SOSTE: Budjetissa sosiaaliturvan riittävään tasoon on pitkä matka – terveysperusteisessa verotuksessa vielä kirittävää


Etusivu / Uutiset / SOSTE: Budjetissa sosiaaliturvan riittävään tasoon on pitkä matka – terveysperusteisessa verotuksessa vielä kirittävää

Parannukset perusturvaan, pienituloisten eläkeläisten toimeentuloon ja lapsiperheiden taloudelliseen asemaan vastaavat SOSTEn vaatimuksia, mutta edelleen on paljon tehtävää.

“Viime vuosien perusturvan heikon kehityksen valossa on erittäin hyvä asia, että sosiaaliturvaa parannetaan, mutta matkaa riittävään tasoon on edelleen. Sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudistus on aloitettava ripeästi”, muistuttaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

SOSTEn näkökulmasta kunnille osoitettavat määrärahat varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pienentämiseen ja varhaiskasvatusoikeuden laajentamiseen ovat tärkeitä hyvinvointi-investointeja. Ryhmäkokojen pienentäminen edistää jokaisen lapsen yksilöllistä ja lapsiryhmän tarpeenmukaista kohtaamista sekä lisää lasten fyysistä turvallisuutta. Esitys edistää myös henkilöstön työssä jaksamista.

Järjestöjen palkkatuen katon poistaminen auttaa heikossa työmarkkina-asemassa olevia

SOSTE on tyytyväinen, että järjestöjen työllistämiseen tarkoitetusta palkkatuesta poistettiin siinä ollut enimmäismäärä. Tämä on ollut SOSTEn pitkäaikainen tavoite, sillä se parantaa heikossa työmarkkina-asemassa olevien mahdollisuuksia työllistyä.

Työllisyydenhoidossa hallitus lisää resursseja sekä palkkatukeen että TE-palveluihin. SOSTE huomauttaa, että palkkatuen osalta määrärahan lisäyksen lisäksi on pidettävä huoli siitä, että resurssit tulevat tehokkaasti käytettyä. Viime vuosina määrärahoja on jäänyt vuosittain käyttämättä.

“On tärkeää, että lisäpanostukset TE-palveluihin johtavat siihen, että työttömille on tarjolla enemmän aidosti yksilöllistä palvelua. Siten ihmisten vaihtuviin tarpeisiin löydetään nopeasti oikeanlaiset ratkaisut”, toivoo pääkonomisti Jussi Ahokas.

Lisäveroja sokerille, suolalle ja rasvalle?

SOSTE kiittelee muutoksista sekä tupakka- että virvoitusjuomaverotukseen. Terveysperusteisista veromuutoksista kiristykset eivät kuitenkaan ole riittäviä.

“Yksittäisiin elintarvikkeisiin kohdistetuista veroista pitäisi siirtyä laajempaan terveysperustaiseen verottamiseen mahdollisimman nopeasti. Tupakka- ja alkoholiveron korotuksia on jatkettava läpi hallituskauden”, vaatii Vertti Kiukas.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on suositellut ottamaan käyttöön lisättyyn sokeriin, suolaan ja tyydyttyneeseen rasvaan kohdistuvan haittaveron käyttöönottoa väestön terveiden elintapojen tukemiseksi. SOSTE kannustaa hallitusta laajentamaan haittaveroa pikaisesti, sillä sen käyttöönotto tuottaisi mittavia terveyshyötyjä myös Suomessa.

“Jatkossa myös suolan, kaiken lisätyn sokerin ja tyydyttyneiden rasvojen käyttöä elintarvikkeissa tulisi verottaa, ja tällaisen verouudistuksen valmistelu tulisi käynnistää välittömästi”, vaatii Kiukas.