Skip to content

Tällaisena jouluna sytytän kynttilän

16.12.2020 10.00

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Tällaisena jouluna, kun on juhlittava omissa oloissaan, käyn kuitenkin aattona hautausmaalla. Varon etäisyyksiä, puen maskin.

Odotan näkeväni pimeässä tuikkivat hautojen kynttilät.

Se on juhlava ja rauhoittava näkymä. Täällä on ennenkin eletty. Tämä outo vuosi on yksi vuosi vuosien ketjussa, joulu yksi jouluista. He, jotka elivät ennen, ja me, jotka elämme nyt ja muistamme, kuulumme yhteen. Meillä on sama juhla ja sama ihmisen osa.

Elämää ei voi loppuun asti suojata, ei kukaan ole voinut. Elämän taustaväri on epävarmuus ja arvaamattomuus.

Siksi valot pimeässä tuntuvat juuri nyt tärkeiltä.

#

Kaikilla haudoilla ei pala kynttilää. Ehkä joku muistaa jossain toisaalla. Toivon niin. Kaikkein karuinta köyhyyttä on, jos ei ole ketään, joka muistaa nyt tai kuoleman jälkeen.

Tämä vuosi on heittänyt meitä entisestään erilleen ja irralleen. Jouluksikin. Toiseen kaupunkiin tai toiseen maahan. Tai oman yksinäisen huoneen tyhjyyteen.

Niinpä erityinen kiitos kuuluu teille, jotka olette jaksaneet tehdä työtä, että köyhyyttä ja tyhjyyttä olisi vähemmän. Joku ammatikseen, joku vapaaehtoisena, kaikki siksi, että niin ihmisen vain kuuluu tehdä.

Voi olla, että tällaisena jouluna mieleen hiipivät myös väsymys ja alakulo. Saavat hiipiä. Ei aina tarvitse pystypäin ja tarmokkaana jaksaa.

#

Tällaisena jouluna sytytän oman kynttiläni pimeään aattoiltaan. Ajattelen heitä, jotka ovat eläneet ennen. Ja teitä, jotka elätte nyt ja tarvitsette lepoa, iloa ja sitä, että joku muistaa.

 

Kari Mäkinen
SOSTEn valtuuston puheenjohtaja
Arkkipiispa emeritus

Rintakuvassa Kari Mäkinen lilassa papinpaidassa, hämyisessä tilassa, jossa näkyy useita kynttilöiden liekkejä.

 

 

Kommentit

  1. ANTTI TERVASMÄKI sanoo:

    Harvinaisen hyvä puheenvuoro emeritus-arkkipiispalta,johon voin yhtyä. Yleensä hänen kannanottonsa ovat horjuvia kristillisestä näkökulmasta. Erityisesti on harmittanut hänen myönteiset homoseksuaaliset kannanotot vastoin kirkkomme ja Raamatun oppia. Myös hänen darwinilainen elämänkatsomus häiritsee, koska maallikkona uskon ”Alussa Jumala ….” Olen myös kysynyt asiaa julk. palstoilla (LS.2018). Ei vastauksia paitsi yksi savonlinnalainen skeptikko. Se oli hänen näkemys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

25.1.2021 09:30

Jokainen meistä voi tehdä jotain rahapelihaittojen ehkäisemiseksi

Kansalaisyhteiskunta SOSTE julkaisi lokakuussa 2020 sosiaali- ja terveysjärjestöille suunnatun ohjeistuksen rahapelihaittojen ehkäisyn tueksi. Ohjeistukseen on kerätty tietoa, vinkkejä ja toimintamalleja erityisesti niitä toimijoita silmällä pitäen, joiden toiminta ei suoraan kohdistu pelihaittoihin, ongelmapelaajiin tai heidän lähipiiriinsä. Oppaan tärkein viesti on: pelihaittojen ehkäisy koskettaa meitä kaikkia, ja jokainen meistä voi tehdä jotain. Järjestöbarometri 2020:n mukaan sote-järjestöt ovat valmiita […]

Blogi
erityisasiantuntija

15.1.2021 10:00

Sotu-uudistus: Moniportaista asumisen tukemisen järjestelmää on selkiytettävä ja joustavoitettava

Perusturva Sosiaaliturvakomitean työ sosiaaliturvauudistuksessa etenee askel kerrallaan komitean määrittelemien ongelmakokonaisuuksien kartoittamisella. Ensin selviteltiin sosiaaliturvan monimutkaisuutta, sitten ansiotulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen toimivuutta. Näiden rinnalla on käsitelty myös niiden työttömien tilannetta, jotka ovat tosiasiassa työkyvyttömiä. Seuraavassa komitean kokouksessa 25.1. käsitellään viimesijaisen turvan, perusturvan ja asumisen tukemisen kokonaisuutta. Myöhemmin kevättalvella on edessä vielä etuuksien ja palvelujen yhteensovittamiseen liittyvien ongelmien […]

Blogi

13.1.2021 13:00

Hyvää uutta vuotta! – Nollatoleranssi kiusaamiselle, rasismille ja syrjimiselle

Kansalaisyhteiskunta Vuosi käynnistyi karusti Yhdysvalloissa. Mikä on demokratian tila? Sitä voi kysyä niin Yhdysvalloissa kuin meillä Euroopassakin. Onko meillä varaa hyväksyä ääri-ilmiöt, äärioikeistolaisuus, ääripopulismi ja väkivalta? Ei ole. Meidän on puolustettava oikeusvaltiota, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Suomessakin on selkeämmin puhuttava siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Päättäjien on kunnioitettava toisiaan Päättäjillä on valtaa ja vastuuta, ja […]