Skip to content

SOSTE-palkinto luovutettiin nuorten ilmastoliikkeelle – SOSTE ryhtyy ilmastotekoihin

9.12.2019 11.21

Kansalaisyhteiskunta
ilmastonmuutosSOSTE-palkintoKansalaisyhteiskunta

SOSTE-palkinto luovutettiin nuorten ilmastoliikkeen edustajille perjantaina 29.10. Palkinnon luovutuspäiväksi valikoitui suomeen Yhdysvalloista rantautunut vilkas ostospäivä, black fridayNuorten ilmastoliike ei ole järjestäytynyt organisaatioiksi ja yhdistyksiksi, joten palkinto luovutettiin eduskuntatalon portailla, missä nuoria ilmastoaktivisteja oli ilmastolakossa. Paikalla oli nuoria ainakin Järvenpäästä, Vantaalta, Espoosta ja eri puolilta Helsinkiä, kuten Kruununhaasta ja Malmilta. 

Vantaan kansainvälisen koulun oppilaat olivat perjantaina 29.11. ilmastolakossa eduskuntatalon portailla ja ottivat vastaan SOSTE-palkinnon.

SOSTE myöntää vuosittain jaettavan SOSTE-palkinnon tunnustuksena hyvinvointitalouden edistämisestä. Palkinnosta valinnan tehnyt raati sanoi perustelukseen nuorten ilmastoliikkeen ytimessä olevan aidon huolen tulevaisuudesta ja ihmisten sekä luonnon hyvinvoinnista. Liike on edesauttanut ilmastokriisin nousemista vahvemmin julkiseen keskusteluun ja päätöksentekijöiden asialistoille ympäri maailmaa.    

Ilmastonmuutos on valtavan suuri kysymys eriarvoisuuden ja maailmassa heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten kannalta. Siksi nuorten viesti on tärkeää kuulla myös sote-sektorilla. SOSTE onkin päättänyt aloittaa ilmastotoimet ja kannustaa sosiaali- ja terveysalan järjestöjä mukaan. Ilmastonmuutos pyritään jatkossa huomioimaan SOSTEn kaikessa toiminnassa: niin vaikuttamistyössä, hyvien käytänteiden levittämisessä kuin oman hiilijalanjäljen tarkastelussa. 

SOSTE-palkinnon voittajalle luovutetaan kuvanveistäjä Erkki Kannoston suunnittelema veistos. Eduskuntatalon portailta veistos lähti mukaan kouluun Kruununhakaan. Palkinnon luovuttaneet SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas sekä viestintäpäällikkö Milla Halme toivovat, että se löytää vielä tiensä takaisin eduskuntatalon portaille ilmastolakkoon. 

Eduskuntatalon portailla istuvan ilmastolakkolaisen kyltissä lukee ”Do something, I’m starting to run out of sign ideas”

Ilmastolakkolaisia tihkusateessa eduskuntatalon portailla 29.11.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuonna 2019 valinnan suoritti Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTEn hallituksen nimeämä raati, johon kuuluivat sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta, Ellun Kanojen hallituksen puheenjohtaja Kirsi Piha, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sekä SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Jukka Tahvanainen, Näkövammaisten liitto.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

22.6.2022 08:00

SOSTEn kymmenvuotisjuhlissa välittyi ilo ja jälleennäkemisen riemu

Kansalaisyhteiskunta SOSTE juhlisti kymmenvuotista taivaltaan iloisissa, mutta samalla myös arvokkaissa tunnelmissa Helsingin Musiikkitalolla. Paikalle oli kokoontunut parisen sataa järjestöjen ja keskeisten sidosryhmien edustajaa ja päättäjää sekä SOSTEn omaa väkeä. Päällimmäisenä tunnelmana välittyi ihmisten ilo ja riemu kohdata toisensa pitkien koronavuosien jälkeen. Juhlissa kuultiin erilaisia tervehdyksiä ja puheenvuoroja jazztrio TRIn musisoinnin lomassa sekä ennen kaikkea vaihdettiin kuulumisia. […]

Uutinen

21.6.2022 15:36

Valtionavustuslain muuttaminen valmisteilla: kasvaako järjestöjen hallinnollinen taakka?

Kansalaisyhteiskunta Lain muutosehdotukset liittyvät hallitusohjelman tavoitteeseen vauhdittaa harmaan talouden vastaisia toimia.  SOSTEn mielestä harmaan talouden vastaiset toimet ovat erittäin tärkeitä, mutta lakiesitysluonnoksessa on ongelmia yleishyödyllisen yhdistystoiminnan kannalta. On epäselvää, miksi harmaan talouden torjuntaa koskevaa sääntelyä ollaan ulottamassa yleishyödylliseen yhdistystoimintaan, joka ei ole luonteeltaan taloudellista. Yleishyödylliset yhdistykset eivät saa tuottaa voittoa tai muuta välitöntä taloudellista etua siihen osallisille, […]

Uutinen

15.6.2022 08:30

SOSTEn hallitus: Kustannustason nousu uhkaa järjestöjen apua ja tukea – toiminta-avustuksiin tarvitaan indeksikorotus

Avustusjärjestelmä Yleinen kustannustason nousu uhkaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaa. Järjestöjen kustannuksista 4/5 muodostuu työsuhteissa olevien ihmisten palkoista. Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat jo tehostamassa esimerkiksi kiinteistöjen käyttöä ja hallintoa, mutta näistä syntyvät säästöt eivät riitä. Työehtosopimusten perusteella nousevien palkkojen ja esimerkiksi palveluiden ja matkakulujen kallistuessa ensi vuodelle suunniteltu valtionavustusten taso ei riitä nykyisen laajuiseen järjestötoimintaan. Järjestöjen tarjoaman […]