Skip to content

Lähtöruudun kuopiminen sotessa turhauttaa 

13.2.2019 12.22

Sote-uudistus
Hyvinvoivat ihmisetSosiaali- ja terveyspalvelutSote-uudistus
johtaja, varapääsihteeri

Sote-ratkaisun lykkääntymistä tuskin kiittäisivät asiakkaat sen enempää kuin uudistuksen toimeenpanijatkaan. Olkoonkin, että ilkikurinen kansalaismieli tuppaa joskus ilakoimaan, jos herrojen haaveet lyttääntyvät. 

Resurssit eivät lykkäämisestä ainakaan lisäänny. Pikemminkin päinvastoin. Erityisen totta tämä on sote-järjestöjen näkökulmasta. Järjestöillä on halua ja kyvykkyyttä yhteistyöhön alueellisten sote-ekosysteemien rakentamisessa. Ja toisaalta rehellisyyden nimissä on sanottava, että valmiita ratkaisuja ei järjestöilläkään ole tarjottavana. Silti viriämässä on ymmärrys, että yhteisestä oppimisestahan tässä on kyse. 

Se, mikä soten junnaamisessa hävitään, voi olla uudenlaisen resurssiviisauden verson tallautuminen. Erityisesti vanhustenhuollon ongelmat nostivat pintaan faktan, joka on nieltävä jokaisella taholla: rahan rinnalla on mietittävä palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja ennen kaikkea näihin liittyviä asiakkaiden kokemuksia. Juuri tässä sote-järjestöt jäsenineen voisivat antaa parhaan lisäarvon. Järjestöt voivat tuoda keskusteluun ja kehittämistyöhön asiakasnäkökulmaa; tuntoja palvelukokemuksista ja palvelujen asiakaskohtaisesta hyvinvointihyödystä. Tasapainottaa talous- ja  hyvinvointinäkökulmia.

Suurin haitta soten lykkääntymisestä olisi se, että epävarmuus jatkuu ja resursseja palaa epäolennaisuuksiin sekä turhaan ihmettelyyn. Liikkeellelähtökitkan voittaminen on välttämätöntä ja lähtöruutuun on turha urautua. 

Mutta taivas ei tipu niskaan vaikka sote ei tällä hallituskaudella valmistuisikaan – eikä se siitä myöskään aukene. Toiminnan uudistamisen tarve säilyy hallituskausista riippumatta. Tunnoista huolimatta uudistuksen toimeenpanoon eteen tehty työ ei ole turhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

21.2.2020 09:30

Funktionshindersfältets expertis behövs i samhälleliga reformer

På torsdagen den 20 februari diskuterade riksdagen om hur FN:s funktionshinderskonvention förverkligats i Finland. Diskussionen är ett mycket varmt välkommet initiativ av riksdagsledamöterna. Det är värdefullt att funktionshinderfrågor uppmärksammas också på högsta möjliga politiska nivå. Trots att diskussionen är värdefull och initiativet viktigt, så räcker det inte. Funktionshindersfältet och dess aktörer behöver också höras i […]

Blogi
erityisasiantuntija

18.2.2020 13:00

Kooste State of Health in the EU -seminaarista

Suomen State of Health in the EU -terveysprofiilia 2019 (pdf) tarkasteltiin 12.2.2020 SOSTEn, eduskunnan Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen -ryhmän sekä Tutkijoiden ja kansanedustajien seura Tutkaksen järjestämässä tilaisuudessa eduskunnan Pikkuparlamentissa. EU:n kehityssuuntia Euroopan komission Suomen-edustuston talouspoliittinen neuvonantaja Ismo Grönroos-Saikkala esitteli pääkohtia Euroopan komission EU-maiden terveysprofiilien yhteydessä julkaistusta oheisraportista, jossa esitellään kehityssuuntauksia, joita on useimmissa tai kaikissa […]

Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

4.2.2020 13:15

Järjestöjohdon foorumissa puhuttivat sote, eriarvoisuus ja työllisyys

SOSTEn tammifoorumi 28.–29.1. kokosi ennätyspaljon järjestöjohtajia kuulemaan alansa huippuja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, eriarvoisuuden torjunnasta, työllisyydestä sekä Eurooppa-politiikasta. Tilaisuudessa saatiin myös ripaus tietoa kuntavaaleihin valmistautumisesta ja niihin vaikuttamisesta. Tämä joka toinen vuosi järjestämämme foorumi on tarkoitettu SOSTEn jäsenjärjestöjen toiminnanjohtajille. Sote-uudistuksen painopiste peruspalveluissa Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus etenee jälleen ja tavoitteeksi on asetettu siihen liittyvien lakiesitysten […]