Skip to content

Järjestöiltä tukea ja apua myös joulun ja uuden vuoden aikaan

14.12.2021 12.10

Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveysKansalaisyhteiskuntaSote-järjestöt

Järjestöt ovat monille ihmisille turvasatama joulun pyhinä. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt tarjoavat keskustelu- ja kriisiapua, kohtaamispaikkoja, ruoka-apua, turvaa tarvitseville ja suojaa asunnottomille.

”Ongelmat eivät jouluna haihdu mihinkään vaan voivat entisestäänkin kärjistyä. Yksinäisyys ja ahdistus, turvattomuuden tunne, väkivallan pelko, asunnottomuus, nälkä ja monet muut elämän ongelmat lisääntyvät ja syvenevät joulun pyhinä”, sanoo edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:stä.

Perälahti jatkaa, että keskeistä on silloin tiedostaa oma tilanne ja hakeutua avun piiriin. Myös jos huomaa lähimmäisensä hädän, hänelle kannattaa vinkata järjestöjen tarjoamasta matalan kynnyksen tuesta. Järjestöt tuntevat ihmisten arjen, tukevat ja auttavat erilaisissa elämäntilanteissa, ongelmissa ja kriiseissä myös jouluna. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä tiedetään, mitä joulu voi monille pahimmillaan tarkoittaa.

”Järjestöissä tehdään työtä, jotta ihmisillä olisi parempi arki ja elämä. Järjestöjen ovet eivät sulkeudu edes joulun pyhinä”, Anne Perälahti sanoo.

Järjestöjen joulunajan palvelut kootusti yhdeltä sivulta

SOSTE on koonnut joulun ja uuden vuoden aikaan tarjolla olevia järjestöjen palveluja ja tukimuotoja helposti löydettäviksi yhdelle verkkosivulle.

Lue lisää: Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita 

Joulun aikaan järjestöt tarjoavat apua niin henkiseen jaksamiseen kuin turvaa, jos ei ole kotia tai kotona olosuhteet tuntuvat turvattomilta. Tukea ja apua on tarjolla puhelimitse, verkon välityksellä ja kasvokkain, usealla eri kielellä, valtakunnallisesti ja paikallisesti.

Tukea, apua, virkistystä, yhdessä oloa

Järjestöt tarjoavat myös eri ikäisille turvallisia paikkoja, jonne voi tulla paikan päälle keskustelemaan tai lämmittelemään elämän koetellessa. Esimerkiksi Punaisen Ristin maksuttomiin joulukahviloihin ovat tervetulleita kaikki ja erityisesti ne ihmiset ja perheet, jotka viettäisivät joulua muuten yksin.

Eri järjestöjen ylläpitämistä tukipuhelimista tukea ja apua saavat esimerkiksi virkistystä kaipaavat ikääntyneet ja muistisairaan läheiset sekä oman tai läheisen päihdeongelman kanssa painivat.

Lapset ja nuoret kohdataan heille tutussa ympäristössä verkko- ja chat-alustoilla, esimerkiksi Sekasin- ja Apuu-chateissä. Tukipalveluja tarjoavat monet eri järjestöt. Lisäksi jouluaattona voi viettää aikaa esimerkiksi nuorten JouluMantelissa Twitch-pelistriimiä seuraten.

Kriisipuhelin, turvatalot ja turvakodit

Mieli ry:n Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa päivystävät kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea.

SPR:n Nuorten turvataloille juttelemaan voi tulla esimerkiksi pahasta olosta, yksinäisyydestä tai perheen ristiriidoista. Keskusteluavun lisäksi nuori saa turvatalolta tarvittaessa turvallisen yösijan. Ensi- ja turvakotien liiton turvakodit sekä Monika-Naiset liiton Turvakoti Mona tarjoavat suojaa lähisuhdeväkivallan uhreille.

Ruoka-apua voi etsiä kootusti yhdestä palvelusta

Ruoka-aputoiminnasta vastaavat pääosin järjestöt, seurakunnat, eri verkostot ja kunnat. Toimintaa järjestää yli tuhat eri tahoa ympäri Suomea. Ruoka-apua kannattaa etsiä Kirkkopalvelun ylläpitämältä Ruoka-apu.fi-sivustolta, jossa kaikki järjestäytyneet ruoka-aputoimijat voivat ilmoittaa maksutta tapahtumistaan.

Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tarjoamia palveluita

Muut teeman artikkelit

Uutinen

26.1.2022 10:30

Järjestöt: Hyvinvointialueen määriteltävä hallintosäännössä, mikä toimielin päättää sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista

Sote-uudistus Joukko sosiaali- ja terveysjärjestöjen edustajia vetoaa hyvinvointialueiden väliaikaisten valmistelutoimielinten puheenjohtajiin ja valmistelijoihin, että ne huomioisivat järjestöjen avustamisen jo nyt valmisteluvaiheessa. Hyvinvointialueiden väliaikaisten valmistelutoimielinten (VATE) puheenjohtajille ja valmistelijoille Ensimmäisten asioiden joukossa valitut aluevaltuutetut päättävät muun muassa hallintosäännöstä, jossa määritellään puitteet hyvinvointialueiden toiminnalle. Jokaisen hyvinvointialueen hallintosäännössä tulisi määritellä, mikä toimielin alueella päättää sote-järjestöjen avustuksista, jotta myös avustusmuotoinen […]

Uutinen

26.1.2022 08:41

Nyt on aika tukea rakenteiden muutosta

Avustusjärjestelmä Ministeri Erkki Liikasen ja valtiosihteeri Henrik Haapajärven työryhmät ovat etsineet keinoja sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestöjen valtionavustustoiminnan uudistamiseksi. Keskeinen toimenpide on avustusmäärärahan irrottaminen Veikkauksen tuotoista. Toimintaan ja olosuhteisiin Järjestöjen perusteltu huoli kohdistuu avustusmäärärahan vuosittaiseen tasoon ja sen kehityssuuntaan. Järjestöissä tarvitaan ratkaisuja, joilla pitkäjänteinen, ihmisten tarpeisiin perustuva järjestötoiminta on mahdollista. Ihmisten tarpeet eivät ole vähentyneet valtionavustusuudistusprosessin myötä. […]

Uutinen

25.1.2022 09:00

Mitkä ovat sote-uudistuksen ajankohtaisimmat teemat järjestöille? Järjestöjen avustukset, yhteistyö ja palveluketjut kärkiaiheita

Sote-uudistus Avustukset ja tuet, järjestöjen yhteistyö, yhteistyöelinten perustaminen sekä tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusten palveluketjut. Nämä neljä nousivat tärkeimmiksi teemoiksi, kun Järjestöjen sote-muutostuki selvitti sote-uudistuksen tilannetta järjestöjen näkökulmasta joulukuussa 2021. Järjestöjen avustukset ja tuet olivat selvityksen perusteella järjestöjen näkökulmasta sote-uudistuksen tärkein aihe sekä selvityksen teon hetkellä joulukuussa että aikaisemmin syksyllä. ”Avustuskysymyksillä on aluekohtaisia erityispiirteitä, mutta eri alueita […]