Skip to content

VALLI vanhojen ihmisten puolestapuhujana lokaalin ja globaalin välissä

5.5.2020 10.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuHyvinvointi ja terveysJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Terveiset Vanhus- ja lähimmäispalvelunliitosta, VALLIsta.

Koronakriisin ajan olemme VALLIssa keskittyneet vahvemmin tukemaan jäsenyhteisöjämme ja tuottamaan heille tietoa, materiaalia ja työkaluja, joilla voi toteuttaa paikallisesti tässä tilanteessa eri sisältöistä kansalaistoimintaa ikääntyvien ja vanhojen ihmisten kanssa.

VALLIn edustajana olen osallistunut HelpAge Internationalin Länsi-Eurooppa-verkoston viikoittaisiin kokouksiin Skypen välityksellä. HelpAge on kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka avustaa vanhuksia syrjintää ja köyhyyttä vastaan sekä ajaa heidän ihmisoikeuksiaan. Järjestö pyrkii siihen, että vanhukset saisivat elää arvokasta, turvallista, aktiivista ja terveellistä elämää kaikkialla.

Kriisikokouksissa eri maiden tilannekatsaukset haastavaa kuultavaa

Kokouksissa on ollut vaihtelevasti mukana muita eurooppalaisia HelpAgen jäsenten edustajia. Näitä kriisikokouksia on meillä ollut nyt kuuden viikon ajan. Alkuvaiheessa kävimme maittain läpi tilannekatsauksen, lähinnä rajoitukset liikkumisessa ja kokoontumisissa. Lisäksi koronatartunnan saaneiden määrät, tehohoidossa olevien ja kuolleiden määrät. Nämä katsaukset olivat melko haastavaa kuultavaa varsinkin, kun eteläisen Euroopan edustajat kertoivat omien maittensa tilanteista.

Nyt olemme päässeet näissä kokouksissamme vaiheeseen, jossa tiiviin yleisen eri maiden tilannekatsauksen lisäksi keskitymme erityisesti vanhojen ihmisten tilanteisiin ja rajoituksiin, jotka vaikuttavat heidän arkeensa. Lisäksi käymme läpi hyviä käytäntöjä, joilla voi tukea vanhojen ihmisten kanssa työskenteleviä, sekä kansallista ja kansainvälistä vaikuttamistoimintaa.

Keskustelemme koronakriisin teemoista, erityisesti ihmisoikeuksien sekä syrjinnän näkökulmasta. Eri maista tulleiden esimerkkien avulla minulle on avautunut asian todellinen monikerroksisuus sekä haastavuus. Aiheet, jotka ovat aiemmin omasta näkökulmastani tuntuneet melko selkeille, saavat nyt tämän verkostoyhteistyön kautta lisää moniulotteisuutta ja ovatkin huomattavasti monimutkaisempia kuin aiemmin luulin.

Miten helpottaa palvelutalossa omaan huoneeseen eristetyn vanhuksen tilannetta?

Onko oikeutettua, jos 85-vuotias, palvelutalossa asuva vanha ihminen haluaa tavata lapsenlapsiaan ja lapsenlapsenlapsiaan, vaikka palvelutalon pihalla, ja ottaa samalla tietoisen riskin, että saattaa saada koronatartunnan ja kuolee? Vai onko parempi, että vanha ihminen on omassa huoneessaan kuukausia ilman näitä hänelle elintärkeitä ihmiskontakteja? Miten tähän kysymykseen voi löytää oikean ratkaisun huomioiden samalla sen, että yhden vanhan ihmisen myötä myös muut palvelutalossa asuvat saattavat sairastua koronaan?

Yhtenä ratkaisuna tabletit, jotka mahdollistavat videopuhelut

Yhtenä osaratkaisuna tähän olemme VALLIssa toimittaneet jäsenyhteisöjemme käyttöön meille tällä hetkellä tarpeettomia tabletteja eli taulutietokoneita lainaksi, jotta osa vanhuksista saattaa edes videopuhelun kautta nähdä perheitään ja muita läheisiään. Tätä tapaamisteemaa voi pohtia myös itsemääräämisoikeuden sekä ihmisoikeuksien näkökulmasta. Haastavaa tämä on, kun samalla puhutaan oikeudesta elämään ja elämän suojelemisesta.

 

 

Virpi Dufva
Toiminnanjohtaja
virpi.dufva(at)valli.fi
VALLI ry

Kommentit

  1. Anne Juntti sanoo:

    Salossa on käytössä tabletti, jolla autamme asukkaita me Palvelukeskus Ilolansalossa soittamaan omaisilleen. Liikuttavia hetkiä ja iloisia tapaamisia on ollut tärkeä mahdollistaa.

  2. TIMO TAMMINEN sanoo:

    Hei,

    En edusta mitään järjestöä vaan itseäni ja vanhuksilta kuultuja mietteitä. Kaikessa korona huumassa olemme itseasiassa unohtaneet vanhukset. Heiltä emme ole kysyneet yhtään mitään vaan olemme päättäneet heidän puolestaan suojelu yms toimista. Olisiko aika kysyä heidänkin mielipidettä esimerkiksi siitä, että halauvatko he olla eristyksissä senvuoksi, että me haluamme suojella heitä koronalta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

24.9.2021 09:00

Marinin hallituksen arvosana laski hyvästä tyydyttävään

Kansalaisyhteiskunta Hallituksen jokasyksyinen budjettiriihi oli ja meni, mutta mitä jäi käteen? Arvioin hallituksen päätöksiä SOSTEn keskeisten vaikuttamiskärkien kautta: työllisyys ja toimeentulo terveyteen ja hyvinvointiin investointi ilmastotoimet Edellisessä hallituksen puoliväliriihen arvioinnissa yleisarvosana oli vielä hyvä 8,0. Nyt yleisarvosanaksi tuli 7,3 – siis tyydyttävä. Analyysien tueksi olen käyttänyt SOSTEn asiantuntija-arvioita siitä, mitä hyvää tai mitä huonoa ja epäselvää riihen […]

Blogi
erityisasiantuntija

30.8.2021 13:00

Toimeentulotukilakia uudistetaan – kerro meille näkemyksesi!

Sosiaaliturvauudistus Sosiaaliturvaa uudistetaan pitkäjänteisellä komiteatyöllä, mutta toimeentulotuen ilmiselviin epäkohtiin halutaan puuttua jo nopeammin. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukityöryhmän mietintö julkaistiin 10.8.2021. Siinä ryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, tekee ehdotuksia sen toimeenpanoon ja tuen hakemiseen liittyen sekä nostaa esiin jatkoselvittelyä vaativia kysymyksiä. Keskeisenä tavoitteena kerrotaan, että haavoittuvimmassa asemassa olevien asiakkaiden tuen tarpeisiin vastataan nykyistä paremmin. Lue lisää:  Työryhmä esittää […]

Blogi
johtaja, varapääsihteeri

27.8.2021 09:30

Työtaakka hyvinvointialueiden pystyttämisessä on valtava – nyt kysytään malttia ja kykyä tarjota järjestön osaamista oikeaan paikkaan

Sote-uudistus Hyvinvointialueiden rakentaminen on alkanut, ja elokuun loppuun mennessä kaikille alueille on saatu nimettyä väliaikaiset valmistelutoimielimet (Vate). Ne koostuvat alueen viranhaltijoista ja toimikausi kestää maaliskuulle 2022 asti, kunnes aluevaltuustojen nimeämät aluehallitukset aloittavat työnsä. Vaten työ on hallinnollista. Työsarkana on hoitaa lähinnä tulevien hyvinvointialueiden työnantajana ja palvelujen järjestäjänä toimimiseen tarvittavia valmistelutehtäviä. Hallinnollisen työn määrä hirvittää. Noin 173 […]