Skip to content

Järjestöjen sote-muutostuen loppuvuotta värittivät kysymykset toimintaedellytyksistä, alkuvuonna kohti aluevaaleja

20.12.2021 9.00

Sote-uudistus
Hyvinvointi ja terveysJärjestöjen sote-muutostukiAluevaalitSosiaali- ja terveyspalvelutSote-uudistus

Järjestöjen toimintaedellytykset, aluevaalit ja yhteistyö eri sidosryhmien kanssa. Nämä ovat olleet Järjestöjen sote-muutostuen loppuvuotta värittäneitä teemoja.

Marraskuussa muutostuki aloitti aluekohtaiset keskustelut hyvinvointialueiden yhdyspinta- ja hankevalmistelijoiden kanssa. Pienimuotoisen aluekiertueen tavoitteena on vahvistaa vuoropuhelua kansallisen ja alueellisen tason välillä. Koronatilanteen takia osa keskusteluista on jouduttu siirtämään, mutta ne pystytään toivottavasti käymään alkuvuonna 2022.

Sote-uudistuksen toimeenpano luo edetessään myös tiedontarpeita. Joulukuun alussa muutostuki ja SOSTE pitivät järjestöjen toiminnanjohtajien työkokouksen, jossa annettiin muun muassa vinkkejä yhteyksien luomiseen hyvinvointialueilla sekä kuultiin STEAn ajankohtainen puheenvuoro.

Yhteistyö THL:n ja STM:n kanssa jatkuu tiiviinä, yhteydet hyvinvointialueiden viestijöihin rakenteilla

Järjestöjen sote-muutostuen koordinaation yhteistyö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman ja Työkykyohjelman kanssa on entisestään tiivistynyt. Hyvien käytäntöjen ja valmistelua koskevan tiedon jakaminen on ollut yhteistyössä päällimmäisenä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) marraskuisessa alueellisen järjestöyhteistyön seminaarissa muutostuen koordinaatiolla oli sote-järjestöjä yhteen kokoava rooli sekä puheenvuoro järjestöjen yhteistyön tiekartasta, joka nostaa esille järjestöille keskeiset sote-vaikuttamisen sisällöt ja paikat.

Lue lisää: Järjestöjen yhteistyön tiekartta Innokylässä (pdf)

Työ STM:n sote-uudistuksen yhdyspintojen valmisteluryhmässä jatkuu myös vuonna 2022. Lisäksi muutostuki on rakentanut loppuvuonna yhteyksiä niin STM:n, THL:n kuin hyvinvointialueidenkin viestijöihin.

Järjestöjen toimintaedellytykset pysyvät tapetilla, yhdessä kohti aluevaaleja

Yksi syksyn isoja teemoja on ollut järjestöjen toimintaedellytykset. Muutostuki on tarttunut aiheeseen muun muassa kunta-avustuksia koskevalla kyselyllä, tietopaketilla toimintaedellytysten turvaamisesta sote-Suomessa sekä käymällä toimintaedellytyskysymyksiä läpi Kuntaliiton sote-muutostuesta vastaavien kanssa.

Lue lisää: Sekä hyvinvointialueiden että kuntien on tuettava järjestöjä sote-uudistuksen toteuduttua – katso malleja siihen, miten järjestöjä voidaan avustaa jatkossa

Lue lisää: Sote-uudistus aiheuttaa epävarmuutta järjestöjen avustuksista useissa kunnissa – ”Järjestöt tavoittavat haavoittuvimmassa asemassa olevia”

Lue lisää: Lukijan mielipide | Kuntien ei pidä nyt leikata sosiaali- ja terveysjärjestöiltä (Helsingin Sanomat 1.11.2021)

Järjestöjen toimintaedellytykset pysyvät tapetilla myös vuonna 2022. Näin voi ennustaa muutostuen marras-joulukuussa tekemän tilannekuvaselvityksen perusteella. Päällimmäisinä tuloksissa näkyvät kuntien järjestöavustukset, joiden vastaajat ennakoivat pysyvän pöydällä myös lähitulevaisuudessa. Tarkempia tuloksia selvityksestä on luvassa tammikuussa.

Selvityksen tulosten lisäksi muutostuen vuosi 2022 käynnistyy aluevaalien siivittämänä. Vaalien alla muutostuki on mukana järjestämässä aluevaalipaneeleita useilla hyvinvointialueilla.

Tulevat aluevaltuutetut päättävät hyvinvointialueen strategioista, joihin järjestöjen toiminta ja palvelut on tärkeää saada mukaan. Järjestöjen ja alueiden yhteistyölle tarvitaan toimivat rakenteet ja järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava. Näitä viestejä Järjestöjen sote-muutostuen ja koko sote-järjestökentän kannattaa viedä yhdessä eteenpäin sekä aluevaalien alla että niiden jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvointi ja terveys -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

19.1.2022 08:30

Koronapandemia on lisännyt kiinnostusta terveyttä ja terveyden edistämistä kohtaan maailmanlaajuisesti

Hyvinvointi ja terveys WHO:n 10. terveyden edistämisen maailmankonferenssi järjestettiin 13.–15.12.2021. Osallistuin järjestöedustajana konferenssin Suomen valtuuskuntaan, jota johti pääjohtaja Markku Tervahauta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Toinen järjestöedustaja oli ylilääkäri Eeva Ollila Suomen Syöpäyhdistyksestä. Konferenssin teemana oli hyvinvointi keskittyen terveyden ja hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön yhteyksiin. Tästä ajasta kertoo se, että konferenssi järjestettiin virtuaalisesti. Suomi on kokoaan suurempi toimija terveyden […]

Blogi

12.1.2022 08:15

Riikka Purra: Raha ja huomio tärkeimpään

Aluevaalit Sote-uudistuksessa on määrä parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja kansalaisten yhdenvertaisuutta sote-palveluihin sekä nopeuttaa hoitoon pääsemistä. Niin tässä uudistuksessa kuin viime kaudenkin yritelmässä tavoitteet ovat hyviä ja kannatettavia. Ongelma on siinä, että kirjatut tavoitteet ja todellisuus eivät kovin hyvin kohtaa. Uudistus itsessään ei esimerkiksi mitenkään tule varmistamaan lähipalveluiden säilymistä, vaan se johtaa hyvin todennäköisesti käytössä olevilla resursseilla […]

Blogi

10.1.2022 13:30

Anna-Maja Henriksson: Aluevaaleissa on kyse hyvinvoinnista

Aluevaalit Tammikuun 23. päivä on historiallinen päivä. Silloin pääsemme ensimmäistä kertaa äänestämään aluevaaleissa. Aluevaaleissa on kyse todella tärkeästä asiasta, nimittäin hyvinvoinnista. Kaikki lähtee hyvinvoinnista, ja hyvinvoinnin vaaliminen ja sen kehittäminen on hyvin arvokasta. Ihmisen on oltava hoitopalveluissa keskiössä. Aluevaaleissa valituilla valtuutetuilla on keskeinen asema, kun rakennamme uusia hyvinvointialueita. Nämä valtuutetut tulevat nimittäin päättämään esimerkiksi siitä, missä […]