Järjestöjen sote-muutostuen loppuvuotta värittivät kysymykset toiminta­edellytyksistä, alkuvuonna kohti aluevaaleja

Kasvokuvassa hymyilee Anita Hahl-Weckström.

Etusivu / Blogi / Järjestöjen sote-muutostuen loppuvuotta värittivät kysymykset toiminta­edellytyksistä, alkuvuonna kohti aluevaaleja

Järjestöjen toimintaedellytykset, aluevaalit ja yhteistyö eri sidosryhmien kanssa. Nämä ovat olleet Järjestöjen sote-muutostuen loppuvuotta värittäneitä teemoja.

Marraskuussa muutostuki aloitti aluekohtaiset keskustelut hyvinvointialueiden yhdyspinta- ja hankevalmistelijoiden kanssa. Pienimuotoisen aluekiertueen tavoitteena on vahvistaa vuoropuhelua kansallisen ja alueellisen tason välillä. Koronatilanteen takia osa keskusteluista on jouduttu siirtämään, mutta ne pystytään toivottavasti käymään alkuvuonna 2022.

Sote-uudistuksen toimeenpano luo edetessään myös tiedontarpeita. Joulukuun alussa muutostuki ja SOSTE pitivät järjestöjen toiminnanjohtajien työkokouksen, jossa annettiin muun muassa vinkkejä yhteyksien luomiseen hyvinvointialueilla sekä kuultiin STEAn ajankohtainen puheenvuoro.

Yhteistyö THL:n ja STM:n kanssa jatkuu tiiviinä, yhteydet hyvinvointialueiden viestijöihin rakenteilla

Järjestöjen sote-muutostuen koordinaation yhteistyö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman ja Työkykyohjelman kanssa on entisestään tiivistynyt. Hyvien käytäntöjen ja valmistelua koskevan tiedon jakaminen on ollut yhteistyössä päällimmäisenä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) marraskuisessa alueellisen järjestöyhteistyön seminaarissa muutostuen koordinaatiolla oli sote-järjestöjä yhteen kokoava rooli sekä puheenvuoro järjestöjen yhteistyön tiekartasta, joka nostaa esille järjestöille keskeiset sote-vaikuttamisen sisällöt ja paikat.

Lue lisää: Järjestöjen yhteistyön tiekartta Innokylässä (pdf)

Työ STM:n sote-uudistuksen yhdyspintojen valmisteluryhmässä jatkuu myös vuonna 2022. Lisäksi muutostuki on rakentanut loppuvuonna yhteyksiä niin STM:n, THL:n kuin hyvinvointialueidenkin viestijöihin.

Järjestöjen toimintaedellytykset pysyvät tapetilla, yhdessä kohti aluevaaleja

Yksi syksyn isoja teemoja on ollut järjestöjen toimintaedellytykset. Muutostuki on tarttunut aiheeseen muun muassa kunta-avustuksia koskevalla kyselyllä, tietopaketilla toimintaedellytysten turvaamisesta sote-Suomessa sekä käymällä toimintaedellytyskysymyksiä läpi Kuntaliiton sote-muutostuesta vastaavien kanssa.

Lue lisää: Sekä hyvinvointialueiden että kuntien on tuettava järjestöjä sote-uudistuksen toteuduttua – katso malleja siihen, miten järjestöjä voidaan avustaa jatkossa

Lue lisää: Sote-uudistus aiheuttaa epävarmuutta järjestöjen avustuksista useissa kunnissa – ”Järjestöt tavoittavat haavoittuvimmassa asemassa olevia”

Lue lisää: Lukijan mielipide | Kuntien ei pidä nyt leikata sosiaali- ja terveysjärjestöiltä (Helsingin Sanomat 1.11.2021)

Järjestöjen toimintaedellytykset pysyvät tapetilla myös vuonna 2022. Näin voi ennustaa muutostuen marras-joulukuussa tekemän tilannekuvaselvityksen perusteella. Päällimmäisinä tuloksissa näkyvät kuntien järjestöavustukset, joiden vastaajat ennakoivat pysyvän pöydällä myös lähitulevaisuudessa. Tarkempia tuloksia selvityksestä on luvassa tammikuussa.

Selvityksen tulosten lisäksi muutostuen vuosi 2022 käynnistyy aluevaalien siivittämänä. Vaalien alla muutostuki on mukana järjestämässä aluevaalipaneeleita useilla hyvinvointialueilla.

Tulevat aluevaltuutetut päättävät hyvinvointialueen strategioista, joihin järjestöjen toiminta ja palvelut on tärkeää saada mukaan. Järjestöjen ja alueiden yhteistyölle tarvitaan toimivat rakenteet ja järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava. Näitä viestejä Järjestöjen sote-muutostuen ja koko sote-järjestökentän kannattaa viedä yhdessä eteenpäin sekä aluevaalien alla että niiden jälkeen.