Skip to content

Hyvinvointitalouden aika on nyt!

12.9.2019 9.00

Hyvinvointitalous
Kohti hyvinvointitalouttaEUKansainvälinen toimintaKansalaisyhteiskuntaHyvinvointitalous

Suomessa, Euroopassa ja maailmalla puhutaan nyt hyvinvointitaloudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvoinnin roolia talous- ja yhteiskuntapolitiikassa sekä kestävän taloudellisen kehityksen tekijänä on alettu jäsentää uudella tapaa. Jos aikaisemmin talouskasvu nähtiin välttämättömänä ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja varmistamiseksi, nykyisin ihmisten hyvinvointi nähdään sekä kestävän talouskasvun keskeisenä tekijänä että yhä useammin talouskasvusta varsinaisesti riippumattomana yhteiskunnallisena päämääränä.

Kiinnostusta monella taholla

SOSTE on pitänyt hyvinvointitaloutta ja siihen liittyviä teemoja esillä usean vuoden ajan. Vuonna 2014 julkaistusta Hyvinvointitalous-kirjasta (pdf) lähtien SOSTE on puhunut:

  • hyvinvoinnin yhteiskunnallisesta merkityksestä
  • hyvinvointi-investointien tärkeydestä sekä
  • sosiaali- ja terveysjärjestöjen työn roolista hyvinvointitalouden rakentumisessa.

On hienoa nähdä, että nyt hyvinvointitalous herättää monella taholla kiinnostusta – sekä SOSTEn työstä johtuen että siitä riippumatta. Esimerkiksi vuoden 2018 alussa perustettu kansainvälinen Wellbeing Economy Alliance -verkosto on koonnut yhteen jo satoja hyvinvointitalouden edistämiseen sitoutuneita toimijoita.

Keskustelu hyvinvointitaloudesta ei ole jäänyt ainoastaan kansalaisyhteiskunnan tasolle, vaan myös viralliset tahot, kuten kansainväliset yhteistyöjärjestöt OECD, IMF, Maailman Pankki ja YK ovat nostaneet enenevissä määrin hyvinvointiteemoja agendalleen. Näissä organisaatioissa on alettu pohtia entistä vakavammin kysymyksiä, jotka liittyvät eriarvoisuuteen, ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen, talouskasvun ongelmiin sekä hyvinvoinnin mittaamiseen.

Hallituksetkin vievät viestiä eteenpäin

Myös Suomi on ottanut viime aikoina roolia hyvinvointitalouden edistämisessä. Elokuussa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen antoi Brysselissä Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvän haastattelun, jossa hän peräänkuulutti talous- ja yhteiskuntapolitiikan paradigman muutosta – nimenomaan hyvinvointilähtöisyyden suuntaan. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on alkanut käydä rohkeasti keskustelua Euroopan tulevaisuudesta hyvinvointitalouden käsitteillä.

Maailmalla hyvinvointitalouden viestiä ovat vieneet eteenpäin myös esimerkiksi Uuden-Seelannin, Islannin ja Skotlannin hallitukset.

Hyvinvointitalouden viikot

Ensi viikolla Helsingissä järjestetään STM:n aloitteesta korkean tason hyvinvointitalouskonferenssi. Konferenssiin osallistuu niin tiedeyhteisön toimijoita, virkamiehiä kuin eurooppalaisten hallitusten edustajia. Ohjelmassa on keskustelua muun muassa hyvinvoinnin ja talouspolitiikan suhteesta, eriarvoisuuden vähentämisen keinoista sekä hyvinvointi-investoinneista. Konferenssissa etsitään polkuja kohti kestävää ja kaikki ihmiset mukaan ottavaa talousmallia.

Samaan aikaan Helsingissä ovat koolla myös eurooppalaiset kansalaisjärjestöt pohtimassa askelmerkkejä kohti vahvempaa hyvinvointitaloutta. Jo tulevana viikonloppuna Euroopan köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN pitää kokoustaan Kalliossa. Maanantaina 16.9. kirjasto Oodissa (9:00-12:30) järjestettävässä kaikille avoimessa tilaisuudessa käsitellään kattavasti keinoja köyhyyden vähentämiseksi Euroopassa. Maanantaista keskiviikkoon Helsinkiin kokoontuu Euroopan sosiaalialan järjestöjen yhteistyöjärjestö Social Platform. Folkhälsanilla järjestettävässä päätapahtumassa mietitään sosiaalisen Euroopan tulevaisuutta sekä sitä, miten rakennetaan talous, joka nostaa ensisijaiseksi päämääräkseen ihmisten hyvinvoinnin.

SOSTE tuo oman panoksensa hyvinvointitalouskeskusteluun lokakuun alkupuolella SOSTEtalk!-tapahtumassa, joka järjestetään tänä vuonna Tampereella. Tapahtuman otsikkona on ”Hyvinvointitalouden aika”. Kun katsoo ympärilleen ja tarkastelee yhteiskunnallista keskustelua meillä ja muualla, ei voi päätyä muuhun johtopäätökseen kuin siihen, että tuo aika on todellakin käsillä nyt!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kohti hyvinvointitaloutta -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

17.11.2021 12:17

Hyvinvointitalousajattelu ja tasa-arvotyö kulkevat käsi kädessä

Hyvinvointitalous Hyvinvointitalousajattelulla ja tasa-arvon edistämisellä on paljon yhteisiä päämääriä, mutta miten ne voisivat tukea toisiaan? Mitä ovat ne konkreettiset keinot, millä molempia voidaan edistää? Näiden kysymysten ympärille Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (Tane), SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry sekä Demos Helsinki järjestivät webinaarin ja työpajan 18.10. Käsittelen blogikirjoituksessani tilaisuuden keskeistä antia. Katso tilaisuuden tallenne: Hyvinvointitalous ja tasa arvon […]

Blogi

21.12.2020 13:45

Suomi liittyi johtavien hyvinvointitalousmaiden joukkoon

Hyvinvointitalous Tällä viikolla saatiin SOSTEnkin näkökulmasta iloisia uutisia, kun sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti Suomen liittyneen kansainväliseen Wellbeing Economy Governments (WEGo) -verkostoon. Suomi on tästä eteenpäin yhä vahvemmin mukana pohtimassa Uuden-Seelannin, Skotlannin, Islannin ja Walesin kanssa sitä, miten yhteiskunnista voidaan rakentaa kaikkien ihmisten hyvinvoinnin edellytykset turvaavia, huolimatta aikamme suurista haasteista. Kansalaisyhteiskunta herättelijänä Uutinen on iloinen ennen kaikkea […]

Blogi
erityisasiantuntija

18.9.2020 16:52

SOSTEpodcast: Budjettiriihen merkittävimmät päätökset

Kansalaisyhteiskunta Velkaantuuko Suomi liikaa? Ovatko työllisyystoimet riittäviä? Miltä näyttää järjestörahoituksen tulevaisuus? SOSTE podcastissa keskustelussa hallituksen budjettiriihen merkittävimmät päätökset. Kirsi Marttisen johdolla keskustelemassa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas sekä erityisasiantuntija Aleksi Kalenius. Kuuntele podcast alta. Podcastin tekstivastine löytyy vastaavasti podcast-upotuksen alta. Tutustu myös muihin SOSTEn podcasteihin. Podcastin tekstivastine #SOSTEpodcast Kirsi Marttinen: SOSTE podcast keskustelee ajankohtaisista asioista ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta. […]