Mitä kaikkea voimmekaan tehdä yhdessä!


Etusivu / Blogi / Mitä kaikkea voimmekaan tehdä yhdessä!
Kuvassa projektipäälliköt Ulla Vehkaperä, Toini Harra ja Kaisa Puuronen.
SOSTEtalk!´ssa Metropolian ständillä projektipäälliköt Ulla Vehkaperä, Toini Harra ja Kaisa Puuronen. Kuva Heini Björk

SOSTEn jäsenjärjestöt ja Metropolia Ammattikorkeakoulu ovat tehneet tuloksellista yhteistyötä monella eri tavalla jo useita vuosia. Sen tiivistämiseksi ja koordinoimiseksi solmittiin hutikuussa 2019 yhteistyösopimus.

Minä aloitin huhtikuussa SOSTEn asiakkuusvastaavana. Mielestäni tärkein tehtäväni on yhdistää asioita ja henkilöitä sekä tuoda näkyväksi erilaisia yhteistyön mahdollisuuksia – molemmat organisaatiot ovat isoja toimijoita, eikä esimerkiksi oikean henkilön löytäminen ole aina helppoa.

17.11.2019 keskustelimme yhteistyön mahdollisuuksista yli 30 SOSTEn jäsenjärjestöjen toiminnanjohtajien kanssa, kun he olivat kokoustamassa Metropolian uudella Myllypuron kampuksella.

Oli myös hienoa, kun saimme olla mukana SOSTEtalk!-tapahtumassa 7.–8.10. Tampereella. Järjestimme rinnakkaissession digitaalisten palvelujen kehittämisestä, ja esittelimme ständillä Metropolian hankkeita ja niiden tuotoksia.

Järjestöjä tarvitaan osaavien ammattilaisten kouluttamiseen

Ammattikorkeakoulun tärkein ja perinteikkäin tehtävä on tietenkin koulutus ja sen varmistaminen, että meiltä valmistuvilla henkilöillä on riittävä osaaminen ja se vastaa työelämän tarpeita. Tähän tarvitsemme teidän järjestöjen apua.

Työelämäharjoittelu on edelleen tärkeä osa sosiaali- ja terveysalan (sote) opiskelijan ammatillista kasvua ja osaamisen kehittymistä. SOSTEn jäsenjärjestöt ovat tarjonneet opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja myös mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön. On hienoa, että monet järjestöt mahdollistavat myös yhteistyön opintojaksojen aikana oppimistehtävien ja tutustumiskäyntien kautta. Tärkeitä ovat myös kokemustoimijoiden tapaamiset. Ne syventävät opiskelijoiden osaamista ja tekevät teoriapainotteisista opinnoista mielekkäämpiä.

Opinnäytetyöt ovat ammattikorkeakouluopiskelijoiden konkreettisia tuotoksia ja näyttöjä omasta osaamisesta. Parhaimmillaan ne työelämäkumppanien kanssa tehtyinä tuottavat ja kokoavat tietoa myös kumppaneille. Opinnäytetyöt julkaistaan Thesesus.fi-sivustolla.

Järjestötoimijoille tarjolla opintoja ammattitaidon kehittämiseen

Työelämä, työtehtävät ja ammatit muuttuvat nopeasti. Siksi tarvitaan osaamisen kehittämistä joustavasti läpi elämän.

Ammattikorkeakoulun lakisääteisenä tehtävänä on koulutuksen tarjoaminen myös työelämäosaamisen ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi. Näistä järjestöjen työntekijöillekin tärkeistä koulutustarpeista keskustelimme myös edellä kerrotussa toiminnanjohtajien tapaamisessa. Esille nousivat muun muassa kehittämisosaaminen ja tarve näyttöön perustuvaan osaamiseen.

Opintoja on mahdollista suorittaa avoimien korkeakouluopintojen kautta yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. SOSTEn jäsenjärjestöjen työntekijöille voisivat sopia esimerkiksi ylemmän ammattikorkeakoulun opinnot. Toinen vaihtoehto on tilauskoulutus, jossa koulutus räätälöidään tilaajan tarpeiden ja osallistujien mukaan. Metropolian täydennyskoulutukseen voi tutustua täällä.

Tarjoamme teille myös kehittäjäkumppanuutta ja innovaatioapua

Laki velvoittaa ammattikorkeakouluja myös sellaisen soveltavan tutkimuksen ja kehittämistoiminnan tekemiseen, joka palvelee aluekehitystä ja työelämää.

Kehittämistyö on tullut osaksi kaikkien sote-toimijoiden työtä. Työelämän murros, digitalisaatio ja tarve uudistaa palveluja asiakaslähtöisiksi haastaa ammattilaisia ja organisaatioita sekä koko palvelujärjestelmää kehittämään toimintatapojaan. Tämän vuoksi kaikkien Metropolian opiskelijoiden opintoihin kuuluu 10 opintopisteen MINNO®-innovaatioprojekti. Innovaatioprojekteissa etsitään käytännön ratkaisuja työelämän tarpeisiin. Useat SOSTEn jäsenjärjestöt ovat olleet näissä mukana yhteistyökumppaneina ja tarjonneet opiskelijoille aidon työelämähaasteen ja kehittäjäkumppanin. Nämä opinnot ovat osoittautuneet arvokkaaksi kehittämisavuksi myös työelämäkumppaneillemme haasteiden ja avoimien kysymysten ratkaisemisessa.

Metropoliassa on rakennettu Innovaatiokeskittymät koordinoimaan ja selkeyttämään laajenevaa tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (tki). SOSTEn jäsenjärjestöjen toimintaa lähinnä on Asiakaslähtöiset hyvinvointi- ja terveyspalvelut -innovaatiokeskittymä.

Innovaatiokeskittymän yksi näkyvä toimintatapa on Myllypuron kampukselle vuoden 2020 alussa rakentuva Hyvinvointi- ja terveyskylä. Tuotamme ja kehitämme jatkossa sen kautta erilaisia monialaisia ja asiakaslähtöisiä palveluja yhdessä kumppaneidemme ja opiskelijoidemme kanssa.

Hankekumppanuus on pitkäjänteisempää kehittäjäkumppanuutta, ja sitäkin on tehty monen SOSTEn jäsenjärjestön kanssa jo pitkään. Metropoliassa on paljon osaamista sekä kansallisten että kansainvälisten hankkeiden hakemisessa ja toteuttamisessa. Meneillään oleviin hankkeisiin voi tutustua tällä sivustolla.

Muita Metropolian palveluja järjestöille

Viheliäisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan erilaisia ammattisiiloja ja toimialoja ylittävää toimintaa ja törmäyttämistä. Metropolia voi monialaisena toimijana tarjota järjestöille sekä asiantuntijoita että tiloja verkostotilaisuuksien järjestämiseen. Tarjoamme tiloja pääkaupunkiseudulla neljällä eri kampuksella.

Viime hallituskaudella järjestimme sote-uudistukseen ja palvelujen tuottamiseen liittyviä Soteuttamo-tilaisuuksia. Meiltä löytyy osaajia myös yhteiskehittelyyn ja fasilitointiin. Erätauko-kansalaiskeskusteluja järjestämme silloin, kun halutaan kuulla monipuolisesti ihmisten mielipiteitä ja keskustella ilman titteleitä.

Jos tarvitsette apua graafiseen suunnitteluun, mediatuotantoon ja digitaalisiin palveluihin, ottakaa yhteyttä Metropolian suunnittelutoimisto Valovirtaan, joka toimii opiskelijoiden harjoittelupaikkana.

Meillä on paljon myös kulttuurialan ja musiikin opiskelijoita, joten voit kysyä esiintyjiä tilaisuuksiin Metrofonia-sivuston kautta.

Miten minä voin olla avuksi?

Jos tätä lukiessa tuli mieleesi jokin kysymys tai mahdollinen yhteistyöidea, etkä tiedä, kuka Metropoliassa asiaa hoitaa, ota yhteyttä minuun. Tehdään hyvää yhteistyötä vuonna 2020!

Rintakuvassa Ulla Vehkaperä

 

Ulla Vehkaperä,
asiakkuusvastaava, Metropolia AMK
ulla.vehkapera(at)metropolia.fi
040-7145147

 

Täältä löydät lisää JärjesTöihin-blogeja. Muista seurata somekanavissa häsällä #JärjesTöihin.