Skip to content

Suomen suunta ratkeaa lähiviikkoina

25.4.2019 13.13

Eduskuntavaalit
Hyvinvoivat ihmisetHallitusohjelma ja budjettiAsiakasmaksutAvustusjärjestelmäEduskuntavaalitSosiaali- ja terveyspalvelutSosiaaliturvauudistus
yhteiskuntasuhdepäällikkö

Eduskuntavaalit on nyt käyty ja seuraavaksi jännitämme, minkälaisen hallituksen Suomi saa. Vaalitulos oli yllättävänkin tasavahva, eikä selkeää mandaattia johtaa maamme hallitusta suotu oikein kenellekään. Kaikki puolueet jäivät alle 20 prosenttiyksikön kannatuksen – ensimmäistä kertaa Suomen historiassa. Sdp oli kuitenkin paikkamääräisesti ykkönen ja näin ollen puheenjohtaja Antti Rinne aloittaa hallitustunnustelut.

Virallinen nimeäminen tapahtunee perjantaina 26.4., jolloin Rinne myös lähettää muille puolueille vastattavaksi kysymykset ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista. Kysymyksillä halutaan selvittää, mitkä puolueet aloittavat hallitusneuvottelut ja pyrkivät muodostamaan hallituksen. Rinteen on esitettävä kysymykset taiten, jos tarkoituksena on esimerkiksi sulkea jokin puolue pois varsinaisista neuvotteluista tai puolestaan haluta jokin puolue hallituskumppaniksi.

Rinteen toiveena on, että uusi hallitus olisi koossa toukokuun loppuun mennessä. Eurovaalit painavat päälle, samoin Suomen heinäkuussa alkava EU:n puheenjohtajuus. Aikataulu on tehtävissä, ellei jokin kysymys ala hiertää neuvotteluita. Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat melko tasaväkisessä asemassa neuvottelujen suhteen ja siten mahdollisuudet esittää omia tavoitteitaan ovat kohtuullisen vahvat. Toisaalta jos kompromissihalukkuutta ja keskinäistä luottamusta löytyy, mikä olisi tietysti suotavaa, neuvottelut ovat mahdollista saada kasaan kesäkuun alkuun tai viimeistään alkupuoleen mennessä.

Hallitusneuvotteluja pohjustavien kysymysten aihepiirit todennäköisesti pyörivät vaalitenteistä tuttujen teemojen eli talouden, työllisyyden ja verotuksen sekä ilmastopolitiikan ympärillä. Myös sosiaali- ja terveydenhuoltoon, sosiaaliturvaan, koulutukseen, perhepolitiikkaan ja maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä esitetään samanmielisyyden varmistamiseksi. Riittävää yhteisymmärrystä pitäisi löytyä näistä teemoista, jotta hallitusneuvottelujen kumppanit löytyvät ja ohjelma saadaan kasaan.

SOSTElle tärkeiden tavoitteiden läpimenomahdollisuudet

Hallitustunnustelijan kysymyksiä ja puolueiden vastauksia emme vielä tiedä, mutta jotain voi arvuutella puolueiden vaaliohjelmien perusteella. Vaaliohjelmat ovat toki julkisuuteen annettavia ohjelmapapereita ja osittain puolueiden hallitusneuvotteluissa esittämät tavoitteet voivat niistä poiketa tai ainakin tarkentua.

Puolueiden vaaliohjelmissa SOSTEn tavoitteista näkyivät selkeimmin maksukattojen yhdistäminen palvelu-, matka- ja lääkemaksuissa, osatyökykyisten työllisyyden parantaminen eri keinoin sekä muutamalla puolueella myös terveyskeskusmaksujen poisto tai sekä perusturvan tason nosto.

Lähes kaikilla puolueilla oli myös esittää omia mallejaan sosiaaliturvan uudistamiseksi. SOSTEn ja sote-järjestöjen periaatteita joustavasta perusturvasta on hyvin sovellettavissa erilaisiin malleihin. Perusturvan uudistuksessa lähdemme siitä, että uudistus on syytä aloittaa välittömästi, mutta tehtävä vaiheittain ja valmisteltava parlamentaarisesti.

Oletettavasti hallitusohjelmaan tulee sotu-uudistuksesta kirjauksia, mutta kuinka tarkkoja tai syvällisiä, sitä on vielä vaikea arvioida. Jos puolueet eivät pääse riittävään yhteisymmärrykseen, voidaan joutua tyytymään hyvin ylimalkaisiin linjauksiin. Joitain kirjauksia voidaan odottaa myös asiakasmaksujen kohtuullistamisesta.

Soten suhteen on vielä epäselvää, mikä olisi tulevan hallituksen tarkempi linja. Selvää näyttää olevan se, että järjestämisvastuu halutaan siirtää kuntia suuremmille alueille, mutta olisivatko nämä alueet esimerkiksi demokraattisesti valittujen valtuutettujen johtamia vai kenties vapaaehtoisia kuntayhtymiä, täytyy ratkaista. Kaupunkien asema varmasti nousee esille, samoin rahoitukseen liittyvät kysymykset. Valinnanvapauttakin ehkä halutaan lisätä, mutta ei enää sellaisella mittakaavalla kuin kariutuneessa mallissa. Palvelusetelien käyttö ja henkilökohtainen budjetti voisivat olla tähän keinoja, joita SOSTEkin on esittänyt.

SOSTElle järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen on tietysti tärkeää. Sote-uudistuksen yhteydessä tästä kannettiin suurta huolta ja silloisten päättäjien piirissä asiasta saatiin kirjaukset lakiluonnoksiin. Näin toivomme jatkossakin. Rahapelituotoista maksettavien järjestöavustusten myöntämisperiaatteet kaipaavat myös uudistusta. Tähän puolueet ovat jo aiemmin sitoutuneet.

Oli uusi hallituspohja mikä tahansa, SOSTE ja sote-järjestöt tekevät työtä sen eteen, että meille tärkeät teemat näkyvät poliittisella agendalla seuraavan neljän vuoden ajan. Toivomme avointa keskustelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

7.5.2021 10:30

Marinin hallituksen puolivälitodistus: yleisarvosanaksi 8,0

Sosiaaliturvauudistus Hallituksen puoliväliriihen loppumisen kunniaksi päätin laatia Marinin hallitukselle puolivälitodistuksen. Teemat, joita olen arvioinut ja joille olen antanut kouluarvosanat, ovat keskeisiä SOSTEn vaikuttamistoiminnan näkökulmasta. Arviot perustuvat SOSTEn aiempiin lausuntoihin, asiantuntijoidemme analyyseihin ja kuvastavat sitä, miten nykyinen hallitus on toteuttanut politiikkaansa SOSTEn silmälasein katsottuna. Miten siis hallitus on onnistunut tähän mennessä? Lue ja arvioi itse, oletko samaa […]

Blogi
erityisasiantuntija

6.5.2021 13:00

Missä sote-uudistus menee nyt? – jatkossa on syytä kääntää katsetta yhä enemmän tuleville hyvinvointialueille

Sote-uudistus SOSTEa kuultiin hallituksen sote-lakiesityksestä asiantuntijana alkuvuoden aikana kuudessa eri eduskunnan valiokunnassa. SOSTEn perusviesti muun muassa palveluiden yhdenvertaisesta ja esteettömästä saatavuudesta ja saavutettavuudesta, palveluintegraation tärkeydestä, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen panostamisesta sekä järjestöjen toimintaedellytyksien turvaamisesta pysyi koko ajan samana, mutta sitä kohdennettiin hieman eri tavoin riippuen valiokunnan toimialasta. Lue lisää: SOSTEn suositukset sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistustyöhön Valiokunnat […]

Blogi

4.5.2021 13:00

Maria Ohisalo: Hyvinvointikunnassa pidetään huolta lastemme tulevaisuudesta

Kuntavaalit Kaikki lapset eivät synny kotiin, jossa asiat menevät putkeen. Kun asiat menevät oikein huonosti, on hyvinvointivaltion tehtävänä tarjota apua ja turvaa. Lastensuojelun tarkoituksena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Lastensuojelun resurssit ovat puhututtaneet vuosia. Lastensuojelun ammattilaiset ovat tuoneet esiin huoliaan siitä, miten yhdellä työntekijällä voi olla asiakkaita aivan […]