Skip to content

Vaikuttamistyön kohokohtia koronavuonna 2020

14.12.2020 14.00

Kansalaisyhteiskunta
Elinvoimaiset järjestötHallitusohjelma ja budjettiKoronavirus ja järjestöjen toimintaedellytyksetAvustusjärjestelmäHyvinvointitalousJärjestöilleKansalaisyhteiskuntaKuntavaalitSote-järjestöt
yhteiskuntasuhdepäällikkö

Koronakriisin aiheuttama talouden ja tulevaisuuden epävarmuus, hoitovelka ja sosiaalinen velka loivat raamit myös SOSTEn vaikuttamistyölle.

Mieleenpainuvin ja kenties tärkein vaikuttamisponnistus liittyi järjestöjen toimintaedellytysten turvaamiseen. Järjestörahoituksen tulevaisuuteen vaikutti keskeisesti pari tekijää. Ensimmäinen liittyi koronan sulkutoimenpiteistä aiheutuneisiin taloudellisiin tappioihin, kun Veikkauksen raha-automaatit suljettiin. Toinen liittyy Veikkauksen vastuullisuustoimiin, jotka vähentävät tuottoja lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Molemmat ovat kiistatta tärkeitä ja perusteltuja toimenpiteitä, mutta ne vaikuttavat myös järjestöjen mahdollisuuksiin toimia.

Kompensaatiot ja ensi vuoden rahoitus

Jo aiemmin keväällä Suomen hallitus lupasi kompensoida koronan sulkutoimenpiteiden aiheuttamat, kuluvan vuoden taloudelliset tappiot yleishyödyllisille toimijoille. Sen sijaan Veikkauksen vastuullisuustoimien hintalappu yleishyödyllisille toimijoille oli pitkään epäselvä, vaikka arvioita toki liikkui.

Valtiovarainministeriön (VM) elokuinen budjettiesitys oli karua luettavaa, sillä se olisi leikannut sote-järjestöjen avustuksia peräti kolmanneksella. Näin radikaali pudotus olisi romuttanut järjestöjen toiminnan pohjan ja oli täysin mahdoton hyväksyä.

Tehokkaan vaikuttamistyön tuloksena VM:n pohjaesitys saatiin kumottua, sillä seurauksella, että ensi vuoden osalta järjestöjen rahoitus pääsääntöisesti turvataan. Pääsääntöisesti siksi, että rahastonpurkupäätöksestä huolimatta monille sote-järjestöille silti tehtiin yllätysleikkauksia avustuspäätösten yhteydessä.

Budjettiriihivaikuttamisesta kuuluu iso kiitos myös jäsenjärjestöillemme. Toteutimme yhdessä onnistuneen #onneksionjoku -kampanjan, joka teki näkyväksi järjestöjen työtä erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten hyväksi. Kaikki tämä auttoi myönteisen rahoituspäätöksen aikaansaamiseen. Hyvää yhteistyötä tehtiin pitkin vuotta myös muiden edunsaajien kanssa.

SOSTEpodcastista voi kuunnella tarkemmin, miten hallituksen budjettiriihi vaikutti järjestörahoitukseen.

Tarvitaan pitkän aikavälin suunnitelma

Tulevaisuus on kuitenkin sumuinen. Vuoden 2022 osalta kompensaatioiden ei ole luvattu jatkuvan samansuuruisina, vaan järjestöjen on varauduttava toimintansa sopeuttamiseen.

Seuraavana steppinä valtioneuvoston on laadittava pitkän tähtäimen suunnitelma yleishyödyllisten toimijoiden rahoituksen turvaamiseksi. Kestävää ja tasapainoista ratkaisua niiden toimintamahdollisuuksien varmistamiseen jatkossa edellytti myös valtiovarainvaliokunta ensi vuotta koskevassa budjettimietinnössään.
Rahoitusvajetta voi paikata esimerkiksi:

 • arpajaisveroa alentamalla
 • siirtämällä avustuskohteita valtion budjettirahoitukseen
 • kompensoimalla tuoton laskua suoraan budjettivaroin ja
 • vahvistamalla Veikkauksen kanavointikykyä.

Tuohon viimeiseen kohtaan nivoutuu kiinteästi arpajaislainsäädännön uudistus, josta odotetaan esitystä ensi vuonna. SOSTE osaltaan tekee kaikkensa, että tulevaisuuden rahoitukseen löydetään kestävä ratkaisu.

Liiketoimintaa harjoittavat yhdistykset ja säätiöt kustannustuen piiriin

Koronakriisi on aiheuttanut taloudellisia vaikeuksia eri aloille. Myös palveluita tuottavat sote-järjestöt saivat niistä osansa, kun kasvokkain tapahtuva toiminta, kuten kuntoutus, laitettiin keväällä jäihin.

Valtio myönsi keväällä ison potin yritystukia, jotka eivät kuitenkaan ulottuneet liiketoimintaa harjoittaville yhdistyksille ja säätiöille. Tämä oli selkeä epäkohta, johon pitkäjänteisen vaikuttamistyön tuloksena saatiin muutos. Kun hallitus ennen kesää päätti uudesta toimialariippumattomasta kustannustuesta, olivat myös taloudellista toimintaa harjoittavat yhdistykset ja säätiöt siinä mukana.

Tuen hakemisessa ja tukien myöntämisessä on tullut esiin joitain pulmia. Tärkeintä on kuitenkin, että myös yhdistykset ja säätiöt ovat voineet hakea korvauksia liiketoimintansa tappioihin turvatakseen toimintansa jatkuvuuden niille, jotka sitä tarvitsevat.

Tähtäimessä kuntavaalit

Kuntavaaleihin on nyt reilut neljä kuukautta aikaa. SOSTE aloitti vaalivaikuttamisensa alkusyksystä käymällä keskusteluja ja päivittämällä kuntavaalikuulumiset eri puolueiden kanssa. Varsinaiset vaalitavoitteemme julkaisimme lokakuussa. Korostamme niissä kahta asiaa:

 • Tulevaisuuden hyvinvointikunta syntyy investoinneista.
 • Aktiivinen kansalaisyhteiskunta on kunnan sydän.

Vahvana ohjenuorana taustalla vaikuttaa hyvinvointitalous-ajattelu.

Olemme syksyn ajan esitelleet tavoitteitamme somessa ja viestineet niistä ehdokkaille. Keväällä jatkuu #onneksionjoku -kampanja, ja toivon, että järjestöt tekevät silloin näkyväksi työtään ja sen vaikutuksia samalla tarmolla kuin tänä syksynä.

Kuntia ja sote-järjestöjä yhdistää yhteinen tavoite, ihmisten hyvinvointi. Siksi järjestöt ovat luontevia kuntien kumppaneita, myös sote-uudistuksen jälkeen. Viedään yhdessä tätä viestiä tuleville päättäjille!

Kommentit

 1. Esko Vänni sanoo:

  Eli Soste haluaa lisätä pelihaittoja jotta saa lisää rahoitusta?

  Vähän kuin Alkon pitäisi myydä lisää viinaa että A-klinikalle riittää rahaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Elinvoimaiset järjestöt -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

29.4.2022 09:00

Millainen on koronan jälkeinen uusi aika vapaaehtoistoiminnassa?

Kansalaisyhteiskunta Monta kertaa ohimenneeksi toivottu korona on kiertänyt väestöä kevättalvella hurjalla tavalla. Samaan aikaan ovat järjestöjen erilaiset kasvokkaiset toiminnot päässeet uudelleen käyntiin. Isojakin tapahtumia vapaaehtoisille on jo voitu järjestää hetken aikaa. Uskon vakaasti, että tämä kaksivuotinen osittainen horros on nyt oikeasti päättymässä. Järjestöelämän vuosikellossa kevät on edellisen vuoden toiminnan raportoinnin, arvioinnin ja yhteenvetojen aikaa. Koronavaikutuksista pystyy […]

Blogi

23.2.2022 08:30

Vapaaehtoinen – ikuisesti uusiutuva luonnonvara?

Järjestöille Mitä yhteistä on olympialaisilla ja kansalaisjärjestöillä? Vastaus: Kummankin onnistuminen edellyttää vapaaehtoisten työpanosta – olipa olympia-instituutiosta tai -urheilusta muuten mitä mieltä hyvänsä, ja olivatpa kaikki Pekingin kisojen vapaaehtoiset aidosti vapaaehtoistöissä tai eivät. Järjestöjä ei siis ole ilman vapaaehtoisia, ellei takana ole kohtalaisen suurta omaisuusmassaa, ja silloin ollaankin pikemmin säätiöiden maailmassa. Vapaaehtoisilla on myös valtaa, koska he […]

Blogi

30.9.2021 10:30

Järjestöt toivovat hyvinvointialueilta yhteyshenkilöä, aktiivista viestimistä ja tiivistä kumppanuutta

Sote-uudistus Järjestöjen sote-muutostuen elokuisessa Hyvinvointialueet tulevat – miten valtakunnalliset järjestöt löytävät paikkansa sote-Suomessa? -webinaarissa pureuduttiin siihen, miten valtakunnallisten sote-järjestöjen osaaminen saadaan mukaan tulevaisuuden sote-palveluihin sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen sote-Suomessa. Webinaarissa oli noin 400 osallistujaa, joten se oli myös oiva tilaisuus kerätä tietoa laajalta vastaajajoukolta. Yhteisessä webinaaripuheenvuorossamme käsittelimme sitä, miten liittojen aluetyöntekijät voisivat olla mukana […]