautunut asian todellinen monikerroksisuus sekä haastavuus. Aiheet, jotka ovat aiemmin omasta näkökulmastani tuntuneet melko selkeille, saavat nyt tämän verkostoyhteistyön kautta lisää moniulotteisuutta ja ovatkin huomattavasti monimutkaisempia kuin aiemmin luulin.

Miten helpottaa palvelutalossa omaan huoneeseen eristetyn vanhuksen tilannetta?

Onko oikeutettua, jos 85-vuotias, palvelutalossa asuva vanha ihminen haluaa tavata lapsenlapsiaan ja lapsenlapsenlapsiaan, vaikka palvelutalon pihalla, ja ottaa samalla tietoisen riskin, että saattaa saada koronatartunnan ja kuolee? Vai onko parempi, että vanha ihminen on omassa huoneessaan kuukausia ilman näitä hänelle elintärkeitä ihmiskontakteja? Miten tähän kysymykseen voi löytää oikean ratkaisun huomioiden samalla sen, että yhden vanhan ihmisen myötä myös muut palvelutalossa asuvat saattavat sairastua koronaan?

Yhtenä ratkaisuna tabletit, jotka mahdollistavat videopuhelut

Yhtenä osaratkaisuna tähän olemme VALLIssa toimittaneet jäsenyhteisöjemme käyttöön meille tällä hetkellä tarpeettomia tabletteja eli taulutietokoneita lainaksi, jotta osa vanhuksista saattaa edes videopuhelun kautta nähdä perheitään ja muita läheisiään. Tätä tapaamisteemaa voi pohtia myös itsemääräämisoikeuden sekä ihmisoikeuksien näkökulmasta. Haastavaa tämä on, kun samalla puhutaan oikeudesta elämään ja elämän suojelemisesta.

 

 

Virpi Dufva
Toiminnanjohtaja
virpi.dufva(at)valli.fi
VALLI ry

Kommentit

  1. Anne Juntti sanoo:

    Salossa on käytössä tabletti, jolla autamme asukkaita me Palvelukeskus Ilolansalossa soittamaan omaisilleen. Liikuttavia hetkiä ja iloisia tapaamisia on ollut tärkeä mahdollistaa.

  2. TIMO TAMMINEN sanoo:

    Hei,

    En edusta mitään järjestöä vaan itseäni ja vanhuksilta kuultuja mietteitä. Kaikessa korona huumassa olemme itseasiassa unohtaneet vanhukset. Heiltä emme ole kysyneet yhtään mitään vaan olemme päättäneet heidän puolestaan suojelu yms toimista. Olisiko aika kysyä heidänkin mielipidettä esimerkiksi siitä, että halauvatko he olla eristyksissä senvuoksi, että me haluamme suojella heitä koronalta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

22.6.2022 08:00

SuomiAreena: Erilainen Mingle 12.7. nostaa esiin ihmisten kokemuksia köyhyydestä

Toimeentulo Heinäkuun puolessavälissä Pori täyttyy jälleen yhteiskunnallisesta keskustelusta SuomiAreenalla. Kevään ja kesän aikana turvallisuuskeskustelu on ollut vilkasta. Yhteiskunnan eheys on sisäisen turvallisuuden tae, ja siksi on tärkeä nostaa esiin myös ne äänet, jotka eivät yhteiskunnassa kuulu. Millaista on olla köyhä 2020-luvun Suomessa? Jo kuudennen kerran järjestettävä Erilainen Mingle tuo yhteen joukon erilaisia ihmisiä heidän omien kokemustensa […]

Blogi

7.6.2022 16:00

Kriisitilanteissa järjestöjen rooli haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttamisessa on merkittävä

Sote-järjestöt Elämme maailmantilanteessa, jossa varautuminen, kokonaisturvallisuus ja henkinen kriisinkestävyys ovat sanoja, jotka toistuvat päättäjien puheissa. Järjestöjen erityisosaamiselle on viranomaisten työn rinnalla tarvetta, kun varaudumme onnettomuuksiin ja kriiseihin. Verkostojen ja kumppanuuksien rakentaminen sekä ylläpitäminen ovat avainasemassa kriiseihin varautuessa. Mitä paremmin eri tahot tuntevat toisensa, sitä paremmassa valmiudessa olemme. Ihmiset voivat olla haavoittuvassa asemassa monesta eri syystä Haavoittuvassa […]

Blogi
erityisasiantuntija

28.4.2022 12:00

Palkkatuen uudistus huolestuttaa – kerro meille näkemyksesi!

Hyvinvointi ja terveys Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on valmistellut lakiesityksen, jolla muutetaan palkkatukijärjestelmää. Palkkatuen kokonaisuudistus on tarpeellinen: byrokratian yksinkertaistamista, järjestelmän ennakoitavuutta ja maksatusprosessin nopeuttamista on kaivattu. Hyvistä tavoitteista huolimatta lakiluonnoksen kokonaisvaikutus järjestöjen ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien kannalta näyttää huonolta. Muutokset järjestöjen 100 % tukeen eivät ole hyväksyttäviä Uudistuksella tullaan leikkaamaan järjestöjen mahdollisuuksia työllistää 100 % palkkatuella. Leikkaus koskisi […]