Järjestöille työkaluja rahapelihaittojen ehkäisyyn


Etusivu / Uutiset / Järjestöille työkaluja rahapelihaittojen ehkäisyyn

SOSTE on tänään julkistanut sote-järjestöille ohjeistuksen pelihaittojen ehkäisyyn. Ohjeistuksen Rahapelihaittojen ehkäisy ja sote-järjestöt – tietoa, ohjeita ja toimintamalleja tavoitteena on lisätä jäsenjärjestöjen tietoisuutta rahapeleistä sekä niiden aiheuttamista haitoista ja ennaltaehkäisystä.

”Nyt toteutetussa paketissa on sekä tietoa ja työkaluja järjestöjen konkreettiseen työhön että koulutusaineisto, jonka avulla tietoisuutta rahapelihaitoista voidaan lisätä. Viime vuonna julkaisimme Rahapelipoliittisen ohjelman, jossa lupasimme tuottaa ohjeistusta järjestöjen käyttöön”, kertoo järjestöpäällikkö Riitta Kittilä SOSTEsta.

Ohjeistuksen tavoitteena on, että sosiaali- ja terveysalan järjestöissä tiedetään entistä paremmin, millaisia haittoja rahapelit voivat aiheuttaa ja mitkä ovat haittojen yhteiskunnalliset ja yksilölliset vaikutukset ja osataan myös tunnistaa rahapelihaitoille altistavia riskitilanteita. Paketti tarjoaa toimintamalleja ja työkaluja rahapelihaittojen ehkäisyyn järjestöjen oman jäsenkunnan tai kohderyhmän piirissä. Ohjeistuksen tavoitteena on myös lisätä rahapelihaitoista kärsivän henkilön tunnistamista ja ohjausta hoitoon.

Ohjeistuksen on toteuttanut Tapio Jaakkola, joka on työskennellyt sote-järjestöissä 23 vuotta muun muassa Irti Huumeista ry toiminnanjohtajana, Peluurin projektipäällikkönä, Peliklinikan kehittämiskoordinaattorina sekä EHYT ry:n projektipäällikkönä rahapelihaittojen ehkäisyssä.

”Eri järjestöjen toiminnassa rahapelihaitat näkyvät eri tavoin. Osalle ne ovat arkisen toiminnan kohteena, toisille enemmänkin yhteiskunnassa yleisesti vaikuttava tekijä. On kuitenkin tarpeen, että kaikki huomioivat rahapelihaitat omassa toiminnassaan ja ovat mukana rahapelihaittojen ehkäisyssä mahdollisuuksiensa mukaan. Julkinen keskustelu rahapelihaitoista ja -ongelmasta vähentää niihin liittyvää stigmaa, herättelee huomaamaan haitat ja laskee ongelmapelaajien hoitoon hakeutumisen kynnystä”, muistuttaa Tapio Jaakkola.

Tutustu SOSTEn jäsenilleen laatimaan ohjeistukseen rahapelihaittojen ehkäisystä.
Tutustu myös SOSTEn rahapelipoliittiseen ohjelmaan.