Järjestöjen tilanteesta hyvinvointialueilla kertovat tiedot päivittyivät – sote-uudistus etenee, mutta loppuvuodelle riittää tekemistä

Pinkillä teksti missä hyvinvointialueilla mennään ja kolme kuvaa, joissa strategiapalikoita, puheenjohtajan nuija ja puisia rattaita. Niiden alla teksti Järjestöjen sote-muutostuki.

Etusivu / Uutiset / Järjestöjen tilanteesta hyvinvointialueilla kertovat tiedot päivittyivät – sote-uudistus etenee, mutta loppuvuodelle riittää tekemistä

Valmistelutyö pian toimintansa aloittavilla hyvinvointialueilla etenee rivakasti. Hyvinvointialuestrategiat ja palvelustrategiat ovat syksyn mittaan edenneet useilla alueilla. Sen sijaan hyvinvointialueiden hallintosääntöjä on syksyn kuluessa toistaiseksi päivitetty varsin vähän, selviää Järjestöjen sote-muutostuen kokoamista tilannekuvatiedoista.

Järjestöavustusten periaatteet on hyväksytty Pohjois-Pohjanmaan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla. Jälkijoukoissa avustusten äärelle ehtinyt Pohjanmaa on syksyllä saanut avustamisen mallihahmotelmia tarkasteltavaksi hallintoelimiin.

Lue lisää Innokylästä: Järjestöt hyvinvointialueilla 9/2022: Tilannekuva avustuksista, hyvinvointialuestrategioista ja järjestöille tärkeistä hallintorakenteista (pdf)

SOSTEn ja alueellisten verkostojärjestökumppaneiden muodostama Järjestöjen sote-muutostuki on seurannut hyvinvointialueiden valmistelua järjestönäkökulmasta aluehallitusten, aluevaltuustojen ja muiden alueiden hallintoelinten pöytäkirjojen sekä hallintosäännön kautta. Täydentävää tietoa diasarjaan on koottu hyvinvointialueiden valmistelijoiden diaesityksistä ja Järjestöjen sote-muutostuen järjestöasiantuntijoilta. Seurannassa ovat olleet avustukset, järjestöille tärkeät rakenteet ja hyvinvointialueiden strategiat.

Diasarja sisältää myös koonnin järjestöjen avustusmallien valmistelun tilanteesta hyvinvointialueilla.

Järjestöille tärkeiden asioiden valmistelu on vielä kesken monilla hyvinvointialueilla

Järjestöjen sote-muutostuen tutkija Janne Haikari ennakoi, että loppuvuonna hyvinvointialueiden valmistelijoiden aikataulut kiristyvät. Vastuu sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuodenvaihteessa, mikä pakottaa priorisoimaan alueiden valmistelua välttämättömimpiin asioihin. Järjestönäkökulmasta asetelma voi herättää huolta.

”Edelleen löytyy hyvinvointialueita, joilla järjestöille tärkeät asiat ovat kesken. Hallintosäännössä toimielinten tehtävät ovat tarkentamatta ja strategiatyö on kesken. Avustusten hakemisen ajankohta on monilla alueilla vielä tarkemmin määrittelemättä”, Janne Haikari kertoo.

Järjestöjä koskevat tiedot muuttuvat hyvinvointialueiden valmistelun edetessä

Järjestöjen sote-muutostuen kokoamaan ja päivitettävään diasarjaan on koottu järjestöjä koskevia tietoja kultakin Suomen 21 hyvinvointialueelta ja Helsingistä. Lokakuussa julkaistun päivitetyn diasarjan tiedot koskevat tilannetta hyvinvointialueilla pääosin syyskuussa 2022. Edellinen versio diasarjasta kuvasi tilannetta kesäkuussa 2022.

Lue lisää: Missä vaiheessa järjestöjen avustusmallit ovat eri puolilla Suomea? – uusi diasarja tarjoaa järjestöille tärkeää ajankohtaistietoa hyvinvointialueilta

Tiedot muuttuvat edelleen hyvinvointialueiden valmistelun edetessä.

Lisätietoja antaa