Nyt on tärkeää tehdä sosiaali- ja terveys­­järjestöjen tuki näkyväksi – 100 järjestö­­tekoa -kampanja jatkuu!

SOSTEblogin kirjoittaja viestintäpäällikkö Sami Liukkonen.

Etusivu / Blogi / Nyt on tärkeää tehdä sosiaali- ja terveys­­järjestöjen tuki näkyväksi – 100 järjestö­­tekoa -kampanja jatkuu!

Ennen viime kevään eduskuntavaaleja ja hallitusneuvotteluiden aikana toteutimme yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa 100 Järjestötekoa -kampanjan somessa, eli kerroimme sadan erilaisen esimerkin kautta järjestöjen tarjoamasta tuesta ja avusta.

Kampanjoinnista huolimatta Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan sisältyvät massiiviset leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan. On lyhytnäköistä leikata järjestöjen tekemästä työstä, koska sote-järjestöjen apu ja tuki on korvaamaton turva monissa elämäntilanteissa.

Suomessa toimii lähes 11 000 sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Niissä on noin 1,3 miljoonaa jäsentä, puoli miljoonaa vapaaehtoista ja 260 000 vertaistukijaa. Tämä ihmisten vapaaehtoisen sitoutumisen voima ja potentiaali on valtava kuten myös toimintamuotojen kirjo. On leiritoimintaa, kriisiapua, hyvinvointineuvontaa ja vertaistukea vakavan sairauden kohdanneelle, apua rikosprosessiin, tukea omaishoitajille, kohtaamispaikkoja ja tukihenkilötoimintaa. Tässä luettelossa on vain murto-osa sote-järjestöjen monista toiminnoista.

Järjestöjen työn merkitys esiin käytännön esimerkeillä

Yllä olevat luvut ja listaukset ovat vaikuttavia, mutta järjestötoiminnan arki ja merkitys lukujen takana ovat jääneet monille päättäjille silti vielä etäiseksi. Siksi #100järjestötekoa ja #OnneksiOnJoku -kampanjoiden esiin nostamat arjen esimerkit ovat tarpeellisia. Kun yksittäisiä esimerkkejä sote-järjestöjen toiminnasta on riittävästi, alkaa hahmottua myös järjestöjen suurempi yhteiskunnallinen merkitys. Se kaikki, mitä ilman yhteiskunta jää, jos järjestöjä ja järjestöjen tukea ja apua ei olisi. Ja myös se, miksi järjestöjen tuesta ja avusta ei kannata leikata.

Jatkamme #100järjestötekoa ja #OnneksiOnJoku -esimerkkien jakamista edelleen. Nostamme pitkin syksyä SOSTEn kanavissa esiin esimerkkejä järjestöjen tekemästä työstä. Voit lähettää meille myös uusia esimerkkejä järjestösi tekemästä työstä Webropol-lomakkeella: Ilmoita oma järjestösi #100järjestötekoa-kampanjaan.

Järjestöviestinnän päivä 16.11. tarjoaa tukea vaikuttavaan viestintään

Marraskuussa järjestetään ensimmäinen SOSTEn Järjestöviestinnän päivä. Päivä tarjoaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen viestinnän ammattilaisille, asiantuntijoille sekä johtajille tilaisuuden verkostoitua ja kuulla kokeneiden viestinnän ja vaikuttamisen asiantuntijoiden ajatuksia.

Tapahtuman aikana jaetaan arvokasta tietoa onnistuneista viestinnän ja vaikuttamisen käytännöistä sekä kuullaan ihmisiä menestystarinoiden taustalla. Voit tutustua Järjestöviestinnän päivän ohjelmaan ja puhujiin.

Tavoitteena on, että Järjestöviestinnän päivästä tulee vuosittainen SOSTEn järjestämä viestintätapahtuma juuri sosiaali- ja terveysjärjestöjen ihmisille.

#100järjestötekoa #OnneksiOnJoku #sotejärjestöt