Skip to content

Hyvinvointialueilla aletaan nyt tehdä ratkaisuja siitä, miltä sote-Suomi näyttää tulevaisuudessa

10.8.2021 10.30

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Hyvinvoivat ihmisetJärjestöjen sote-muutostukiSosiaali- ja terveyspalvelutSote-järjestötSote-uudistus
johtaja, varapääsihteeri

Sote-uudistus on edennyt toimeenpanovaiheeseen. Samaan aikaan on kuitenkin kiinnostavaa pohtia jo sitä, miltä näyttää sote-Suomessa viiden vuoden kuluttua vuonna 2026.

Silloin ensimmäisten hyvinvointialueiden aluevaltuustojen pioneerivaalikausi on takana ja päättynyt edellisen vuoden keväällä 2025. Toisissa aluevaaleissa valitut aluevaltuustot istuisivat ensimmäisen täyden nelivuotiskauden ja vaalikausi on nyt yhtäläinen kunnissa ja hyvinvointialueilla. Vastuu sote- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä olisi ollut hyvinvointialueiden vastuulla jo 3,5 vuotta.

Erilaiset toimintatavat törmäävät, kun hyvinvointialueita rakennetaan

Keväällä 2027 olisivat edessä toiset eduskuntavaalit tilanteessa, jossa sotella ja pelastustoimella olisi oma väliportaan hallintonsa. Vaalikeskusteluissa valmistaudutaan taas arvioimaan sotea ja sen toimeenpanon tuloksia ja kustannusvaikutuksia. Etukäteen emme tiedä, kuinka paljon vuoden 2023 eduskuntavaalien tuottama hallitusohjelma on muuttanut sote-Suomen suuntaa. Onko meillä maakunnat tai olemmeko matkalla niihin? Miten soten monikanavarahoituksen purku eteni? Entä miten kävi maakuntaveron?

Ennen vuotta 2023 sote-palveluista vastanneet kunnat todettiin tehtävään pääosin liian heiveröisiksi, mutta onko valittu hyvinvointialuejako tunnustettu tarkoituksenmukaisimmaksi vaihtoehdoksi? Onko palvelujärjestelmä optimaalisesti viritetty vastaamaan ihmisten tarpeisiin? Ovatko perustason palvelut kunniassaan? Onko hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen eteen tehty riittävästi? Onko julkisen, yksityisen ja järjestöjen kunkin lisäarvo valjastettu parhaalla tavalla hyötykäyttöön?

Entä millainen identiteetti on hyvinvointialueella? Ollakseen erillinen, erottuva kokonaisuutensa hyvinvointialueella on oltava identiteetti. Sen pohjana on alueen ihmisten välinen vuorovaikutus, joka muokkaa hyvinvointialueen ominaisuudet. Hyvinvointialueiden synnyttämisessä on törmäytetty erilaisia organisaatiokulttuureja, jotka koostuvat muun muassa erilaisista arvoista ja toimintatavoista. Tämä on mielestäni sote-uudistuksen eniten aliarvioitu ulottuvuus.

Sote-uudistuksen toteutuksessa riittää valinnan paikkoja

”Vanha valta kertyy harvoille, ja saavutettua asemaa vartioidaan mustasukkaisesti. Uusi valta taas virtaa kuin joki – se on avointa, osallistavaa ja perustuu yhteistyöhön”, totesi Anu-Elina Lehti HS Visiossa (3.3.2021). Hyvinvointialueiden identiteetit muokkautuvat sitä joustavammiksi ja reagointikykyisemmiksi, mitä enemmän yhteistyötä ja uutta valtaa niiden rakentamisessa on alkuvuosina käytetty.

Kun katsotaan ajassa eteenpäin, sote-uudistuksen toteutuksessa riittää valinnan paikkoja, joiden kautta sote-Suomi lopulta muotoutuu. Sitä, miltä sote-Suomi näyttää viiden vuoden kuluttua, aletaan rakentaa nyt uudistuksen toimeenpanon käynnistyessä toden teolla. Monilla hyvinvointialueiden toimijoilla järjestöt mukaan lukien on halua olla mukana uudistamassa palveluita. Tämä into on syytä käyttää alueilla hyödyksi ottamalla kaikki halukkaat toimijat mahdollisimman hyvin mukaan uudistuksen toteutukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

14.9.2022 08:15

Kohti ketterämpää ihmisten auttamista

Avustusjärjestelmä Iltalehden pääkirjoituksessa 6.9.2022 pureuduttiin yhteiskunnallisesti erittäin tärkeään aiheeseen: Miten yhteisiä rahoja käytetään ja miten niiden käyttöä valvotaan. Toimittaja Kreeta Karvala nosti esiin Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n tuoreen raportin rahapelitoiminnan tuotoista myönnettyjen avustusten hallinnoinnista ja käytöstä kolmen ministeriön hallinnonalalla. Kirjoituksessa kritisoitiin erityisesti järjestökentän hankehumppaa. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestö SOSTE on jo useiden vuosien ajan kiinnittänyt huomiota samaan […]

Blogi
erityisasiantuntija

12.9.2022 11:05

Ilmastopolitiikka energiasodan keskellä

Hyvinvointi ja terveys Syksyn budjettiriihen tiedotustilaisuudessa esiteltiin kriisiajan budjetti – jälleen kerran. Venäjän hyökkäyssota on heijastunut voimakkaasti Suomen ja EU:n talouskehitykseen, erityisesti energiatuotantoon. Seurauksena on ollut energiamarkkinoiden kriisi, jossa osa kansalaisista joutuu pohtimaan, miten selvitä talven yli, kun energian saatavuus on tiukoilla ja hinta huitelee ennätyslukemissa. Energiakriisin taustalla riippuvuus venäläisestä energiasta Energiapolitiikassa on tehty Euroopassa suuria virheitä, mikä […]

Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

6.9.2022 09:05

Hiekka tämän eduskunnan tiimalasissa käy vähiin – Mitä vielä pitäisi tehdä?

Hyvinvointi ja terveys Tämän eduskunnan viimeinen istuntokausi starttaa nyt. Vaalit häämöttävät jo seitsemän kuukauden kuluttua. Syksyä kirjaimellisesti sähköistää energian hinnan nousu ja elinkustannusten karkaaminen käsistä. Hallitus listasi budjettiriihessään useita erilaisia tapoja kompensoida kansalaisille hintojen nousua. Keinoja kiiteltiin laajasti, mutta toisaalta esimerkiksi oppositiopuolueet kritisoivat hallitusta miljardiluokan lisävelan otosta. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja arvioidakseen, että syksyn keskustelut Arkadianmäellä liittyvät […]