Hoitotakuu nopeuttaa lääkärille pääsyä – sen sijaan kuntoutuksen tarpeessa olevien tilannetta hoitotakuu ei juuri kohenna


Etusivu / Uutiset / Hoitotakuu nopeuttaa lääkärille pääsyä – sen sijaan kuntoutuksen tarpeessa olevien tilannetta hoitotakuu ei juuri kohenna

Jatkossa lääkärin vastaanotolle pääsee kiireettömissäkin tapauksissa viikossa. Näin esitetään lausuntokierroksella olevassa hallituksen esityksessä perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamisesta. Tiukennus on huomattava parannus julkisia terveyspalveluja käyttävien tilanteeseen. Aiemmin hoitoon pääsyä on voinut joutua odottamaan jopa kolme kuukautta, ja pidempäänkin.

Lue lisää: Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamisesta

Perusterveydenhuollon hoitojonot ovat useissa kunnissa olleet häpeällisen pitkät. Yksityiset palvelut ovat luoneet varakkaammalle väestölle ohituskaistan, kun taas osa ihmisistä on joutunut odottamaan tarvitsemaansa hoitoa kohtuuttoman pitkään. Suomea on pidetty hoitoon pääsyn osalta jopa Euroopan epätasa-arvoisimpana maana. Koronan myötä hoitojonot ovat monin paikoin ryöpsähtäneet entisestään.

Perusterveydenhuollon lääkäripalvelut keskeisimpiä sote-palveluita

Terveyskeskusten lääkärikäynnit nousivat järjestöjen edustamien ihmisryhmien kannalta keskeisimmäksi sote-palveluksi tuoreessa SOSTEn jäsenjärjestöilleen tekemässä palvelukyselyssä. Kyselyyn vastaajat pitivät pitkiä jonotusaikoja nykyisen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän keskeisimpinä ongelmina osaamisen ja resurssien puutteiden ohella.

Lue lisää: Järjestöt: Sote-palveluiden ongelmia pitäisi ratkoa lisäämällä yhteistyötä, resursseja ja hyödyntämällä järjestöjä – SOSTE

Kuntoutukseen pääsyä parannettava kuntoutustakuulla

Seitsemän vuorokauden hoitotakuun ulkopuolelle on rajattu kaikki hoitosuunnitelman mukaiset käynnit. Hoitotakuu parantaa siis vain rajallisesti pitkäaikaissairaiden tilannetta. Hoitotakuu ei myöskään juurikaan kohenna kuntoutusta tarvitsevan tilannetta. SOSTE suosittaakin liittämään hoitotakuuseen erillisen kuntoutusta koskevan takuun, joka nopeuttaisi kuntoutukseen pääsyä.  

Mielenterveyteen liittyvä oireilu on lisääntynyt ja olisi tärkeää parantaa ihmisten pääsyä psykoterapian ja psykososiaalisten hoitomenetelmien piiriin. Terapiatakuuta koskevan kansalaisaloitteen mukaisesti tällaiseen hoitoon tulisi päästä kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Sekin olisi huomattava parannus nykyiseen tilanteeseen.

Lisätietoja antavat SOSTEn erityisasiantuntijat Päivi Opari ja Kaarina Tamminiemi.

Lue SOSTEn lausunto hoitotakuusta kokonaisuudessaan (pdf).