Skip to content

SuomiAreena: Erilainen Mingle antaa puheenvuoron päättäjien sijaan kokemuspuhujille 13.7.

21.6.2021 13.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKansalaisyhteiskuntaSote-järjestöt
erityisasiantuntija

Kesä on täällä, ja monella saattavat vallitsevan tautitilanteen vuoksi kesäsuunnitelmat olla vielä hieman auki. Yksi asia on kuitenkin varma: SuomiAreena ja sen yhtenä ohjelmanumerona Erilainen Mingle, jossa SOSTEkin on yhteistyökumppanina, järjestetään heinäkuussa.

Erilansen Mingle päästää SuomiAreenassa ääneen päättäjien ja virkamiesten sijaan ne ihmiset, joiden asioista poliitikot ja muut päättäjät päättävät, mutta joiden omia ajatuksia harvemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa kuullaan. Tiedämme, että korona-aika on ollut erityisen raskas jo muutenkin heikoimmassa asemassa oleville ihmisille ja siksi onkin tärkeää, että myös he pääsevät ääneen.

Erilaisen Minglen teemana on lasten unelmat

Teema on ajankohtainen. SOSTEn keväällä julkaistun Sosiaalibarometrin vastaajista moni arvioi, että erityisesti vähävaraiset lapsiperheet ovat kärsineet koronaepidemian vuoksi, sillä heillä vanhempien työttömyyden lisäksi arjen menot olivat syksyllä edelleen suuremmat lasten ollessa etäopetuksessa. Huolta kannettiin myös nuorten ja erityisesti opiskelijoiden henkisestä jaksamisesta.

Millaisista asioista perheet, lapset ja nuoret unelmoivat, ja mikä on auttanut heitä tavoittelemaan unelmiaan? Erilaisessa Minglessä puheenvuoron pitävät:

  • yksinhuoltaja
  • vanhempi, jonka lapset ovat olleet huostaanotettuina
  • synnynnäisen vamman kanssa elävä nuori aikuinen ja
  • maahanmuuttajaperheiden haasteet päivittäin kohtaavaa koulun rehtori.

Avaussanoista vastaa Turun piispa Mari Leppänen ja tilaisuuden juontaa kirjailija ja terapeutti Harri Virtanen. Lisäksi pääsemme kuulemaan musiikkiesitykset, joista vastaa Paleface sekä Kulttuuripaja Lumon bändi Charm.

”Lapset ovat arvokkainta, mitä meillä on. Korona-aika on vaikuttanut lapsiin ja nuoriin valtavasti, kun moni tavallinen ja tärkeä on ollut tauolla tai toteutunut toisella tavalla. Kun toivumme korona-ajasta, on tärkeää kuulla kansalaisjärjestöjä, mutta aivan erityisesti niitä, joita asia koskee eli erilaisten tilanteiden keskellä eläviä lapsia, nuoria ja perheitä. Tähän Erilainen Mingle tarjoaa mahdollisuuden”, piispa Mari Leppänen sanoo.

Järjestöt vahvistavat lasten ja perheiden äänen kuulumista

Lasten ja perheiden äänen kuulumista yhteiskunnassa vahvistavat muun muassa monet kansalaisjärjestöt, jotka ovat pystyneet korona-aikana nopeasti reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin ja kohdentamaan tukea uusilla innovatiivisilla tavoilla. Sosiaalibarometriin vastanneet sote-johtajat näkevät, että kriisistä toipumisen kannalta järjestöt ovat avainasemassa tarjoamassa lapsille, nuorille ja lapsiperheille ehkäiseviä toimintamuotoja ja konkreettista apua yhdessä kuntien kanssa.

SOSTEn lisäksi Erilaisen Minglen yhteistyökumppaneita ovat myös Tatsi – Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry, Sininauhaliitto, evankelis-luterilainen kirkko, Vates-säätiö, Keski-Uudenmaan yhdistysverkosto, Kulttuuripaja Lumo, Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry ja Kirkkopalvelut/Yhteisvastuukeräys.

Erilainen Mingle striimaamaan Pori-lavalta tiistaina 13.7. kello 16–19.

Erilainen Mingle -tilaisuuden järjestäjien logot. Järjestäjät kerrotaan tekstiosuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

22.6.2022 08:00

SuomiAreena: Erilainen Mingle 12.7. nostaa esiin ihmisten kokemuksia köyhyydestä

Toimeentulo Heinäkuun puolessavälissä Pori täyttyy jälleen yhteiskunnallisesta keskustelusta SuomiAreenalla. Kevään ja kesän aikana turvallisuuskeskustelu on ollut vilkasta. Yhteiskunnan eheys on sisäisen turvallisuuden tae, ja siksi on tärkeä nostaa esiin myös ne äänet, jotka eivät yhteiskunnassa kuulu. Millaista on olla köyhä 2020-luvun Suomessa? Jo kuudennen kerran järjestettävä Erilainen Mingle tuo yhteen joukon erilaisia ihmisiä heidän omien kokemustensa […]

Blogi

7.6.2022 16:00

Kriisitilanteissa järjestöjen rooli haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttamisessa on merkittävä

Sote-järjestöt Elämme maailmantilanteessa, jossa varautuminen, kokonaisturvallisuus ja henkinen kriisinkestävyys ovat sanoja, jotka toistuvat päättäjien puheissa. Järjestöjen erityisosaamiselle on viranomaisten työn rinnalla tarvetta, kun varaudumme onnettomuuksiin ja kriiseihin. Verkostojen ja kumppanuuksien rakentaminen sekä ylläpitäminen ovat avainasemassa kriiseihin varautuessa. Mitä paremmin eri tahot tuntevat toisensa, sitä paremmassa valmiudessa olemme. Ihmiset voivat olla haavoittuvassa asemassa monesta eri syystä Haavoittuvassa […]

Blogi
erityisasiantuntija

28.4.2022 12:00

Palkkatuen uudistus huolestuttaa – kerro meille näkemyksesi!

Hyvinvointi ja terveys Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on valmistellut lakiesityksen, jolla muutetaan palkkatukijärjestelmää. Palkkatuen kokonaisuudistus on tarpeellinen: byrokratian yksinkertaistamista, järjestelmän ennakoitavuutta ja maksatusprosessin nopeuttamista on kaivattu. Hyvistä tavoitteista huolimatta lakiluonnoksen kokonaisvaikutus järjestöjen ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien kannalta näyttää huonolta. Muutokset järjestöjen 100 % tukeen eivät ole hyväksyttäviä Uudistuksella tullaan leikkaamaan järjestöjen mahdollisuuksia työllistää 100 % palkkatuella. Leikkaus koskisi […]