Vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyi hyvinvointialueille vuodenvaihteessa. Palvelujen järjestämisvastuun siirtyminen ja hyvinvointialueiden toiminnan aloitus vaikuttavat myös sosiaali- ja terveysjärjestöihin, joita on koko Suomessa lähes 11 000.
Vaikka hyvinvointialueet ovat nyt aloittaneet toimintansa, järjestöjen uudenlaisen kumppanuuden rakentaminen hyvinvointialueiden kanssa jatkuu. Järjestöjen ja hyvinvointialueiden välisen keskusteluyhteyden sekä yhteistyön vahvistamiseksi SOSTEn, alueiden järjestöjen ja Järjestöjen sote-muutostuen edustajista koostuva joukko kiertää keväällä 2023 kaikki hyvinvointialueet.
Hyvinvointialueita on 21, minkä lisäksi Helsingin kaupunki vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä alueellaan.
Esillä järjestöille tärkeät teemat
Hyvinvointialuekiertueen tapaamisissa järjestöjen edustajien on määrä tavata hyvinvointialueiden johtoa sekä keskustella heidän kanssaan järjestöille tärkeistä teemoista. Tällaisia teemoja ovat esimerkiksi hyvinvointialueen strategiat, tänä vuonna käynnistyvät lakisääteiset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut sekä järjestöjen toimintaedellytykset.
”Järjestöjen toimintaan ei saa tulla katkoksia. Sekä hyvinvointialueiden että kuntien on huolehdittava, että järjestöjen toimintaedellytykset säilyvät ja järjestöyhteistyön resurssit on turvattu”, sanoo SOSTEn johtaja, varapääsihteeri Anne Knaapi.
Järjestöjen sote-muutostuen hankepäällikkö Anita Hahl-Weckström SOSTEsta muistuttaa, että hyvinvointialueiden kannattaa hyödyntää järjestöjen asiantuntemus, toiminta ja yhteydet erilaisiin ihmisryhmiin.
”Järjestöjen osaaminen ja monimuotoinen toiminta on saatava osaksi hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi tehtävää työtä sekä palveluohjausta ja palvelupolkuja”, Anita Hahl-Weckström sanoo.
Hyvinvointialuekiertue käynnistyy helmikuussa
SOSTEn, alueiden verkostojärjestöjen ja Järjestöjen sote-muutostuen hyvinvointialuekiertue alkaa Pirkanmaan hyvinvointialueelta torstaina 9. helmikuuta. Aluekiertueen aikataulu tarkentuu kevään aikana, kun loppujen tapaamisten ajankohdat selviävät.
Kiertueen tapahtumia voi seurata sosiaalisessa mediassa Järjestöjen sote-muutostuen työstä tutulla aihetunnisteella #ihmisensote.
- Lue lisää: Järjestöjen sote-muutostuki
Kiertuealueet ja -päivät
- Pirkanmaa, to 9.2.
- Pohjois-Karjala, ma 13.2.
- Pohjois-Savo, to 16.2.
- Etelä-Savo, ke 22.2.
- Pohjois-Pohjanmaa, ma 27.3.
- Itä-Uusimaa, to 30.3.
- Päijät-Häme, ti 4.4.
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, ke 5.4.
- Kymenlaakso, pe 14.4.
- Keski-Suomi, ke 19.4.
- Etelä-Karjala, pe 21.4.
- Lappi, ti 2.5.
- Länsi-Uusimaa, to 4.5.
- Keski-Pohjanmaa, pe 5.5.
- Etelä-Pohjanmaa, ma 8.5.
- Keski-Uusimaa, ke 10.5.
- Pohjanmaa, pe 12.5.
- Helsinki, ma 15.5.
- Kainuu, ti 16.5.
- Satakunta, ma 22.5.
- Kanta-Häme, ke 24.5.
- Varsinais-Suomi, ke 30.8.
(Aikataulua päivitetty 10.8.2023)