SuomiAreena: Erilainen Mingle antaa puheen­vuoron päättäjien sijaan kokemus­puhujille 13.7.

SOSTEblogin kirjoittajakuvassa erityisasiantuntija Emily Strohm.

Etusivu / Blogi / SuomiAreena: Erilainen Mingle antaa puheen­vuoron päättäjien sijaan kokemus­puhujille 13.7.

Kesä on täällä, ja monella saattavat vallitsevan tautitilanteen vuoksi kesäsuunnitelmat olla vielä hieman auki. Yksi asia on kuitenkin varma: SuomiAreena ja sen yhtenä ohjelmanumerona Erilainen Mingle, jossa SOSTEkin on yhteistyökumppanina, järjestetään heinäkuussa.

Erilansen Mingle päästää SuomiAreenassa ääneen päättäjien ja virkamiesten sijaan ne ihmiset, joiden asioista poliitikot ja muut päättäjät päättävät, mutta joiden omia ajatuksia harvemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa kuullaan. Tiedämme, että korona-aika on ollut erityisen raskas jo muutenkin heikoimmassa asemassa oleville ihmisille ja siksi onkin tärkeää, että myös he pääsevät ääneen.

Erilaisen Minglen teemana on lasten unelmat

Teema on ajankohtainen. SOSTEn keväällä julkaistun Sosiaalibarometrin vastaajista moni arvioi, että erityisesti vähävaraiset lapsiperheet ovat kärsineet koronaepidemian vuoksi, sillä heillä vanhempien työttömyyden lisäksi arjen menot olivat syksyllä edelleen suuremmat lasten ollessa etäopetuksessa. Huolta kannettiin myös nuorten ja erityisesti opiskelijoiden henkisestä jaksamisesta.

Millaisista asioista perheet, lapset ja nuoret unelmoivat, ja mikä on auttanut heitä tavoittelemaan unelmiaan? Erilaisessa Minglessä puheenvuoron pitävät:

Avaussanoista vastaa Turun piispa Mari Leppänen ja tilaisuuden juontaa kirjailija ja terapeutti Harri Virtanen. Lisäksi pääsemme kuulemaan musiikkiesitykset, joista vastaa Paleface sekä Kulttuuripaja Lumon bändi Charm.

”Lapset ovat arvokkainta, mitä meillä on. Korona-aika on vaikuttanut lapsiin ja nuoriin valtavasti, kun moni tavallinen ja tärkeä on ollut tauolla tai toteutunut toisella tavalla. Kun toivumme korona-ajasta, on tärkeää kuulla kansalaisjärjestöjä, mutta aivan erityisesti niitä, joita asia koskee eli erilaisten tilanteiden keskellä eläviä lapsia, nuoria ja perheitä. Tähän Erilainen Mingle tarjoaa mahdollisuuden”, piispa Mari Leppänen sanoo.

Järjestöt vahvistavat lasten ja perheiden äänen kuulumista

Lasten ja perheiden äänen kuulumista yhteiskunnassa vahvistavat muun muassa monet kansalaisjärjestöt, jotka ovat pystyneet korona-aikana nopeasti reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin ja kohdentamaan tukea uusilla innovatiivisilla tavoilla. Sosiaalibarometriin vastanneet sote-johtajat näkevät, että kriisistä toipumisen kannalta järjestöt ovat avainasemassa tarjoamassa lapsille, nuorille ja lapsiperheille ehkäiseviä toimintamuotoja ja konkreettista apua yhdessä kuntien kanssa.

SOSTEn lisäksi Erilaisen Minglen yhteistyökumppaneita ovat myös Tatsi – Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry, Sininauhaliitto, evankelis-luterilainen kirkko, Vates-säätiö, Keski-Uudenmaan yhdistysverkosto, Kulttuuripaja Lumo, Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry ja Kirkkopalvelut/Yhteisvastuukeräys.

Erilainen Mingle striimaamaan Pori-lavalta tiistaina 13.7. kello 16–19.

Erilainen Mingle -tilaisuuden järjestäjien logot. Järjestäjät kerrotaan tekstiosuudessa.

Emily Strohm erityisasiantuntija