Skip to content

SuomiAreena: Erilainen Mingle antaa puheenvuoron päättäjien sijaan kokemuspuhujille 13.7.

21.6.2021 13.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKansalaisyhteiskuntaSote-järjestöt
erityisasiantuntija

Kesä on täällä, ja monella saattavat vallitsevan tautitilanteen vuoksi kesäsuunnitelmat olla vielä hieman auki. Yksi asia on kuitenkin varma: SuomiAreena ja sen yhtenä ohjelmanumerona Erilainen Mingle, jossa SOSTEkin on yhteistyökumppanina, järjestetään heinäkuussa.

Erilansen Mingle päästää SuomiAreenassa ääneen päättäjien ja virkamiesten sijaan ne ihmiset, joiden asioista poliitikot ja muut päättäjät päättävät, mutta joiden omia ajatuksia harvemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa kuullaan. Tiedämme, että korona-aika on ollut erityisen raskas jo muutenkin heikoimmassa asemassa oleville ihmisille ja siksi onkin tärkeää, että myös he pääsevät ääneen.

Erilaisen Minglen teemana on lasten unelmat

Teema on ajankohtainen. SOSTEn keväällä julkaistun Sosiaalibarometrin vastaajista moni arvioi, että erityisesti vähävaraiset lapsiperheet ovat kärsineet koronaepidemian vuoksi, sillä heillä vanhempien työttömyyden lisäksi arjen menot olivat syksyllä edelleen suuremmat lasten ollessa etäopetuksessa. Huolta kannettiin myös nuorten ja erityisesti opiskelijoiden henkisestä jaksamisesta.

Millaisista asioista perheet, lapset ja nuoret unelmoivat, ja mikä on auttanut heitä tavoittelemaan unelmiaan? Erilaisessa Minglessä puheenvuoron pitävät:

  • yksinhuoltaja
  • vanhempi, jonka lapset ovat olleet huostaanotettuina
  • synnynnäisen vamman kanssa elävä nuori aikuinen ja
  • maahanmuuttajaperheiden haasteet päivittäin kohtaavaa koulun rehtori.

Avaussanoista vastaa Turun piispa Mari Leppänen ja tilaisuuden juontaa kirjailija ja terapeutti Harri Virtanen. Lisäksi pääsemme kuulemaan musiikkiesitykset, joista vastaa Paleface sekä Kulttuuripaja Lumon bändi Charm.

”Lapset ovat arvokkainta, mitä meillä on. Korona-aika on vaikuttanut lapsiin ja nuoriin valtavasti, kun moni tavallinen ja tärkeä on ollut tauolla tai toteutunut toisella tavalla. Kun toivumme korona-ajasta, on tärkeää kuulla kansalaisjärjestöjä, mutta aivan erityisesti niitä, joita asia koskee eli erilaisten tilanteiden keskellä eläviä lapsia, nuoria ja perheitä. Tähän Erilainen Mingle tarjoaa mahdollisuuden”, piispa Mari Leppänen sanoo.

Järjestöt vahvistavat lasten ja perheiden äänen kuulumista

Lasten ja perheiden äänen kuulumista yhteiskunnassa vahvistavat muun muassa monet kansalaisjärjestöt, jotka ovat pystyneet korona-aikana nopeasti reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin ja kohdentamaan tukea uusilla innovatiivisilla tavoilla. Sosiaalibarometriin vastanneet sote-johtajat näkevät, että kriisistä toipumisen kannalta järjestöt ovat avainasemassa tarjoamassa lapsille, nuorille ja lapsiperheille ehkäiseviä toimintamuotoja ja konkreettista apua yhdessä kuntien kanssa.

SOSTEn lisäksi Erilaisen Minglen yhteistyökumppaneita ovat myös Tatsi – Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry, Sininauhaliitto, evankelis-luterilainen kirkko, Vates-säätiö, Keski-Uudenmaan yhdistysverkosto, Kulttuuripaja Lumo, Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry ja Kirkkopalvelut/Yhteisvastuukeräys.

Erilainen Mingle striimaamaan Pori-lavalta tiistaina 13.7. kello 16–19.

Erilainen Mingle -tilaisuuden järjestäjien logot. Järjestäjät kerrotaan tekstiosuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
hankepäällikkö

8.7.2021 12:15

Sote-uudistus etenee kohti toimeenpanoa – järjestöillä edessä vaikuttamisen syksy

Sosiaali- ja terveyspalvelut Mennyt kevät on ollut vilkasta aikaa sote-vaikuttamisen kentällä. Järjestöjen sote-muutostuki on tehnyt omaa työsarkaansa tunnetuksi muun muassa valtakunnallisilla foorumeilla ja SOSTEn järjestöverkostoissa. Muutostuen koordinaation väki on tavannut sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehiä, jotka vastaavat sote-uudistuksen toimeenpanon alueellisesta valmistelusta. Muutostuesta on myös edustus esimerkiksi yhdyspintojen valmisteluryhmässä, minkä lisäksi koko muutostuen joukkue on tehnyt tiivistä yhteistyötä Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman ja Työkykyohjelman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen väen kanssa. Aluetyön rooli kasvaa, järjestöjen ja julkisen yhteistyössä vielä parannettavaa Sote-uudistus meni […]

Blogi

29.6.2021 09:00

Käsitteillä on väliä – tarveharkinnan voi ymmärtää monella tavalla

Sosiaaliturvauudistus Sosiaalibarometri 2021:ssä selvitettiin vastaajien näkemyksiä siitä, miten asumistukijärjestelmää pitäisi uudistaa. Näkemyksiä kysyttiin sote-johtajilta, Kelan esihenkilöiltä ja sosiaalityöntekijöiltä. Heiltä tiedusteltiin näkemyksiä erilaisiin väittämiin koskien muun muassa asumistuen tasoa, tuen yksilökohtaiseksi muuttamista ja asumistuen tulorajojen nostamista. Yksi väittämistä kuului ”Asumistukeen tulisi lisätä tarveharkintaa”. Etuuksissa tarveharkinnalla tarkoitetaan niitä kriteerejä, joiden perusteella etuus myönnetään. Esimerkiksi hakijan omat, puolison tai […]

Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

23.6.2021 12:15

Nukkuvien puolue voitti kuntavaalit. Mitä on käymässä demokratialle?

Kuntavaalit Kuntavaalit käytiin korona-ajan vaaleina, kertaalleen siirrettyinä. Ajankohdaksi valikoitui kesäkuinen sunnuntai. Osalle puolueista vaalien siirto antoi mahdollisuuden kasvattaa ehdokasmääriään. Tulosten perusteella vaaleissa nähtiin oikeisto-vasemmistoblokin välinen taistelu, joka päättyi kokoomuksen voittoon. Hallituspuolueiden suosio laski ja oppositiopuolueet paransivat kannatustaan. Ylivoimaisesti suurin voittaja oli kuitenkin nukkuvien puolue. Kuntavaalien äänestysaktiivisuus oli sodan jälkeisen historian huonoin, 55,1 prosenttia. Luku on pysäyttävä. […]