Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen ja rahoituksen pirstaleisuuden purkaminen, jolla turvattaisiin sote-palvelujen kustannustehokas ja yhdenvertainen järjestäminen koko maassa.
Nyt kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirrosta hyvinvointialueille on päätetty, vuorossa ovat päätökset soten monikanavarahoituksen purkamisesta yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvausten, vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen ja kuntoutuspsykoterapian sekä lääke- ja matkakorvausten osalta.
Monikanavarahoituksen purkamisen vaihtoehtoja pohtineiden virkamiesryhmien työ oli lausuntokierroksella kesän aikana, jolloin myös SOSTE ja monet sen jäsenjärjestöt lausuivat hahmotelluista vaihtoehdoista.
SOSTE kannattaa laaja-alaisesti monikanavarahoituksen purkamista, jotta hyvinvointialueilla on mahdollisuus järjestää toimintansa tehokkaalla tavalla. SOSTE muistuttaa, että järjestämis- ja rahoitusvastuun siirto ei saa heikentää kansalaisten oikeuksia. Vaativa lääkinnällinen kuntoutus subjektiivisena oikeutena sekä kuntoutuspäätöksiä koskeva muutoksenhaku on säilytettävä. SOSTE korostaa myös muun sosiaali- ja terveydenhuollon jälkikäteisten oikeussuojakeinojen vahvistamista.
Nyt monikanavarahoituksen purkaminen siirtyy parlamentaariseen valmisteluun. Tällä viikolla nimitetty parlamentaarinen työryhmä valmistelee esityksen monikanavarahoituksen purkamisesta virkamiestyön ja lausuntokierroksen pohjalta. Työryhmän aikataulu on hyvin tiukka ja esityksen tulisi valmistua marraskuun puoliväliin mennessä. SOSTE seuraa työryhmän työtä sekä tuo järjestöjen näkökulmaa monikanavarahoituksen purun jatkotyöhön.
Materiaalia
- Virkamiestyöryhmän aineisto
- SOSTEn lausunto (pdf)
- Lausuntopalvelussa annetut lausunnot
- Tiedote parlamentaarisen ryhmän asettamisesta
Lisätietoja antaa SOSTEn erityisasiantuntijat Aleksi Kalenius ja Päivi Opari.
Muut teeman artikkelit
YK:n erityisraportoija vaatii hallituksia vähentämään etuuksien alikäyttöä
Hyvinvointi ja terveys YK:n äärimmäisen köyhyyden ja ihmisoikeuksin erityisraportoija Olivier De Schutter julkaisi 24.6.2022 raporttinsa sosiaaliturvaetuuksien alikäytöstä. Hän esitteli raportin tuloksia 27.6. YK:n ihmisoikeuskomitean istunnossa. Lue lisää: United Nations Human Rights: Millions failing to access social protection entitlements: UN expert Raportti perustuu asiantuntijoiden, valtion virastojen ja kansalaisyhteiskunnan edustajien vastauksiin kyselyyn. Vastauksia saatiin 36 maasta. Suomi on yksi kyselyyn […]
SOSTE vie sote-järjestöjen näkemyksiä biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoa valmistelevaan työryhmään
Hyvinvointi ja terveys SOSTE on mukana sosiaali- ja terveysministeriön uudessa työryhmässä, joka valmistelee biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa apteekeissa. Työryhmän tehtävänä on selvittää, millä edellytyksillä biologisten lääkkeiden vaihtoa niitä vastaaviin mutta edullisempiin valmisteisiin apteekeissa voidaan toteuttaa. Työryhmän tavoitteena on myös jakaa tietoa aihetta koskien ja selvittää, miten päästään sekä lääkkeen käyttäjän että yhteiskunnan kannalta turvalliseen ja kustannustehokkaaseen tapaan toteuttaa biologisten […]
Selkeää ja monikielistä opastusta lääkkeiden turvalliseen käyttöön ja hankintaan
Sosiaali- ja terveyspalvelut Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon -oppaaseen on koottu keskeiset ohjeet lääkkeiden turvalliseen käyttöön. Oppaasta on laadittu tiivistelmät usealla eri kielellä. Ne ovat saatavilla sekä sähköisinä että painokelpoisina tiedostoina Fimean verkkosivuilta. Lue lisää: Kansalaisen lääketieto: Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon Opas on suunnattu Suomessa asuville lääkkeiden käyttäjille ja sisältää tietoa lääkkeiden turvallisesta käytöstä, lääkekorvauksista ja apteekissa asioinnista sekä lääkkeiden hankinnasta. […]