Skip to content

Lähtöruudun kuopiminen sotessa turhauttaa 

13.2.2019 12.22

Sote-uudistus
Hyvinvoivat ihmisetSosiaali- ja terveyspalvelutSote-uudistus
johtaja, varapääsihteeri

Sote-ratkaisun lykkääntymistä tuskin kiittäisivät asiakkaat sen enempää kuin uudistuksen toimeenpanijatkaan. Olkoonkin, että ilkikurinen kansalaismieli tuppaa joskus ilakoimaan, jos herrojen haaveet lyttääntyvät. 

Resurssit eivät lykkäämisestä ainakaan lisäänny. Pikemminkin päinvastoin. Erityisen totta tämä on sote-järjestöjen näkökulmasta. Järjestöillä on halua ja kyvykkyyttä yhteistyöhön alueellisten sote-ekosysteemien rakentamisessa. Ja toisaalta rehellisyyden nimissä on sanottava, että valmiita ratkaisuja ei järjestöilläkään ole tarjottavana. Silti viriämässä on ymmärrys, että yhteisestä oppimisestahan tässä on kyse. 

Se, mikä soten junnaamisessa hävitään, voi olla uudenlaisen resurssiviisauden verson tallautuminen. Erityisesti vanhustenhuollon ongelmat nostivat pintaan faktan, joka on nieltävä jokaisella taholla: rahan rinnalla on mietittävä palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja ennen kaikkea näihin liittyviä asiakkaiden kokemuksia. Juuri tässä sote-järjestöt jäsenineen voisivat antaa parhaan lisäarvon. Järjestöt voivat tuoda keskusteluun ja kehittämistyöhön asiakasnäkökulmaa; tuntoja palvelukokemuksista ja palvelujen asiakaskohtaisesta hyvinvointihyödystä. Tasapainottaa talous- ja  hyvinvointinäkökulmia.

Suurin haitta soten lykkääntymisestä olisi se, että epävarmuus jatkuu ja resursseja palaa epäolennaisuuksiin sekä turhaan ihmettelyyn. Liikkeellelähtökitkan voittaminen on välttämätöntä ja lähtöruutuun on turha urautua. 

Mutta taivas ei tipu niskaan vaikka sote ei tällä hallituskaudella valmistuisikaan – eikä se siitä myöskään aukene. Toiminnan uudistamisen tarve säilyy hallituskausista riippumatta. Tunnoista huolimatta uudistuksen toimeenpanoon eteen tehty työ ei ole turhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

15.5.2019 07:00

Nostetaan Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella esiin Suomen ominaispiirteitä ja osaamista

EU on tänä vuonna esillä tavallista enemmän muun muasssa europarlamenttivaalien takia, jotka järjestetään Suomessa 26.5. Vaalien jälkeen Euroopan unionin toimielimet vaihtuvat. Euroopan parlamentti järjestäytyy kesä-heinäkuussa, sen tavoitteista ja painopisteistä keskustellaan syksyn aikana, ja uusi komissio aloittaa työnsä marraskuussa. Oman lisänsä syksyyn tuo Suomen EU-puheenjohtajuuskausi, joka alkaa vajaan kahden kuukauden kuluttua. Suomessa järjestetään epävirallisia ministerikokouksia ja […]

Blogi

13.5.2019 08:30

Lastensuojelupalveluista vuoden taidokkain hankinta

Kuntaliiton julkisten hankintojen neuvontayksikkö palkitsi Oulun lastensuojelupalveluhankinnan vuoden 2018 taidokkaimpana hankintana. Hankinnassa hyödynnettiin ennakkoluulottomasti nykyisen hankintalain joustovaraa luomalla oma uusi hankintamenettely, dynaaminen toimittajarekisteri. Menettely mahdollistaa rekisterin vuosittaisen päivittämisen, palvelujen kehittämisen ja siirtymisen vaikuttavuusperusteiseen hinnoitteluun. Rekisteriin pääsevät kaikki vähimmäisvaatimukset täyttävät tarjoajat. Valinta rekisteriin kuuluvien toimittajien välillä tehdään aina lapsen edun perusteella. Taidokkaan hankinnan arviointikriteereissä painotettiin muun […]

Blogi
erityisasiantuntija

8.5.2019 09:00

Perinnöksi hyvinvointia

Seuraavan hallituksen on välttämätöntä ottaa hallitusohjelmassaan tärkeäksi prioriteetiksi lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistäminen. Muuta vaihtoehtoa ei ole, mikäli halutaan ehkäistä eriarvoisuutta, ylisukupolvista huono-osaisuutta sekä lapsiköyhyyttä. Tilanne nyt Lapsiköyhyys on Suomessa kasvussa. Vuonna 2017 köyhien lasten (0–17 v) osuus oli 13,9 % ja on ohittanut koko väestön köyhyysasteen. Köyhyydessä elää 150 000 lasta. Toimeentulovaikeuksien kanssa […]