Skip to content

Ohjeita järjestöille koronatilanteessa

Järjestöille
Järjestöille

Koronavirus aiheuttaa myös järjestöille monenlaisia muutoksia toimintaan. Tähän artikkeliin päivitetään kootusti hyödyllisiä ohjeita ja linkkejä soiminnan korona-sopeutuksiin.


Valtioneuvoston #faktaakoronasta-palvelu

Valtioneuvoston WhatsApp-kanavan #faktaakoronasta viestit saat tilattua lähettämällä viestin WhatsApissa numeroon +358 29 5161102. Laitathan viestiisi oman ja järjestösi nimen. Tämän jälkeen muistathan vielä lisätä numeron yhteystietoihisi, sillä muutoin et saa viestejämme. Uutiskirjeen viestit ovat muotoiltu valmiiksi jaettavaksi ja toivommekin, että kanavan tilaajat välittävät viestejä sekä lähipiirinsä keskuuteen, omien sidosryhmien kanaviin että muihin viestintäkanaviin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos

Tietoa ja toimintaohjeita koronaviruksesta ja siihen varautumisesta

STEA – ohjeita avustuksensaajille

STEAn Q & A -palstalta löytyy vastauksia esimerkiksi siihen, ovatko peruuntuneen toiminnan kustannukset avustuskelpoisia, miten avustettua toimintaa voi mukauttaa uuteen tilanteeseen ja miten toiminnasta säästyneet avustukset vaikuttavat ensi vuoden avustuksiin.

HALI – Työsuhdetietoa

Tietoa koronatilanteen aiheuttamista muutoksista työsuhteiden ehtoihin, valmiuslain vaikutuksista työnantajuuteen sekä kaikki keskeisimmät viranomaisohjeistukset.

Työterveyslaitos – ohjeita työpaikoille ja työntekijöille

Yleisiä toimintaohjeita työnantajille tartuntatautitilanteessa, torjuntatoimet työpaikoilla sekä ohjeita etätyöhön ja henkiseen hyvinvointiin.

Aluehallintovirasto – kysymyksiä ja vastauksia liittyen avien antamiin määräyksiin

Vastauksia mm. yhdistyksen kokoontumisten järjestämiseen ja oikeuteen tuottaa terveydenhuollon etäpalveluita.

Järjestöjen ohjeistuksia poikkeustilanteessa

Suomen Punainen Risti- Vapaaehtoisten turvallisuus- ja toimintaohjeet

Ohjeistus sisältää turvallisuus- ja hygieniaohjeen, asiointiavun ohjeen, ruoka-apuohjeen ja ystävätoiminnan ohjeen: https://rednet.punainenristi.fi/korona2020.

Kansalaisareena – Ohjeet asiointiauttajalle

Viranomaissuosituksiin perustuvat ohjeet neuvovat, miten auttaminen on turvallista ja hygieenistä: https://www.kansalaisareena.fi/korona/.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK- Työkaluja organisaatioiden varautumiseen ja kriisijohtamiseen

Ohjeistus tarjoaa malleja mm. kriisiajan tilannepäiväkirjan pitämiseen: https://www.spek.fi/turvallisuus/organisaation-varautuminen/.

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi – Etätyövälineet kuntoon!

Vinkkilistalta löytyy sopivia työvälineitä etätyöhön, sisäiseen viestintään, projektien hallintaan ja etätapaamisten järjestämiseen: https://www.alli.fi/uutiset/etatyovalineet-kuntoon-nailla-ohjelmistovinkeilla-teette-etatyoskentelysta-sujuvampaa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK- Turvallinen naapuriapu

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön yhteistyössä Eläkeliiton kanssa laatimat ohjeet naapuriapua antaville ihmisille: https://www.spek.fi/uudet-ohjeet-turvallisemmasta-naapuriavusta-on-julkaistu/.


Tämä artikkeli on osa SOSTEn koronavirus-aiheista kokonaisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

22.6.2022 08:00

SOSTEn kymmenvuotisjuhlissa välittyi ilo ja jälleennäkemisen riemu

Kansalaisyhteiskunta SOSTE juhlisti kymmenvuotista taivaltaan iloisissa, mutta samalla myös arvokkaissa tunnelmissa Helsingin Musiikkitalolla. Paikalle oli kokoontunut parisen sataa järjestöjen ja keskeisten sidosryhmien edustajaa ja päättäjää sekä SOSTEn omaa väkeä. Päällimmäisenä tunnelmana välittyi ihmisten ilo ja riemu kohdata toisensa pitkien koronavuosien jälkeen. Juhlissa kuultiin erilaisia tervehdyksiä ja puheenvuoroja jazztrio TRIn musisoinnin lomassa sekä ennen kaikkea vaihdettiin kuulumisia. […]

Uutinen

21.6.2022 15:36

Valtionavustuslain muuttaminen valmisteilla: kasvaako järjestöjen hallinnollinen taakka?

Kansalaisyhteiskunta Lain muutosehdotukset liittyvät hallitusohjelman tavoitteeseen vauhdittaa harmaan talouden vastaisia toimia.  SOSTEn mielestä harmaan talouden vastaiset toimet ovat erittäin tärkeitä, mutta lakiesitysluonnoksessa on ongelmia yleishyödyllisen yhdistystoiminnan kannalta. On epäselvää, miksi harmaan talouden torjuntaa koskevaa sääntelyä ollaan ulottamassa yleishyödylliseen yhdistystoimintaan, joka ei ole luonteeltaan taloudellista. Yleishyödylliset yhdistykset eivät saa tuottaa voittoa tai muuta välitöntä taloudellista etua siihen osallisille, […]

Uutinen

15.6.2022 08:30

SOSTEn hallitus: Kustannustason nousu uhkaa järjestöjen apua ja tukea – toiminta-avustuksiin tarvitaan indeksikorotus

Avustusjärjestelmä Yleinen kustannustason nousu uhkaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaa. Järjestöjen kustannuksista 4/5 muodostuu työsuhteissa olevien ihmisten palkoista. Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat jo tehostamassa esimerkiksi kiinteistöjen käyttöä ja hallintoa, mutta näistä syntyvät säästöt eivät riitä. Työehtosopimusten perusteella nousevien palkkojen ja esimerkiksi palveluiden ja matkakulujen kallistuessa ensi vuodelle suunniteltu valtionavustusten taso ei riitä nykyisen laajuiseen järjestötoimintaan. Järjestöjen tarjoaman […]