Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki
Euroopan unionissa sosiaalipolitiikka on jäänyt talouspolitiikalle alisteiseksi. Vaikka sosiaalipolitiikka kuuluu periaatteessa kansallisen toimivallan piiriin, EU:ssa tehdyt päätökset koskettavat myös jäsenmaiden kansalaisten hyvinvointia muun muassa yhteisten sisämarkkinoiden ja talouspolitiikan koordinaation kautta. Junckerin komission aikana syntynyt sosiaalisten oikeuksien pilari asettaa tavoitteita työllisyydelle sekä sosiaaliturvan määrälle ja kattavuudelle. Pilari on tärkeä avaus, vaikkakin sen konkreettinen toteutuminen on vielä pitkälti auki.
Mihin suuntaan Eurooppa kehittyy?
Pidetäänkö sosiaalisesta pilarista kiinni myös seuraavan komission aikana vai hyllytetäänkö idea sosiaalisesta Euroopasta kokonaan? Saako hyvinvointitalousajattelu, jossa sosiaali- ja terveyskysymykset kietoutuvat tasa-arvoisesti talouspolitiikkaan, nostetta vai onko se vielä vasta visionäärien toiveajattelua? Entä mitä on käymässä vapaalle kansalaisyhteiskunnalle, jonka elintilan kaventumisesta on ollut huolestuttavia merkkejä ympäri Eurooppaa?
SOSTEn eurovaalitilaisuudessa pohdimme Euroopan unionin sosiaalista ulottuvuutta, hyvinvointitaloutta sekä vapaan kansalaisyhteiskunnan merkitystä Euroopan tulevaisuudelle.
Eurovaaliehdokkaiden keskustelussa mukana
- Silvia Modig (vas), kaupunginvaltuutettu, toimittaja
- Sirpa Pietikäinen (kok), europarlamentaarikko
- Tuulia Pitkänen (sdp), Euroopan demarinuorten pääsihteeri
- Pekka Puska (kesk), lääkäri, professori
- Pirkko Ruohonen-Lerner (ps), europarlamentaarikko
Paneelikeskustelun aiheisiin johdattelevat EAPN-FIN – Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen verkoston puheenjohtaja Jiri Sironen, SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas sekä suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Fingon asiantuntija Pauliina Savola.