SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry toivoo ratkaisua sote- ja maakuntauudistukseen kevään eduskuntakäsittelyssä. Nykyinen pirstaleinen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä ei turvaa perustuslain mukaisia riittäviä sote-palveluita asuinpaikasta riippumatta. SOSTEn mielestä uudistus on tärkeä saada aikaan – mutta ei hinnalla millä hyvänsä.
”Eduskunnan on huolellisesti arvioitava, toteuttaako sote-lakikokonaisuus valinnanvapauksineen uudistukselle asetetut tavoitteet hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta, palvelujen saatavuuden parantamisesta, integraation vahvistamisesta ja kustannusten nousun hillinnästä. Jos näin ei käy, on mietittävä keinoja korjata esitystä”, SOSTEn johtaja, varapääsihteeri Anne Knaapi toteaa.
SOSTEn mielestä merkittävimmät ongelmat liittyvät edelleen järjestelmän monimutkaisuuteen, palveluketjujen pirstoutumiseen, maakuntien järjestämisvastuun toteuttamisen vaikeuksiin, asiakassetelien velvoittavuuteen, toimeenpanon aikataulujen kireyteen ja tietojärjestelmien keskeneräisyyteen. Lisäksi palveluntuottajien korvausperusteilla on keskeinen merkitys osaoptimoinnin sekä ali- ja ylihoidon hillitsemiseen, ja näiden viilaus vie oman aikansa.
SOSTE katsoo, että valinnanvapauden laajentamista on jatkettava rakenneuudistuksen jälkeen maakuntien päättämällä tavalla – mahdollisimman joustavasti mutta valtakunnallisella ohjauksella.
”Olennaista on saada perusterveydenhuolto toimimaan ja löytää tarkoituksenmukaisimmat tavat rakentaa asiakaslähtöistä integraatiota. Paukut on laitettava nyt tähän. Eriarvoisuus palvelujen saannissa on taltutettava”, Knaapi painottaa.
SOSTEn mielestä sekä rakennemuutoksen että valinnanvapauden siirtymäaikojen tulee olla riittävän pitkät, jotta muutos on mahdollisimman hallittu. Maakuntien muutostukeen on varattava riittävästi voimavaroja.
Lisätietoja
Anne Knaapi, johtaja, varapääsihteeri, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, p. 040 1942 518, anne.knaapi@soste.fi
Ulla Kiuru, erityisasiantuntija, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, p. 040 744 0888, ulla.kiuru@soste.fi