WHO:n yleis­­kokouksen antia järjestö­­edustajan näkö­kulmasta


Etusivu / Blogi / WHO:n yleis­­kokouksen antia järjestö­­edustajan näkö­kulmasta

Maailman terveysjärjestö WHO kokoontui 76. yleiskokoukseen 21.5.–30.5.2023 YK:n Euroopan päämajassa Genevessä. Samalla vietettiin järjestön 75-vuotisjuhlaa. WHO on perustettu toisen maailmansodan jälkimainingeissa 7.4.1948 turvaamaan terveyttä kaikille ihmisille maailmassa.

Sain kunnian osallistua yleiskokoukseen SOSTEn edustajana.
Oli mukava omakohtaisesti nähdä, miten jo toistakymmentä vuotta sitten SOSTEn yleiseen keskusteluun tuomat hyvinvointitalouden ajattelutavat ovat saaneet ilmaa siipiensä alle ja lähteneet lentoon Suomen ja Euroopan lisäksi globaaleilla foorumeilla.

Lue lisää: Seventy-sixth World Health Assembly to focus on “saving lives, driving health for all” as WHO turns 75

YK:n Euroopan päämaja. Iso rakennus puistomaisessa ympäristössä.
YK:n Euroopan päämaja Palais des Nations on maailman suurimpia diplomaattisiin tarkoituksiin käytettäviä konferenssikeskuksia. Suurin osa tiloista on 1930-luvulta.

Suomesta kansalaisjärjestöjen ja alkuperäiskansojen edustajat mukana

Yleiskokous eli World Health Assembly on järjestön päätöksiä tekevä toimielin, joka kokoontuu vuosittain. Suomen viralliseen kokousdelegaatioon (pdf) kuului tänä vuonna perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun ja valtion virkamiesten lisäksi kansalaisjärjestöjen edustajat SOSTEsta ja suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestöstä Fingosta sekä alkuperäiskansojen edustaja saamelaiskäräjiltä.

Ikkunan edessä oleva iso taideteos, joka muodostuu tekstistä #WHO75.
Juhlavuodesta muistuttava teos konferenssikeskuksessa.

Ketään ei jätetä – Suomi korostaa terveyttä kaikille -ajattelua

Ukrainan sota oli vahvasti yleiskokouksen keskusteluissa mukana ja Suomi tuomitsi hyökkäykset Ukrainan terveysrakenteita vastaan. Sairaaloita on pommitettu, ja moni potilas, lääkäri ja sairaanhoitaja on menettänyt henkensä. Genevessä oli Puolan pysyvän edustuston edessä esillä kaksi Ukrainassa tulituksen kohteeksi joutunutta ambulanssia. Kaikkiaan niitä on Ukrainassa tuhoutunut satoja.

Suomen pitkäjänteisesti esillä pitämiä teemoja WHO:ssa ovat tyttöjen, naisten ja vammaisten oikeudet sekä työ terveyden, tasa-arvon ja rauhan puolesta. Olin itse mukana valmistelemassa Suomen kantaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, joka on yksi Suomen prioriteeteista. Kantaan sisällytettiin järjestöjen, yhteisöjen ja laajasti kansalaisyhteiskunnan merkitys terveystavoitteiden saavuttamisessa.

Kadunvarressa jättiläismäinen tuoli, josta on yksi jalka katkennut. Tuolin edessä pari katsojaa.
Broken chair eli Särkynyt tuoli on maamiinojen ja rypälepommien uhreille omistettu muistomerkki YK:n rakennusten vieressä. Monumentti toistaa WHO:n viestiä rauhan ja terveyden puolesta ja rohkaisee valtioita liittymään Ottawan sopimukseen ja lopettamaan maamiinojen käytön.

Kansalaisyhteiskunnan edustus jäsenmaiden delegaatioissa vielä vähäistä

Järjestöt ja yhteisöt linkittävät WHO:n globaalit terveystavoitteet, tiekartat ja toimintasuunnitelmat ihmisten elämään ja arkeen. Korkean tason päätökset tuovat tuloksia, kun ne nivotaan onnistuneesti osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää. Kansalaisyhteiskunnan merkitys matkalla kohti yhteisiä päämääriä on kiistämätön. Siihen nähden on harmillista, että vasta hyvin harvalla maalla on kansalaisjärjestöjen edustajia delegaatiossaan.

Ranskan delegaation edustajat kertoivat heidän harkinneen kansalaisyhteiskunnan edustajien kutsumista mukaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Omien sanojensa mukaan he eivät saaneet hoidettua asiaa ajoissa kuntoon, koska eivät ole yhtä jämptejä asioiden hoidossa kuin Suomi.

Muutamilla mailla, kuten Tanskalla ja Hollannilla, oli joukossaan nuorisodelegaatti. On tärkeää, että myös nuoret pääsevät edustamaan sukupolvensa ääntä ja olemaan mukana rakentamassa tulevaisuutta.

Istunto käynnissä isossa salissa, salin takaa otetussa kuvassa puhuja näkyy salin etuosassa isolla skreenillä.
76. World Health Assemblyn maakohtaiset yleispuheenvuorot ovat käynnissä.

Suomi ja WHO julkistivat yhteistyössä raportin hyvinvointitaloudesta

Suomi piti kokouksen puheenvuoroissa näkyvästi esillä hyvinvoinnin ja talouden yhteyksiä sekä terveyteen tehtävien investointien hyötyjä ja positiivisia vaikutuksia kansakuntien menestykseen. WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin aloitteesta vuonna 2020 perustettu terveystalousneuvosto (Council on the Economics of Health for All) julkisti yleiskokouksen yhteydessä Suomen ja WHO:n yhteisessä sivutapahtumassa hyvinvointitalouden näkökulmia avaavan loppuraportin. Suomi on tukenut terveystalousneuvoston työtä poliittisesti ja taloudellisesti.