Järjestöjohdon perinteinen syysfoorumi pidettiin tällä kertaa juhlaseminaarina Helsingin Musiikkitalolla SOSTEn 10-vuotisen taipaleen kunniaksi. Puheenvuoroja järjestökentälle kuultiin niin politiikan kuin urheilun huipulta. SOSTEn perustajajärjestöjen entiset puheenjohtajat muistelivat kattojärjestöjen yhdistystä, arvioivat SOSTEn toimintaa ja loivat katsetta tulevaan.
Tilaisuuden avaussanoissa SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta korosti, että SOSTEsta on kymmenvuotisen historiansa aikana kasvanut vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja. Toiminnan juuret ovat lujasti perustajajärjestöjen työssä.
”Yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa SOSTE on rakentanut sosiaalista hyvinvointia ja terveyttä, vahvistanut osallistumismahdollisuuksia sekä oikeudenmukaista ja vastuullista yhteiskuntaa. Meitä kuullaan ja meidän näkemyksiämme arvostetaan. Toki meitä myös haastetaan”, Koivuranta totesi. Tarve järjestöjen työlle on suuri myös tulevilla hyvinvointialueilla.
Yhdeksi onnistumiseksi Koivuranta toi esiin hyvinvointitalous-ajattelun, jonka SOSTE on onnistunut lyömään läpi ja saanut sille kannatusta päättäjiltä, ministeriöiltä ja myös kansainvälisiltä areenoilta.
Järjestöt yhteisöllisyyden rakentajina
Juhlapuheen ja avaussanat piti valtiovarainministeri Annika Saarikko. Puheenvuoronsa aluksi ministeri Saarikko toi tuoreet terveiset budjettiriihestä ja SOSTElle tärkeästä terveysverosta. Riihessä tehtiin kirjaus, jonka mukaan terveysveroa valmistellaan vaiheittain, aloittaen virvoitusjuomaveron muokkauksesta terveysperusteiseen suuntaan. Ministerin mukaan terveysveroa tullaan edistämään sen haasteellisuudesta huolimatta.
Saarikolle SOSTE näyttäytyy vaikuttajana ja me-toimijana. Ministeri painotti järjestöjen yhteiskunnallista merkitystä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten apuna ja tukena, yhteisöllisyyden rakentajina. Samalla hän esitti huolensa järjestöjen rahoituksen tulevaisuudesta ja korosti, että järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava pitkäjänteisesti. Ministeri Saarikon viesti oli tärkeä, sillä Veikkauksen tuottojen lasku luo epävarmuutta rahoitukseen.
Kansalaisjärjestöt ovat demokratian kulmakivi
EU-komissaari Jutta Urpilainen tervehti SOSTEa ja järjestökenttää tuomalla ajankohtaiset terveiset Euroopasta. Puheenvuorossaan Urpilainen pohti erityisesti demokratian tilaa globaalisti. Tärkeä huomio on ollut, että yhteiskunnat, joissa vallitsee keskinäinen luottamus, ovat selvinneet parhaiten myös koronapandemiasta.
Urpilaisen mukaan kansalaisjärjestöillä on demokratiassa merkittävä rooli. Komissaari esitti syvän huolensa vapaan kansalaisyhteiskunnan tilan kaventumisesta globaalisti. Tähän myös SOSTE on omassa kansainvälisessä vaikuttamistyössään kiinnittänyt huomiota ja puolustanut kansalaisyhteiskunnan roolia demokratian kulmakivenä.
Johtamisella ja tiimityöllä menestykseen
Seminaari siirtyi hetkeksi politiikan pelikentiltä urheilumaailman oppeihin. Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann sparrasi järjestöjohtoamme johtamisesta ja tiimityön merkityksestä menestyksen kannalta.
Dettmannin viestit koripallon maailmasta sopivat erinomaisesti minkä tahansa työyhteisön johtamiseen.
Keskeisenä viestinä oli se, että pelaajat odottavat valmentajalta ennen kaikkea kunnioitusta ja vuorovaikutusta. ”Onnellinen pelaaja pelaa paremmin, vaatiminen on arvostusta ja jokaisella on vastuu pelistä”, Dettmann kertoi.
Yhdistyminen kannatti!
SOSTEn perustajajärjestöjen entiset puheenjohtajat Pirkko Karjalainen (YTY), Raimo Lindberg (STKL) ja Leena Rosenberg (Tekry) muistelivat SOSTEn perustamista ja arvioivat tähänastista toimintaa, samalla luoden katsetta myös tulevaan. Keskustelua veti SOSTEn valtuuston nykyinen varapuheenjohtaja, mutta myös STKL:n viimeisenä varapuheenjohtajana toiminut Hanna Markkula-Kivisilta.
Huolta herätti silloin muun muassa henkilöstön asema ja miten perustajajärjestöjen pitkäjänteinen työ ja teemat näkyisivät uudessa järjestössä. Kaikki olivat kuitenkin sitä mieltä, että yhdistyminen oli hyvä asia ja perustajajärjestöjen työ terveyden edistämiseksi, järjestöjen yhteistyön lujittamiseksi sekä sosiaaliturvan ja oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi näkyvät tänäkin päivänä hyvin SOSTEn toiminnassa.
Entä mitä tulevaisuudessa? SOSTElta toivottiin edelleen vahvaa vaikuttamista ja ennen kaikkea uusien yhteiskunnallisten avausten esittämistä. Rohkeutta ja väkevyyttä – arvojensa mukaisesti.
Kuvat Sami Suominen, SOSTE
Lue lisää: SOSTEn 10-vuotisjuhlasivusto: Yhdessä tehty hyvä elämä kaikille!