Skip to content

Hyvinvointitalouden aika on nyt!

12.9.2019 9.00

Hyvinvointitalous
Kohti hyvinvointitalouttaEUKansainvälinen toimintaKansalaisyhteiskuntaHyvinvointitalous

Suomessa, Euroopassa ja maailmalla puhutaan nyt hyvinvointitaloudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvoinnin roolia talous- ja yhteiskuntapolitiikassa sekä kestävän taloudellisen kehityksen tekijänä on alettu jäsentää uudella tapaa. Jos aikaisemmin talouskasvu nähtiin välttämättömänä ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja varmistamiseksi, nykyisin ihmisten hyvinvointi nähdään sekä kestävän talouskasvun keskeisenä tekijänä että yhä useammin talouskasvusta varsinaisesti riippumattomana yhteiskunnallisena päämääränä.

Kiinnostusta monella taholla

SOSTE on pitänyt hyvinvointitaloutta ja siihen liittyviä teemoja esillä usean vuoden ajan. Vuonna 2014 julkaistusta Hyvinvointitalous-kirjasta (pdf) lähtien SOSTE on puhunut:

  • hyvinvoinnin yhteiskunnallisesta merkityksestä
  • hyvinvointi-investointien tärkeydestä sekä
  • sosiaali- ja terveysjärjestöjen työn roolista hyvinvointitalouden rakentumisessa.

On hienoa nähdä, että nyt hyvinvointitalous herättää monella taholla kiinnostusta – sekä SOSTEn työstä johtuen että siitä riippumatta. Esimerkiksi vuoden 2018 alussa perustettu kansainvälinen Wellbeing Economy Alliance -verkosto on koonnut yhteen jo satoja hyvinvointitalouden edistämiseen sitoutuneita toimijoita.

Keskustelu hyvinvointitaloudesta ei ole jäänyt ainoastaan kansalaisyhteiskunnan tasolle, vaan myös viralliset tahot, kuten kansainväliset yhteistyöjärjestöt OECD, IMF, Maailman Pankki ja YK ovat nostaneet enenevissä määrin hyvinvointiteemoja agendalleen. Näissä organisaatioissa on alettu pohtia entistä vakavammin kysymyksiä, jotka liittyvät eriarvoisuuteen, ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen, talouskasvun ongelmiin sekä hyvinvoinnin mittaamiseen.

Hallituksetkin vievät viestiä eteenpäin

Myös Suomi on ottanut viime aikoina roolia hyvinvointitalouden edistämisessä. Elokuussa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen antoi Brysselissä Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvän haastattelun, jossa hän peräänkuulutti talous- ja yhteiskuntapolitiikan paradigman muutosta – nimenomaan hyvinvointilähtöisyyden suuntaan. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on alkanut käydä rohkeasti keskustelua Euroopan tulevaisuudesta hyvinvointitalouden käsitteillä.

Maailmalla hyvinvointitalouden viestiä ovat vieneet eteenpäin myös esimerkiksi Uuden-Seelannin, Islannin ja Skotlannin hallitukset.

Hyvinvointitalouden viikot

Ensi viikolla Helsingissä järjestetään STM:n aloitteesta korkean tason hyvinvointitalouskonferenssi. Konferenssiin osallistuu niin tiedeyhteisön toimijoita, virkamiehiä kuin eurooppalaisten hallitusten edustajia. Ohjelmassa on keskustelua muun muassa hyvinvoinnin ja talouspolitiikan suhteesta, eriarvoisuuden vähentämisen keinoista sekä hyvinvointi-investoinneista. Konferenssissa etsitään polkuja kohti kestävää ja kaikki ihmiset mukaan ottavaa talousmallia.

Samaan aikaan Helsingissä ovat koolla myös eurooppalaiset kansalaisjärjestöt pohtimassa askelmerkkejä kohti vahvempaa hyvinvointitaloutta. Jo tulevana viikonloppuna Euroopan köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN pitää kokoustaan Kalliossa. Maanantaina 16.9. kirjasto Oodissa (9:00-12:30) järjestettävässä kaikille avoimessa tilaisuudessa käsitellään kattavasti keinoja köyhyyden vähentämiseksi Euroopassa. Maanantaista keskiviikkoon Helsinkiin kokoontuu Euroopan sosiaalialan järjestöjen yhteistyöjärjestö Social Platform. Folkhälsanilla järjestettävässä päätapahtumassa mietitään sosiaalisen Euroopan tulevaisuutta sekä sitä, miten rakennetaan talous, joka nostaa ensisijaiseksi päämääräkseen ihmisten hyvinvoinnin.

SOSTE tuo oman panoksensa hyvinvointitalouskeskusteluun lokakuun alkupuolella SOSTEtalk!-tapahtumassa, joka järjestetään tänä vuonna Tampereella. Tapahtuman otsikkona on ”Hyvinvointitalouden aika”. Kun katsoo ympärilleen ja tarkastelee yhteiskunnallista keskustelua meillä ja muualla, ei voi päätyä muuhun johtopäätökseen kuin siihen, että tuo aika on todellakin käsillä nyt!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kohti hyvinvointitaloutta -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
pääekonomisti

9.1.2020 14:00

Pääekonomistin vuosikatsaus – Suomen talous ja hyvinvointitalous uudelle vuosikymmenelle

Vuosi on vaihtunut ja on taas perinteisen SOSTEn pääekonomistin vuosikatsauksen aika. Tällä kertaa uusi vuosi toi mukanaan myös uuden vuosikymmenen, joten tässä katsauksessa perspektiivi saattaa paikoitellen yltää yhtä vuotta pidemmälle. Keskiössä katsauksessa ovat kuitenkin vanhaan malliin Suomen talouden lähitulevaisuuden näkymät sekä hyvinvointitalouden lyhyen aikavälin suuntaviivat. Vuodet eivät ole veljiä keskenään ja toissa vuoden ”nappiin menneen” […]

Blogi
pääekonomisti

24.10.2019 09:15

Hyvinvointitaloudesta Euroopan tulevaisuuden tie

Hyvinvointitalouden tie on lähes yhtä pitkä kuin SOSTEn eli lähes kahdeksan vuotta. Hyvinvointitalous esiteltiin ensimmäisen kerran terminä SOSTEn alkumetreillä vuonna 2012. Hyvinvointitalous on siis alun perin järjestölähtöinen termi. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt näkevät hyvinvointitalouden yhteiskunnan perustana, jossa toimitaan kaikkien hyvinvoinnin varmistamiseksi. Keskustelu alkoi kirjan julkaisun myötä Varsinainen keskustelu hyvinvointitalouden käsitteestä alkoi Hyvinvointitalous-kirjan (pdf) julkaisemisen myötä […]

Blogi

19.9.2019 10:00

Paloturvallisuuden varmistaminen on tärkeä hyvinvointi-investointi

Samalla kun laitospaikkojen määrää vähennetään, lisätään ikäihmisten kotona asumista. Kotona asuvien, toimintakyvyltään rajoittuneiden määrä tulee kasvamaan. Ikäihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta tämä on suuri kysymys. Yksi keskeinen hyvinvoinnin tekijä on psyykkinen turvallisuuden tunne. Siihen vaikuttavat positiivisesti sellaiset olosuhteet, joissa onnettomuuksien todennäköisyys on vähäinen ja pelastautumisen mahdollisuudet ovat hyvät. Ikääntyminen on haaste paloturvallisuudelle Helmikuussa 2019 Meltolassa kuoli tulipalossa […]