SOSTE Akatemia: 2020-luvun hyvinvointi­haasteet kohdataan ja ratkaistaan yhteistyöllä

Kasvokuvassa hymyilee Kaarina Tamminiemi, vieressä lukee hänen nimensä ja sana SOSTEblogi.

Etusivu / Blogi / SOSTE Akatemia: 2020-luvun hyvinvointi­haasteet kohdataan ja ratkaistaan yhteistyöllä

Sote-uudistus on siirtymässä seuraavaan hyvin konkreettiseen vaiheeseen, jossa siirrytään uudistuksen käytännön toteutukseen. Monet eri tahot ovat tehneet paljon työtä vuosien ajan, jotta muutos sujuisi niin hyvin kuin mahdollista, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023. Yhteistyötä on tehty tähänkin asti, mutta yhteistyön merkitys korostuu jatkossa entisestään.

Yhteistyötä kannattaa syventää ja laajentaa

Sosiaalibarometrin 2022 hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityiskatsauksen tuloksista on havaittavissa, että sosiaali- ja terveysjohtajien ja kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattoreiden ilonaiheita hyvinvointialueiden käynnistyessä ovat muun muassa:

Vastauksissa oli havaittavissa myös, että monet miettivät parhaillaan sitä, miten yhteistyön rakenteet ja yhdyspintatyö rakentuvat käytännössä.

Yhteistyö edellyttää kolmea asiaa: tuntemista, luottamusta ja sitoutumista

Toinen toisensa tunteminen lisää luottamusta, avoimuutta ja sitä kautta yhteistyön mahdollisuuksia. Sitoutuminen mahdollistuu, kun ihmiset kokevat, että he ovat olleet mukana päätöksenteossa. Hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kannattaakin käyttää aikaa ja resursseja toimivan yhteistyön ja yhteistyökulttuurin rakentamiseen, sillä hyvin toimiva yhteistyö on hyvinvointialueiden, kuntien ja etenkin asukkaiden etu.

Onnistunut yhteistyö edellyttää:

Yhteistyökokemuksia kannattaa jakaa avoimesti

Yhteistyötä joskus tehneet tietävät, että yhteistyö ei ole aina helppoa, mutta onnistuessaan se palkitsee ja voimaannuttaa. Yhteistyö vaatii myös erilaisuuden hyväksymistä ja toisen tarpeiden kuuntelemista ja huomioimista.

Yhteistyössä rohkeus ja ennakkoluulottomuus voivat viedä pitkälle. Yhteistyötä kannattaa ehdottaa esimerkiksi uusille tahoille ja toimijoille. Alueet ja kunnat ovat erilaisia, joten yhteistyökäytäntöjä ja -kokemuksia kannattaa jakaa avoimesti ja aktiivisesti.

Jatkossa kannattaa luoda uusia toimivia yhteistyörakenteita ja -käytänteitä, mutta pitää huolta myös toimivista yhteistyömalleista ja -suhteista. Hyvää ei kannata hukata.

Tervetuloa SOSTE Akatemiaan 1.6. – ilmoittautuminen on auki!

Seuraavan SOSTE Akatemian aiheena on ”Yhteistyöllä lisää hyvinvointia ja terveyttä”. Etätilaisuus järjestetään keskiviikkona 1.6. kello 17.30–19. Alue- ja varavaltuutettujen lisäksi mukaan ovat tervetulleita myös alueelliset viranhaltijat, sote-järjestöjen edustajat sekä kaikki hyvinvointialueiden toiminnasta kiinnostuneet!