Skip to content

Lähtöruudun kuopiminen sotessa turhauttaa 

13.2.2019 12.22

Sote-uudistus
Hyvinvoivat ihmisetSosiaali- ja terveyspalvelutSote-uudistus
johtaja, varapääsihteeri

Sote-ratkaisun lykkääntymistä tuskin kiittäisivät asiakkaat sen enempää kuin uudistuksen toimeenpanijatkaan. Olkoonkin, että ilkikurinen kansalaismieli tuppaa joskus ilakoimaan, jos herrojen haaveet lyttääntyvät. 

Resurssit eivät lykkäämisestä ainakaan lisäänny. Pikemminkin päinvastoin. Erityisen totta tämä on sote-järjestöjen näkökulmasta. Järjestöillä on halua ja kyvykkyyttä yhteistyöhön alueellisten sote-ekosysteemien rakentamisessa. Ja toisaalta rehellisyyden nimissä on sanottava, että valmiita ratkaisuja ei järjestöilläkään ole tarjottavana. Silti viriämässä on ymmärrys, että yhteisestä oppimisestahan tässä on kyse. 

Se, mikä soten junnaamisessa hävitään, voi olla uudenlaisen resurssiviisauden verson tallautuminen. Erityisesti vanhustenhuollon ongelmat nostivat pintaan faktan, joka on nieltävä jokaisella taholla: rahan rinnalla on mietittävä palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja ennen kaikkea näihin liittyviä asiakkaiden kokemuksia. Juuri tässä sote-järjestöt jäsenineen voisivat antaa parhaan lisäarvon. Järjestöt voivat tuoda keskusteluun ja kehittämistyöhön asiakasnäkökulmaa; tuntoja palvelukokemuksista ja palvelujen asiakaskohtaisesta hyvinvointihyödystä. Tasapainottaa talous- ja  hyvinvointinäkökulmia.

Suurin haitta soten lykkääntymisestä olisi se, että epävarmuus jatkuu ja resursseja palaa epäolennaisuuksiin sekä turhaan ihmettelyyn. Liikkeellelähtökitkan voittaminen on välttämätöntä ja lähtöruutuun on turha urautua. 

Mutta taivas ei tipu niskaan vaikka sote ei tällä hallituskaudella valmistuisikaan – eikä se siitä myöskään aukene. Toiminnan uudistamisen tarve säilyy hallituskausista riippumatta. Tunnoista huolimatta uudistuksen toimeenpanoon eteen tehty työ ei ole turhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

6.9.2019 09:00

Mera kan göras för att förebygga självmord

Då man ser på fakta och statistik om självmord kan man konstatera att år 2017 gjordes 824 självmord i Finland, vilket är 30 mera än år 2016 och 90 mera än år 2015. WHO uppskattar i sin rapport från år 2015 att över 800 000 människor dör årligen till följd av självmord runtom i världen […]

Blogi

23.8.2019 08:05

Digitalisering också på svenska

Inom social- och hälsovården är digitaliseringen på framfart. Digitalisering av tjänster är ett sätt att öka tjänsternas tillgänglighet för klienten, minska kostnaderna för serviceanordnaren och förbättra tjänsternas kvalitet. Digitala tjänster och artificiell intelligens inom sjukvården kan bidra till ökad patientsäkerhet, effektivitet och kvalitet, då genomsökning av information försnabbas avsevärt till exempel i samband med diagnostisering. […]

Blogi

14.8.2019 13:15 / vammaispalvelut

Uudella vammaispalvelulailla kohti tosiasiallista yhdenvertaisuutta

Itsemääräämisoikeus, itsenäisyys ja yhdenvertaisuus puhuttavat vammaisia ihmisiä ja heidän omaisiaan. Monella on perusteltu huoli siitä, toteutuvatko nämä hienot periaatteet omalla tai tutun läheisen kohdalla palvelurakenteen muuttuessa ja tehokkuusajattelun vallatessa jalansijaa. Vammaispalvelut toteuttavat perusoikeuksia Tuoreen hallitusohjelman mukaisesti yhdenvertaisuuden toteuttaminen ja vammaisten ihmisten yksilöllisten tarpeiden parempi huomioon ottaminen toteutetaan osana vammaispalvelulain uudistusta. Uudistusta on valmisteltu jo usean […]