Skip to content

Sote-uudistusta tehdään nyt hyvinvointialueilla – webinaarin puhujat evästivät, miten liitto voi tukea paikallisyhdistyksiä vaikuttamaan ja järjestöt kertoa osaamisestaan alueilla

26.8.2021 13.13

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Järjestöjen sote-muutostukiSosiaali- ja terveyspalvelutSote-järjestötSote-uudistus

Miten liitto voi tukea paikallisyhdistyksiä vaikuttamaan hyvinvointialueilla? Entä miten järjestöt voivat parhaiten kertoa osaamisestaan viranhaltijoille?

Muun muassa näihin kysymyksiin pureuduttiin SOSTEn ja alueellisten verkostojärjestökumppanien muodostaman Järjestöjen sote-muutostuen webinaarissa keskiviikkona 25. elokuuta. Hyvinvointialueet tulevat – miten valtakunnalliset järjestöt löytävät paikkansa sote-Suomessa? -webinaari toi yhteen satoja järjestöjen ja sote-uudistuksen etenemisen yhteydestä kiinnostuneita.

Sote-uudistuksen myötä järjestöt saavat uusia kumppaneita eri puolilla Suomea, kun kuntien rinnalle rakentuu sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen vuonna 2023 vastuulleen ottavia hyvinvointialueita.

Liitto voi tukea paikallisyhdistyksiä tiedolla ja rohkaista äänestämään

Liitot voivat tukea paikallisyhdistyksiä muun muassa tiedolla sekä antamalla yhtenäisen kuvan järjestöstä ja sosiaali- ja terveysyhdistysten merkityksestä alueen asukkaiden hyvinvoinnissa ja palveluissa, evästi webinaarissa puhunut järjestöjohtaja Anna Tamminen Muistiliitosta.

Liitto voi antaa tietotukea paikallisyhdistyksille myös tarjoamalla niiden käyttöön esimerkiksi tutkimus- ja kokemustietoa, vaikuttavuuslukuja, kansainvälisiä kokemuksia sekä alueen näkökulmasta tärkeää tietoa, kuten muistisairaiden ihmisten määriä eri alueilla.

”Ihan viimeiseksi sanoisin, että rohkaistaan meidän jäseniämme äänestämään ja ottamaan osaa näihin vaaleihin, jotka tulevat olemaan meidän ihmisten palveluiden järjestämiselle keskeiset”, Tamminen totesi puheenvuorossaan.

Hyvinvointialueille valitaan ensimmäiset aluevaltuutetut ensi tammikuun aluevaaleilla.

Lue lisää: Anna Tammisen Miten liitto voi tukea paikallisyhdistyksiä vaikuttamaan hyvinvointialueilla? -esityksestä (pdf)

Kerro järjestösi tuottamasta lisäarvosta ja lähde mukaan hankkeisiin

Julkisen puolen ja hyvinvointialueen valmistelun näkökulmaa webinaariin toi Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja sekä Kanta-Hämeen hyvinvointialueen muutosjohtaja Jukka Lindberg. Hän kehotti järjestöjä kertomaan viranhaltijoille siitä, miksi elävä kansalaisyhteiskunta on tärkeä sekä tuomaan järjestöjen osaamista esiin sen kautta, mitä lisäarvoa se tuottaa.

Lisäksi järjestöt voivat tuoda osaamistaan esiin myös liittymällä kumppaniksi erilaisiin hankkeisiin. Järjestöjen kannattaa myös tutustua järjestäjän strategiaan, sen painopisteisiin ja kytkeä järjestön toimintaa niihin, Lindberg vinkkasi.

”On helpompi tehdä yhteistyötä, jos tunnetaan toistemme isoimmat syyt, miksi painotamme joitakin asioita”, Lindberg sanoi.

Lue lisää: Jukka Lindbergin Miten järjestöt voivat parhaiten kertoa osaamisestaan viranhaltijoille? -esityksestä (pdf)

Järjestöjen sote-muutostuki auttaa järjestöjä matkalla sote-Suomeen

SOSTEn ja alueellisten verkostojärjestökumppaneiden muodostama Järjestöjen sote-muutostuki työskentelee sen puolesta, että ihmiset saavat apua ja tukea sosiaali- ja terveysjärjestöiltä myös sote-uudistuksen jälkeisessä Suomessa.

Osana työtään Järjestöjen sote-muutostuki auttaa järjestöjä vaikuttamaan asemaansa uudessa toimintaympäristössä. Järjestöjen sote-muutostuen keskiviikon 25. elokuuta pidetyn webinaarin esitykset löytyvät pdf-muodossa Hyvinvointialueet tulevat – miten valtakunnalliset järjestöt löytävät paikkansa sote-Suomessa? -webinaarin verkkosivulta. Vuoropuheluosiosta kertynyttä materiaalia hyödynnetään muutostuen työssä ja viestinnässä.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

21.1.2022 15:19

M/S SOSTE siirtyy koronavirustilanteen takia syksyyn

M/S SOSTE Huhtikuun M/S SOSTE -risteily siirretään ensi syksylle koronavirustilanteen vuoksi. M/S SOSTE 2022 – kompassissa uusi suunta -risteilyn uusi ajankohta on 6.-7.9.2022. Risteilylle jo tehdyt ilmoittautumiset siirtyvät automaattisesti uuteen ajankohtaan. Ne, joille uusi ajankohta sopii, ei tarvitse tehdä mitään. Mikäli teillä on myöhemmin tarvetta tehdä henkilö- tai muita muutoksia varauksiin, ottakaa yhteyttä Matkapoikiin sähköpostitse myyntipalvelu@matkapojat.fi tai […]

Uutinen

19.1.2022 10:33

Sosiaali- ja terveysministeriön ja järjestöjen yhteistyö vahvistuu

Kansalaisyhteiskunta SOSTEn hallitus tapasi tiistaina 18.1. STM:n ylintä virkamiesjohtoa. Tapaamisessa käytiin laajaa keskustelua muun muassa järjestötoiminnan autonomian ja rahoituksen tulevaisuudesta, sosiaaliturvan uudistamistarpeista sekä järjestöjen tilanteesta käynnissä olevassa sote-uudistuksessa. ”SOSTEn yhteistyöaloite oli tervetullut ja tarpeellinen. Yhteistyön vahvistumista tarvitaan kaikille tasoilla muuttuvassa tilanteessa ja pyrimme omalta osaltamme vahvistamaan rakenteita, joiden kautta pääsemme entistä laajempaan ja systemaattisempaan dialogiin kansalaisjärjestökentän […]

Uutinen

22.12.2021 15:20

Järjestöt apuna koronakriisissä: Näin ilmoittaudut mukaan koronatalkoisiin

Sote-järjestöt Suomen koronatilanteen pahentuessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on pyytänyt myös järjestöjä apuun koronaepidemian vastaisiin toimiin. SOSTEn ja Suomen Punaisen Ristin sopiman toimintamallin mukaisesti Punainen Risti ohjaa vapaaehtoisia niihin tehtäviin, joihin viranomaiset voivat pyytää vapaaehtoisten tukea. Voit jättää yhteystietosi, jos olet kiinnostunut toimimaan Punaisen Ristin auttamistehtävissä. Punaisen Ristin piiri ottaa sinuun yhteyttä siinä tapauksessa, että […]