Hoivakriisiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja – Palvelutarpeiden kasvu jatkuu ainakin 20–30 vuotta

Jyväskylän paviljonki ja SOSTEtalk-logo

Etusivu / Uutiset / Hoivakriisiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja – Palvelutarpeiden kasvu jatkuu ainakin 20–30 vuotta

SOSTEtalk!-tapahtumassa 26.–27.4. Jyväskylässä etsitään ratkaisuja muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon hoivakriisiin.  

Väestö ikääntyy ja hoivan tarve kasvaa. Samaan aikaan sosiaali- ja terveyspalveluissa kamppaillaan henkilöstökriisin ja talousvaikeuksien kanssa, ja palveluvelka lisääntyy.  

”Mikäli käynnistyvällä vaalikaudella ei pystytä ratkomaan alan syvää resurssi- ja henkilökuntapulaa, ongelmat kyllä löytyvät Suomen ja sen päätöksentekijöiden edestä. Väestön ikääntyminen ja palvelutarpeiden nopea kasvu jatkuvat vielä ainakin 20–30 vuotta eikä silmien sulkeminen ratkaise hoivan edelleen vaikeutuvaa kriisiä”, kertoo Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori, sekä Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikön johtaja Teppo Kröger.  

Suomessa hoivaköyhyyttä kokee vajaa viidennes niistä 75 vuotta täyttäneistä, joilla on avuntarpeita päivittäisissä perustoimissa, ja noin neljännes heistä, joilla on avuntarpeita päivittäisten asioiden hoitamisessa. Hoivaköyhyys tarkoittaa hoivatarvetta, johon ei saada apua.  

”Hoivaköyhyys vaikuttaa laajasti myös esimerkiksi omaisiin ja koko systeemiin, koska se murentaa normatiivisella ja ideologisella tasolla järjestelmämme perusajatusta. Meillä perustuslakiin kirjattu ajatus siitä, että ihmisillä on oikeus saada tarvitsemansa hyvinvointipalvelu”, muistuttaa Kröger. 

Väestö ikääntyy ja hoivan tarve vain kasvaa 

Sosiaali- ja terveyspalveluissa kamppaillaan samaan aikaan henkilöstökriisin ja talousvaikeuksien kanssa, ja palveluvelka vain lisääntyy. Miten tilanne ratkaistaan, ja mikä rooli on alan yrityksillä, omaisilla ja järjestöillä? 

”Hoivapalveluista puuttuu rahaa ja ammattilaisia. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa on haettava kaikki mahdolliset ratkaisut hoivakriisin ratkaisemiseksi. Kaikki kivet on käännettävä. Muuten keskeiset perusoikeudet eivät toteudu”, toteaa SOSTEn asiantuntijalääkäri Kati Myllymäki.  

Jos julkinen rahoitus ei riitä vastaamaan hoivantarpeeseen eikä sen resursointia haluta lisätä, tulisiko vanhusten omaisuutta realisoida hoivakulujen kattamiseksi?  Vai tulisiko omaisten ottaa enemmän vastuuta vanhusten hoivasta? Vai tulisiko meidän itse varautua vanhuuteen ja hoivan tarpeeseen henkilökohtaisen hoivarahastoon tai -vakuutukseen säästämällä? 

Hoivakriisistä keskustellaan SOSTEtalkissa Jyväskylässä keskiviikkona 26.4.2023 12.30–13.30. Teppo Krögerin lisäksi kuullaan puheenvuorot HALI ry:n hoivan ja osaamisen johtaja Arja Laitiselta, Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistysten puheenjohtaja Anneli Kuusinen-Laukkalalta sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen vastuualuejohtajalta Tuija Koivistolta. SOSTEn asiantuntijalääkäri Kati Myllymäki juontaa tilaisuuden.  

Media on tervetullut seuraamaan kaikkea SOSTEtalkin! ohjelmaa. SOSTEn järjestämään SOSTEtalk!-tapahtumaan Jyväskylän Paviljongissa 26.–27.4. kokoontuvat sosiaali- ja terveydenhuollosta kiinnostuneet ammattilaiset, päättäjät sekä järjestöjen edustajat.