Skip to content

Kansanterveys kiittää hallitusohjelmaa

14.6.2019 12.30

Kansanterveys
Hyvinvointi ja terveysHallitusohjelma ja budjettiHyvinvointi ja terveysKansanterveys

Kesäkuun alussa toimikautensa aloittaneen hallituksen ohjelma sisältää ilahduttavan monia kansanterveyttä tukevia kirjauksia.

Niitä ovat esimerkiksi lupaus lisätä matalan kynnyksen elintapaohjausta ja ennaltaehkäiseviä toimia sekä vähentää antibioottien liikakäyttöä. Todellisina hyvinvointi-investointeina voidaan nähdä niin ikään hallitusohjelmaan asetetut tavoitteet rokotus- ja seulontaohjelmien laajentamisesta.

Edellä mainitut toimenpiteet ovat myös kustannusvaikuttavia, koska ne tuottavat terveyshyötyjä ja säästävät terveydenhuollon kustannuksia.

Väestön terveyttä edistetään verotuksella

Tulevalla hallituskaudella Suomen verojärjestelmää kehitetään terveyttä edistävään suuntaan.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä alkoholin käyttöä ehkäistään ja vähennetään jatkamalla niiden veronkorotuksia. Terveyshyötyjen ohella veronkorotusten voidaan ennakoida tuottavan myös mittavia säästöjä, sillä päihteiden käytön vähetessä pienentyvät myös niiden yhteiskunnalle aiheuttamat monet kustannukset. Koska päihteiden käyttö on Suomessa yksi merkittävimmistä väestöryhmien välisten terveyserojen aiheuttajista, ovat veronkorotukset omiaan tasoittamaan myös terveyseroja.

Hallitusohjelman valmistelussa on kuultu sote-järjestöjä tarkalla korvalla. Tästä hyvänä esimerkkinä on lupaus siitä, että hallitus selvittää kansanterveyttä edistävän veron käyttöönottoa. Koska epäterveellinen ja ravitsemuslaadultaan heikko ruokavalio on tärkeimpiä tautitaakkaamme lisääviä tekijöitä, oli tämän kirjauksen saaminen mukana monien sote-järjestöjen hallitusohjelmatavoitteissa.

Verotuksella kannustetaan kuluttajia valitsemaan terveellisempiä tuotteita ja ohjataan ruuan tuottajia tekemään tuotteistaan terveellisempiä. Siksi hallitusohjelmassa mainitun sokerin ohella tämän veron tulisi kohdistua myös ruokatuotteisiin lisättyyn suolaan ja tyydyttyneisiin rasvoihin.

On hienoa, että hallituksen suunnitelmissa on tulevalla hallituskaudella korottaa myös virvoitusjuomaveroa. Virvoitusjuomien vaikutuksia terveyteen on tutkittu laajasti, ja niiden tiedetään vaurioittavan esimerkiksi hammaskiillettä sekä lisäävän erityisesti lapsilla ja nuorilla ylipainoa ja sen liitännäisongelmia.

Päästäänkö puitteita pidemmälle?

Hallitusohjelma luo hyvät puitteet tulevien vuosien kansanterveystyölle. Toimeen on tartuttava kuitenkin heti, jos tämän hallituskauden aikana halutaan päästä myös puitteita pidemmälle. Tässä työssä kannattaa nojautua suomalaisten sote-järjestöjen vankkaan kansanterveysosaamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

1.7.2020 09:00

Miksi koronaepidemia parantaisi hyvinvointia?

Kun aloimme maaliskuussa 2020 suunnittelemaan uutta Sosiaalibarometriä, odotimme synkkiä tuloksia. Koronapandemia on pelottava maailmanlaajuinen katastrofi, jonka voi odottaa horjuttavan perusteellisesti turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia.    Kukaan ei voinut välttyä koronan vaikutuksilta siihen, miten liikuimme ja keitä tapasimme, miten teimme töitä ja miten vietimme vapaa-aikaa. Monien tulevaisuuden suunnitelmat romuttuivat. Lyhyessä ajassa sadattuhannet menettivät työpaikkansa tai lomautettiin. Aikaisemmat kevään 2020 kyselytutkimukset antoivat odottaa monenlaisten huolien kasvavan.  […]

Blogi

29.6.2020 10:00

Sosiaalibarometri 2020: Mielenterveyskuntoutujien hoitoon pääsyä on nopeutettava

Naapurin verhot ovat olleet suljettuina jo useamman päivän. Tiedät, että asunnossa asuva henkilö on aiemmin kärsinyt mielenterveyden ongelmista. Päätät tarkistaa, onko kaikki kunnossa. Soitat ovikelloa, kukaan ei avaa. Katsot postiluukusta sisään, näet vain ison kasan mainoslehtisiä. Huutelet asukkaan nimeä. Hiljaisuus. Mitä teet? Ensin selaat nettiä. ”Kriisi”, ”mielenterveys”, ”minne yhteyttä”. Ei yhtään järkevää yhteydenottokanavaa. Kunnan sivuilta […]

Blogi

5.6.2020 10:15

A-kiltojen ovet avautuivat koronakevään jälkeen − vertaistuki kasvokkain tärkeää

A-killat, päihdetoipujayhdistykset, ovat jälleen availleet oviaan kokoontumisille kesäkuun alusta. Päihdetoipumisessa vertaistuki on keskeistä, ja se keskeytyi monilta osin keväällä koronaepidemian takia. Yksin on vaikea toipua. ”Ihmiset jäivät oman onnensa nojaan, kun kaikki paikat menivät kiinni”, toiminnasta vastaava Jaana Soppela Koillis-Lapin A-killasta kertoo. ”Kevät on ollut raskasta aikaa monelle. Kyllä kohtaamiset ovat äärimmäisen tärkeitä, ja toiminnallisuus.” […]